PKN
Protestantse gemeente Augustinusga
 
Februari 2024 Tsjerkefinster Februari 2024 Tsjerkefinster
Overdenking
40 dagen tijd - Kolossenzen 2:12

De veertigdagentijd is door de eeuwen heen voor talloze christenen een tijd van bezinning geweest. Het is de voorbereiding op het feest van de Opstanding, Pasen. Het grote wonder, dat onlosmakelijk verbonden is met onze eigen geloof en ons eigen leven.
Het wonder van Pasen betekent dat ook ik mag delen in de Genade van Christus. Maar het betekent ook dat mijn leven verandert; of eigenlijk opnieuw begint. Paulus schrijft daarover in zijn brief aan de Kolossenzen (hoofdstuk 2):
12 Toen u gedoopt werd bent u immers met hem (Christus) begraven, en met hem bent u ook tot leven gewekt, omdat u gelooft in de kracht van God die hem uit de dood heeft opgewekt. 13 U was dood door uw zonden en door uw onbesneden staat, maar God heeft u samen met Christus levend gemaakt toen hij ons al onze zonden kwijtschold.
Maar ook in hoofdstuk 3:
1 Als u nu met Christus uit de dood bent opgewekt, streef dan naar wat boven is, waar Christus zit aan de rechterhand van God. 2Richt u op wat boven is, niet op wat op aarde is.
In het geloof ligt dus ook een opdracht omsloten; ons verbond, door Christus, met de Vader, zal ons leven, ons doen en laten, veranderen.
Liefde van twee kanten!
Dit jaar start de veertigdagentijd precies op Valentijnsdag. Een dag waarop wereldwijd de liefde wordt gevierd. Maar ook een dag waarop van oudsher verliefden toetsen of hun liefde beantwoord wordt. Op Valentijnsdag staat de vraag centraal: komt de liefde van twee kanten?
De Bijbel toont ons vers na vers, woord na woord, hoe groot Gods Liefde voor ons is.

En vanuit die ondoorgrondelijke liefde gaf Hij ons een vrije wil. Maar, uitgerekend door die vrije wil dwalen we soms ver af van Zijn plan met ons.
Het leven vult zich met de steeds terugkerende tegenstelling: als het ons goed gaat, voelen we ons al snel onafhankelijk (van God en naasten), maar als ik me aan die vrijheid verwondt, vraag ik me biddend af ‘Waarom heeft God mij verlaten?’.
Bezinning in de veertigdagentijd is nadenken over die tegenstelling. Het is de confrontatie met de twijfel die ons geloof nooit vanzelfsprekend kan maken.
Het bijbelboek Rechters sluit hierop aan, waarin de menselijke schakel van overmoedige eigenwijsheid die leidt tot onderdrukking, die leidt tot een smeekbede, die leidt tot een reddende reactie van God centraal staat. Het boek bevat veel geloofsvragen die ook in deze tijd actueel zijn.

Tycho Kansen
(bron: dagelijksebroodkruimels.nl)




Minsken fan ‘e wei Nieuwsbrief van de classis, Jaargang 2023, Nr 8

Jullie zijn het zout van de aarde.
Maar als het zout zijn smaak verliest,
hoe kan het dan weer zout worden gemaakt?’
(Matteüs 5:13, NBV21)

