PKN
Protestantse gemeente Augustinusga
 
Voorbereidingsbrief Avondmaal voor de kinderen

Avondmaal voor iedereen toegankelijk
Voorbereidingsbrief Avondmaal voor de kinderen


Brood
Waar komt brood vandaan? Uit de broodtrommel? Bij de bakker? Bij de bakker of in de supermarkt kun je brood kopen, maar die halen het weer ergens anders vandaan.

Weet je waar?

Ken je een bijbelverhaal met zaaien? (Matteüs 13)

Wijn
Waar komt wijn vandaan? Uit de fles? Bij de supermarkt of de slijterij? Bij de supermarkt of bij de slijterij kun je inderdaad wijn kopen, maar zij halen het weer ergens anders vandaan.

Weet je waar?

Ken je een bijbelverhaal met een wijngaard? (Matteus 20)
 
Graan
Het graan groeit op het land, maar voordat graan brood wordt moet er heel wat met het graan gebeuren, weet je wat er allemaal moet gebeuren met het graan?
Het moet groeien, het moet rijpen, het moet geoogst worden, gedorst, gemalen en uiteindelijk vermengd worden met andere ingredienten, zout, water en olie(boter), dan wordt het deeg en kan het gebakken worden, een heel proces voordat het brood wordt.

Het verhaal van Ruth heeft heel veel met brood te maken. Bethlehem betekent “Huis van het brood”. En later zien we Ruth ook op de velden waar het graan geoogst wordt, zij zoekt ook graan om te rapen, zodat ze een voorraad heeft om zelfs brood te bakken. (Ruth)

Druiven
De druiven groeien in de wijngaard aan een druivenstruik maar voordat druiven wijn kunnen worden moet er heel wat gebeuren, weet je wat er allemaal moet gebeuren?

De druiven zijn eerst een bloemetje, vervolgens komt er een klein druifje, wat uitgroeit tot een grote druif, die rijp moet woren en dan geoogst wordt en daarna uitgeperst wordt om het vocht er uit te halen.  Daarna wordt er suiker toegevoegd en wordt het in grote kruiken gedaan zodat het kan gisten, zo wordt het wijn. Weet je wat er in de wijn komt door de gisting?
 
Ook druiven kom je tegen in de bijbel, misschien wel het mooiste voorbeeld de verspieders. Zij gaan het nieuwe land Kanaän stiekum verkennen en ze komen terug met een enorme druiventros. Wat willen ze daarmee zeggen? (Numeri 13)

Jezus in combinatie met brood en wijn
Jezus zegt over zichzelf dat Hij precies zo is als brood, Hij kan ook de levens van mensen voeden, niet echt als eten, maar op andere manieren waar mensen ook beter van worden. Jezus wijst je bijvoorbeeld de weg, of Hij spreekt je moed in, Hij probeert mensen te helpen in verdrietige situaties en daar wordt je als mens beter van.

Ken je verhalen waarin Jezus mensen helpt?

Jezus zegt ook over zichzelf, dat Hij de ware wijnstok is. Weet jij wie dan de ranken zijn? De mensen zijn de ranken en aan de ranken kunnen vruchten (trossen druiven groeien). Als een mens vrucht voortbrengt dan gaat het om goede dingen, waar God blij van wordt, goede dingen die God ook van ons verwacht.

Avondmaal
Bij het avondmaal krijgen we brood en wijn en de kinderen krijgen in plaats van wijn druivensap. En dat brood heeft alles te maken met Jezus, die de levens van mensen voedt, niet alleen door brood maar ook door als wijnstok de mensen(ranken) van voedsel te voorzien zodat er vruchten kunnen groeien.
En vruchten zijn heel hard nodig in deze wereld, in de dienst van komende zondag gaan we eens kijken wat voor vruchten er kunnen groeien aan de ranken, die vastzitten aan de wijnstok. 
terug
 
 
 

Inloggen

Augustinitsjerke
datum en tijdstip 01-08-2021 om 11.00
meer details

 
Blijf op de hoogte

meer
 
Corona-update

De kerkenraad heeft besloten het advies van de landelijke PKN op te volgen rondom corona. Dat betekent dat er weer mag worden gezongen tijdens de kerkdiensten!! Wel blijft de 1,5 meter regel gelden. Wees van harte welkom in onze kerkdiensten. Kijk voor meer informatie op de website van de PKN 

 

 
Besloten gedeelte
  meer
 
Contact gegevens

Adressen en telefoonnummers
 
 
Huur de kerk of 't Gebou


     
huur de kerk 0512-352425 (overdag) 0512-352353 (s'avonds)
huur het gebouw 06-53665098 Joop de Vries, beheerder
 
Like PKN Augustinusga

 op facebook!
 
 
Privacyverklaring

  meer
 
Filmpje Tsjerkepaad

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.