Wij tellen niet. Dat telt.
Niet zo lang geleden was ik op bezoek bij een eenvoudige kleine gemeente, zoals die er in onze classis zo veel te vinden zijn. Ze zaten in een dip. Het was een mooie gemeente, maar de mensen zagen dat niet meer. En zij zelf ook niet. We gingen daarom op zoek naar een geschikt motto om zo nu en dan met elkaar uit te spreken om de moed erin te houden, een paar woorden om weer te weten waartoe wij op aarde zijn. Bijna als vanzelf kwam bij mij boven: ‘Wij tellen niet. Dat telt.’ De gemeente zal zelf ongetwijfeld nog wel een beter motto weten te vinden, maar ik ging met deze naar huis. En hij laat me niet meer los.
De oorsprong ligt waarschijnlijk in de leus waarmee één van onze politieke partijen jaren geleden de verkiezing inging. ‘Iedereen telt!’, zag je overal op bushokjes staan, met een grote foto van de lijsttrekker erbij. De boodschap was wat dubbel: de slogan was ongetwijfeld sociaal bedoeld (‘Iedereen telt mee’) maar in die tijd van afgeschudde ideologische veren en herleefd marktdenken klonk het mij vooral onheilspellend in de oren: ‘Laat iedereen z’n knopen tellen!”
Voor de kerk werkt deze leus precies andersom. De meeste mensen zijn er inmiddels wel over uit dat de kerk niet meer meetelt in dorp en stad. De toren staat er nog wel, maar van wat er onder die toren allemaal gebeurt, hebben de meesten alleen de klok nog horen luiden. Wij tellen niet meer. Maar ligt daarin niet juist ook onze opdracht? Van onze Heer zelf is bekend dat hij voortdurend op zoek was naar mensen die niet (meer) meetelden. Veel van zijn volgelingen doen dat nog steeds. En zij doen dat niet uit de hoogte. Nee: zij kunnen dit doen omdat ze zelf weten wat dit is. Het meeste kerkenwerk mag geen naam hebben. Soms is het zelfs een beetje saai. Het is bescheiden, eenvoudig, onopvallend en daardoor juist dienstbaar. En hoeveel mensen daar dan op af komen om mee te doen? Wij tellen niet. Dat telt.

Solidair tellen
Van een collega kreeg ik een mooie vraag: een gemeente uit haar classis is op zoek naar een partnergemeente in de onze. Het is een jonge gemeente in een grote nieuwbouwwijk, vol energie en nieuwe ideeën. Ze zoeken nu een gemeente met financiële armslag, om die ideeën ook om te kunnen zetten in activiteit. In Fryslân zijn best wel gemeentes die zich zo’n avontuur kunnen veroorloven. Het project moet natuurlijk wel iets wederkerigs hebben: in ruil voor financiële steun geeft de gemeente daar graag iets van hun inspiratie aan u terug. Heeft uw gemeente interesse? Dan breng ik u graag met elkaar in contact. Ook het CCBB denkt hier graag in mee.
Optellen
Ongemerkt zijn heel veel gemeentes in onze classis er onderling al mee begonnen. De ene gemeente heeft te weinig ambtsdragers om nog een echte kerkenraad te vormen, een andere heeft te weinig jeugd om nog jeugdclubs te organiseren en een derde te weinig geld om de begroting rond te krijgen. Maar door samen een kerkenraad te vormen kun je mogelijk met minder ambtsdragers toe, door samen het jeugdwerk op te pakken kunnen de jongeren wel naar club en door samen een predikant te beroepen krijg je de begroting nog keurig rond. Het zijn allemaal geen grote stappen waar je het nieuws mee haalt, maar voor de eigen gemeente in het eigen dorp maakt het groot verschil. Soms is het voor die eigen gemeente nog niet eens nodig, maar wat is er nu mooier dan de buurgemeente hiermee overeind te houden.
Aftellen
Mocht uw gemeente nu ook aan samenwerking toe zijn, dan kom ik graag een keer praten met uw kerkenraad. Dat geldt ook als er bijvoorbeeld een predikantsvacature aankomt of als u voor een grote koerswijziging in het beleid staat. De planning van mijn bezoek heb ik inmiddels met uw kerkenraad gedeeld, maar in dit soort gevallen wijk ik daar graag vanaf. Ik wacht alleen nog op een mailtje van uw scriba.
Stemmen tellen
Zo’n bezoek van de classispredikant levert natuurlijk geen vuurwerk op, en dat geldt ook van de vergaderingen die we als classis met elkaar hebben. En toch gaan we er rustig mee door, zodat onze kerk een degelijke bestuurlijke fundering behoudt. Onze classis is samengesteld uit afgevaardigden vanuit de Ringen, en misschien is het goed om nog eens na te vragen of uw Ring daar nog aan toe gekomen is. We hebben her en der nog wat vacatures.
Tot veertig tellen
Nog zo iets dat geen naam mag hebben: vasten. De Heer zei het in de bergrede: laat anderen niet zien dat je vast, probeer er geen mooie sier mee te maken. Maar nu het vasten wat in onbruik is geraakt, mogen we elkaar misschien wel wat stimuleren. Zo hoorde ik van een gemeente waar ze straks veertig dagen zonder plastic willen leven. Ik ben in gedachten m’n dag eens doorgelopen, maar wat gebruik ik dan een plastic! En wat ben ik eraan verslaafd, als ik alleen al denk aan m’n gummi tandenstokers. Ik weet het dus nog niet, maar het houdt me wel bezig.
Doortellen
Bij kerkelijk werkers is het inmiddels een bekend verschijnsel: je bent nog niet afgestudeerd, maar het werk ziet er zo veelbelovend uit dat je alvast maar begint. En de gemeente lijkt daar alleen maar blij mee te zijn. ‘Groenpluk’ zou je dit kunnen noemen: dat woord geeft mooi aan dat het goed bedoeld is en er toch iets mis gaat. Het belangrijke werk van een kerkelijk werker gedijt immers pas echt op de vruchtbare klei van studieboeken, papers en tentamens. Wanneer krijg je daar alsnog de tijd voor?
De landelijke kerk wil graag behulpzaam zijn bij het vinden van rust, ruimte en regelmaat om de studie weer op te pakken. Speciaal daarvoor is er in Utrecht een ‘loket kerkelijk werkers’ geopend, waar ik graag de weg naar wijs. Alleen samen kunnen we werken aan een degelijke ondergrond van het kerkelijk werk. Het is tenslotte niet alleen de verantwoordelijkheid van de kerkelijk werker, die te vroeg wilde bloeien, maar vooral ook van de kerk die de vrucht daarvan te vroeg wilde plukken.
Wat echt telt
Al met al is deze nieuwsbrief niet zo spannend geworden. We hebben geen opzienbarende berichten om te delen. We gaan rustig door met waar we mee bezig zijn. Dat hoort bij ons. Zo steekt de kerk in elkaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloemen in de kerk, waar u zo trouw voor zorgt, het kerkblad dat u rondbrengt en het bezoekje dat u eens in de maand aflegt. Ach, zult u zeggen, dat is ook niet eens namens de kerk. Het kwam op mijn pad. Zo eenvoudig is het vaak. Niemand weet ervan, behalve degene om wie het gaat. Zo mag dat ook blijven: laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet. Dat is wie wij zijn. Dat is hoe wij smaken. Als we die smaak maar niet verliezen.
Wij tellen niet. Dat telt.

Met hartelijke groet,
ds. Riemer Praamsma, uw classispredikant
06-58013225 | r.praamsma@protestantsekerk.nl


Fan de dûmny

Januari is alweer goed over de helft wanneer ik dit schrijf. Langzaam worden de dagen lichter, en hopelijk helpt het om met goede moed vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.
Wat betreft de gemeente beginnen we in ieder geval goed met weer een mooie dienstenreeks, deze keer met het thema ‘Waar het hart vol van is…’. Elders is hier meer informatie over te vinden, in ieder geval van harte aanbevolen!
Ook de gesprekskring pakt de draad weer op, dinsdag 30 januari geven we een vervolg aan het boek Ruth. We zijn al een eind op weg en het blijft verrassend hoeveel er te ontdekken valt als je wat langer stil staat bij de verschillende hoofdstukken én als je samen leest en erover spreekt met elkaar.
Belijdenis doen?
Donderdag 25 januari starten we met een kleine kring van ‘jonge’ mensen (dertigers) die zich willen verdiepen in geloofsvragen. Ook het wel/niet doen van belijdenis komt ter sprake. Denk je daar ook wel eens over na en wil je aanhaken? Neem even contact met me op via app of telefoon.
Nykleaster in Jorwert – zaterdag 23 maart
Zaterdag 23 maart is er speciaal voor onze vijf gemeentes van het samenwerkingsverband een programma in het Nykleaster in Jorwert. Een korte viering in de kerk, een bezinningswandeling, een rondleiding in het nieuwe Westerhûs, en een lunch in de herberg maken deel uit van het programma. De precieze tijden volgen nog (waarschijnlijk ongeveer van 9.30-14u) en er zullen ook wat kosten aan verbonden zijn. Kortom, meer informatie in het volgende Tsjerkefinster. Maar een (voorlopige) opgave mag natuurlijk al, graag bij mij.
Bezoek?
Wilt u/jij ergens over in gesprek, laat het weten aan een van de ouderlingen of ondergetekende. We maken graag een afspraak.
Hartelijke groet vanaf de pleats in Aldeboarn,
Ds. Inge
06 48829885
dsingelandman@gmail.com




Getuigen door te vertellen
Zondag 11 februari, om 9.30 uur. Voorganger is ds. Inge Landman. Ken je dat gevoel van enthousiasme? Je hebt iets beleefd, iets geweldigs gehoord, iets dat je hart raakt. Je hart is er vol van en nu wil je iedereen erover vertellen! Je wilt ervan uitdelen. En juist dat delen kan ervoor zorgen dat ook de ander enthousiast raakt. We horen over de ervaringen van de Samaritaanse vrouw die Jezus ontmoet bij een put. Daar gebeurt iets onverwachts! Tijdens deze dienst wordt er ook brood en wijn gedeeld en vieren we met elkaar het avondmaal. Iedereen van harte welkom!

Alle diensten worden gehouden in het Tsjerkegebou. Van harte aanbevolen. Ons hart wordt steeds meer gevuld; ga je mee?

bij de diensten
Waar het hart vol van is...

Dienstenreeks PG Augustinusga

Van 21 januari t/m 11 februari houden we een dienstenreeks met een overkoepelend thema vanuit het jaarthema ‘Ga mee! Samen getuigen van geloof hoop en liefde.’ Elk van deze 4 zondagen gaat het over een andere manier van getuigen. We kijken naar getuigen van vroeger, vanuit de Bijbel, en naar getuigen van nu, in onze tijd. Te beginnen met een ontmoetingsdienst en bij de laatste dienst vieren we het heilig avondmaal. Iedereen is van harte welkom bij de dienstenreeks: Waar het hart vol van is...

Getuigen door creativiteit, ontmoetingsdienst
Op zondag 21 januari, heeft Erwin Kooistra iets verteld over Gods creativiteit en de creativiteit van mensen. Deze zondag vertelde Rommie iets over een icoon dat zij had geschilderd. Ook hebben we elkaars creaties mogen bewonderen!

Getuigen door zang en muziek
Op zondag 28 januari, vertelde Erwin Kooistra aan de hand van een van de avonturen van Paulus en Silas over zang en muziek: het kan woorden geven aan een gevoel, of je juist nieuwe moed inspreken. Ook hadden Annie en Renske een mooie muzikale rol in deze dienst!

Getuigen door (niet) te doen
Zondag 4 februari, om 9.30 uur. Voorganger is ds. Oomens. Waar doe je aan mee en wanneer zeg je: ‘tot hier, en niet verder’? Alles wat je doet of juist laat kan iets zeggen over waar jij voor staat. Voel jij de druk van wat anderen van je verwachten? Misschien ga je wel eens mee in dingen die je eigenlijk niet wilt. In deze dienst kijken we naar Daniël en zijn vrienden. Ook zij kwamen onder grote druk te staan, maar toch hielden zij stand. Wat zouden wij van hen kunnen leren?

UITNODIGING Meedenken voor de Ontmoetingsdienst!
Op 14 februari om 19.30 uur in het Tsjerkegebou

De ontmoetingsdiensten zijn van ons allemaal. Daarom willen we graag iedereen de gelegenheid geven om mee te ‘brainstormen’ over de komende ontmoetingsdiensten van: 24 maart, 12 mei, 30 juni, 15 september, 20 oktober, 17 november en 15 december. Dit gaan we doen door middel van creatieve werkvormen. Alles mag worden bedacht, gezegd en geschreven of getekend. Misschien wil je zelfs meehelpen in de verdere uitwerking van de dienst? Dat is alleen maar leuk!

Op woensdag 14 februari willen we om 19.30 uur samenkomen voor deze brainstormsessie. Na afloop neemt de ontmoetingsdienst-commissie de rijke schat aan ideeën mee, om er vervolgens mee aan de slag te gaan.
Laat graag eventjes aan een van de commissieleden weten of je komt. De koffie/thee staat klaar!

Het ontmoetingsdienstteam,
Enna Spoelstra, Jitske Barkmeijer, Hieke Brandsma, Nyncke Woudstra en Erwin Kooistra

Van de kerkenraad

Op 2 januari zou de volgende kerkenraadvergadering zijn, maar in verband met de vakantie van Inge en Erwin werd de vergadering overgeslagen en verzet naar 6 februari.
Even een terugblik op de kerstdagen, te beginnen bij de kerstavond dienst. Hiervoor was evenals vorig jaar het saxofoonorkest uit Drachten uitgenodigd. De belangstelling was zodanig dat er stoelen bijgezet moesten worden om ieder een plaats te bieden. Na de dienst was er glühwein en chocolademelk. We troffen daar Luut Eringa, de zoon van smit Eringa die hier vroeger woonde. Hij was inmiddels 80 jaar en gestopt met zijn bedrijf “Eringa sound”. Hij wilde zich nu omscholen tot saxofonist en wilde dan meespelen in dit orkest, vandaar zijn komst.
Op eerste kerstdag was onze eigen predikant de voorganger aangevuld met trompet door Jaap Elzinga, deze speelde mee met het orgel en af en toe als tweede stem. Dit was wel wennen voor de bezoekers die dit nog nooit meegemaakt hadden.
Tweede kerstdag was het de beurt aan de Bazuin, alle stoelen moesten van boven om ieder een plaats te gunnen, er zaten zelfs ook bezoekers boven, naast het orgel. De dienst was heel mooi verzorgd met zelfs nieuwe jeugdleden en 2 zangeressen die de bazuin rijk is. De tekst op de beamer was nu duidelijk te lezen.
Dan komt bij mij de herinnering boven dat wij vroeger tweede kerstdag ’s middags om vier uur kerstfeest van de zondagschool hadden in deze kerk met een enorme kerstboom. Wij hadden in de Pypke geen kerstboom, dus als kind was dit groots met echte kaarsjes erin. Op zondag gingen wij dan om 11 uur vanuit het Pypke naar de zondagschool in het gebouw. Er zaten dan twee groepen van klas 1 tot en met 6, met elk wel 30 kinderen. We zaten dan in het lokaal met het podium en uitzicht op de kerk. Het mooie vind ik dat wij zondags nu op dezelfde plek zitten als de dienst in het gebouw is.
Wij willen jullie dan ook weer uitnodigen deze diensten mee te beleven!
Namens de kerkenraad,
Pieter Nicolai

Jeugdwerk Augustinusga

Club 7/8 en Tienerclub
In een nieuw jaar denken we vaak aan een nieuw begin. Daarom zijn we bij Club 7/8 aan de slag met Genesis: de schepping, zondeval en hoe God een Zijn weg gaat met Israël. We zagen een filmpje van de zandtovenaar over de schepping en deden daarna een leuk spel. De komende keer gaan we het hebben over Adam en Eva in de hof van Eden. Wat heeft dat eigenlijk met ons te maken?
Bij de Tienerclub zijn we creatief beziggeweest door een collage te maken van het verhaal van de Bijbel. Deze wordt/werd tijdens de ontmoetingsdienst ‘creativiteit’ te laten zien.

De volgende bijeenkomsten zijn op:
  • 6 februari 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
  • 11 februari 19.00 uur in het Tsjerkegebou (Tienerclub)
  • 20 februari 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
  • 25 februari 19.00 uur in het Tsjerkegebou (Tienerclub)

Heb je het clubwerk een beetje gevolgd en ben je nieuwsgierig geworden? Je mag hierover altijd even contact opnemen met mij, bel/app: 06-42428824 of mail: erwin_kooistra@hotmail.com of met iemand anders van het kinderkerkenwerk. Wij hoor het graag!

Namens het jeugdwerk,
Erwin Kooistra

diaconie

Bloemengroet


lke zondag wordt er in de gemeente een bos bloemen bij iemand bezorgd.
Wij hebben hierbij uw hulp nodig. Misschien weet u iemand die we hier blij mee kunnen maken, waar wij niet aan hebben gedacht.

Mocht u iemand kennen waarvan u denkt “Het zou fijn zijn dat diegene eens een bloemetje ontvangt”, dan horen wij dat heel graag.

Wilt u het dan aan ons doorgeven? Het mag aan een ieder van de kerkenraad, maar u mag ook mij bellen.

Alvast heel hartelijk bedankt namens de diaconie

Rommie Miedema
Tel. 06-54133899
 
terug
 
 
 

Inloggen

Augustinitsjerke
datum en tijdstip 28-04-2024 om 09:30

Liturgie op zondag 28 april 2024

te Stynsgea

 

 

Voor de dienst: Psalm 72: 1, 4 Geef, Heer, de koning uw rechten

* Psalm 136: 1, 9, 12 Loof de Heer, want Hij is goed

Stil gebed, bemoediging en groet

Klein Gloria

Kyriëgebed

* Lied 283 In de veelheid van geluiden

Gebed bij de Schriftlezingen

Schriftlezing: Psalm 72: 12-19 NBV

* Psalm 89: 8, 17

8 Jo binne,_o Hear, ús krêft, Jo hâlde ús oerein,

Jo meitsje_ús namme grut mei skjintme sûnder ein.

Wy meie troch jo geunst de kroan fan eare drage.

Jo hawwe ús ferhege nei jo wolbehagen.

Jo binne ús in skyld tsjin alle kweade machten

en hawwe ús de kening jûn op wa’t wy wachten.

 

17 Hear, lit ús net fergean, mar hâld ús by de hân

en bring ús wer werom nei ’t lang ferlerne lân.

Betink jo eed oan David, kom, o Hear, fan fierren.

Wêr is jo geunst, o God, út lang ferfleine jierren?

Jo hawwe_ús ’t libben jûn; as we_yn ’e dea fersinke,

wa rêdt ús dan fan ’t grêf en wa sil om ús tinke?

 

Schriftlezing: Handelingen 12: 1-5 en 18-24

*Lied 1009 O lieve Heer, geef vrede

Verkondiging

* Lied 995 O Vader, trek het lot U aan

Gebeden

Collecte

* Lied 422 Laat de woorden die we hoorden

Heenzending en zegen

 

meer details

 
Blijf op de hoogte

meer
 
Besloten gedeelte




  meer
 
Classis Fryslân, gemeente zijn kun je niet in je eentje.
meer
 
Contact gegevens

Adressen en telefoonnummers
 
 
Huur de kerk of 't Gebou


     
huur de kerk 0512-352425 (overdag) 0512-352353 (s'avonds)
huur het gebouw 06-53665098 Joop de Vries, beheerder
 
Like PKN Augustinusga

 op facebook!
 
 
Privacyverklaring

  meer
 
Filmpje Tsjerkepaad

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.