PKN
Protestantse gemeente Augustinusga
 
Januari 2024 Tsjerkefinster Januari 2024 Tsjerkefinster

overdenking
De geschiedenis van Simson – een les voor deze tijd?


Abraham kreeg van God de belofte dat in hem alle volken gezegend zouden worden. Daarnaast kreeg hij de toezegging dat zijn nakomelingen het beloofde land in bezit zouden nemen (Genesis 12). Dat laatste is gebeurd, de eerste keer na de uittocht uit Egypte en in 1948 opnieuw met de stichting van de staat Israël. God houdt vast aan zijn beloften, maar doet zijn volk dat ook? Is de staat Israël op dit moment tot een zegen voor de volken? En wij? In Christus zijn wij ingelijfd in het volk Israël, maar zijn wij tot een zegen voor anderen? Voor Israël was het beloofde land een genadegave van God, maar hoe kijken wij aan tegen het land waarin wij wonen? Is dat de verdienste van onze voorouders, of ook een genadegave? Maar waarom hebben wij dan zo veel moeite met de migranten die naar ‘ons’ land toekomen?
Toen Israël door God uit Egypte werd bevrijd, mochten zij het beloofde land in bezit nemen. Maar in dat nieuwe land zaten de mensen niet te wachten op die migranten. De Israëlieten stuitten daar op allerlei andere volken en later kregen ze te maken met de Filistijnen. Dat waren ook migranten, maar die kwamen vanuit het noorden, uit de landstreken die nu bij Turkije en Griekenland horen. Hoe die twee groepen migranten met elkaar omgingen, tekent ons de geschiedenis van Simson (Rechters 13 - 16). Dat is een geschiedenis waaruit ook wij lessen kunnen trekken. Want hoe ga je om met spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen?

Simson roept de ergernis van zijn volksgenoten op omdat hij zijn hart heeft verpand aan een Filistijns meisje. Verachtelijk vinden zij het. Dat doe je toch niet, trouwen met de dochter van die migranten! Maar Simson is ook niet welkom bij de volksgenoten van zijn beoogde bruid. Eigenlijk willen zij die verachtelijke Jood niet accepteren als de bruidegom van een van hun dochters, maar Simson zet door. Dat hij niet vies was van geweld, was al eerder gebleken. Toen hij een keer onderweg een leeuw tegenkwam, kon het beest dat niet navertellen. Maar dat wist niemand, alleen Simson. Tijdens het bruiloftsfeest gaat het echter goed fout.
Om de feestvreugde te vergroten, daagt Simson de bruiloftsgasten uit om een raadsel op te lossen. Zij nemen die uitdaging aan, ook al is de inzet van die weddenschap groot. Als zij niet kunnen bedenken wat de oplossing van het raadsel is, ontstaat er een probleem. Ze willen niet toegeven dat die Jood hen te grazen heeft genomen en daarom moet er een list worden bedacht. Maar wat is er mogelijk om gezichtsverlies te voorkomen? Ze komen uit bij de bruid, want daarop kunnen ze druk uitoefenen. Dat doen ze met een dreigement. ‘Als je ons niet helpt, steken we je huis in brand’. Daarmee maken ze het voor haar wel erg moeilijk, want als ongetrouwde vrouw zal ze nog in haar ouderlijk huis hebben gewoond. Maar dat huis was niet van haar, maar van haar vader en broers! De verantwoordelijkheid voor het in vlammen laten opgaan daarvan heeft ze niet kunnen dragen.
Als de bruiloftsgasten Simson de oplossing van het raadsel weten te vertellen, begrijpt hij meteen wat er gebeurd is en knapt er iets bij hem. Ziedend gaat hij op weg en slaat dertig man dood om de inzet van de verloren weddenschap af te kunnen geven. Volgens de Bijbel kon hij dat omdat de geest van God in hem voer, maar is doodslag dan gerechtvaardigd? Of wraak, want waar is dit geweld begonnen? Het verhaal over Simson maakt in ieder geval glashelder dat het plegen van geweld een voorgeschiedenis heeft. In onze tijd is Hamas ermee begonnen, maar is dan iedere wraakactie gerechtvaardigd?
In het geval van Simson is het van kwaad tot erger gegaan. Nadat hij heeft ontdekt dat zijn wettige echtgenote aan een ander is gegeven, gaat de oogst in vlammen op. Als de Filistijnen te weten komen dat hij de schuldige is, steken ze het huis van zijn schoonvader in brand. Simsons vrouw en haar vader komen in de vlammen om. Om zich op dat misdrijf te wreken, slaat Simson talloze Filistijnen dood. Vervolgens worden de Judeeërs in het conflict betrokken. De Filistijnen vallen hun land binnen en eisen de uitlevering van Simson. Geboeid wordt hij aan hen uitgeleverd. Maar als de Filistijnen juichend op hem afkomen, komt de geest van God terug.
Hij verbreekt zijn boeien en slaat vervolgens duizend man dood met een ezelskaak. Was dat de bedoeling van God? Misschien het verbreken van die boeien wel, maar die duizend man? God geeft mogelijkheden, maar wat doet een mens daarmee? Dat is en blijft de verantwoordelijkheid van de mens!
 
Simson bleef spelen met vuur en begon een verhouding met een Filistijnse vrouw. God waakte over Simson, maar hij hield alleen rekening met God als het zo uitkwam. Ook die nieuwe vriendin bezwijkt onder de druk van haar volksgenoten. Simson wordt gevangen genomen, blind gemaakt en vastgezet in de gevangenis in Gaza. Daar mag hij het volk vermaken met een optreden in een tempel van de Filistijnse god Dagon. Terugdenkend aan de kracht die hij vroeger had, beseft hij wat de God van Israël voor hem heeft betekend. Voor het eerst vermeldt de Bijbel dan dat hij tot God bidt. Met de kracht die hij toen terugkreeg, laat hij de tempel instorten. Wat een verwoesting! Zelf vindt hij daarbij de dood, maar het aantal slachtoffers onder de Filistijnen is groter dan hij eerder in zijn leven had gemaakt.
Simson was een nazireeër, een aan God gewijde. Dat was zijn roeping, maar wat heeft hij met die verantwoordelijkheid gedaan? Twintig jaar was hij rechter in Israël en in die tijd zal hij meer hebben gedaan dan wat er in de Bijbel over hem wordt verteld. Maar de verhalen die bewaard zijn gebleven, roepen vragen op. Welke vrijheid en verantwoordelijkheid geeft God aan een mens en hoe oordeelt Hij over de wijze waarop de mens daarmee omgaat? Het verhaal over Simson maakt duidelijk dat er geen einde is aan het gebruik van geweld. Het kan steeds erger. Dat geldt nog steeds en blijkt steeds weer, ook in deze tijd in de omgang met migranten en vreemdelingen. Zou Jezus om die reden de geboden uit de Thora hebben aangescherpt, toen hij zei:

Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” Dit zeg Ik daarover: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen; alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen
(Matteüs 5:43-45).

Ds. Guda Borger

Algemeen

Minsken fan ‘e wei
Nieuwsbrief van de classis
Jaargang 2023
Nummer 9

Hoe welkom is de vreugdebode die over de bergen komt aangesneld, die vrede aankondigt en goed nieuws brengt…’ (Jesaja 52:7, NBV21)
Goed nieuws
Advent is de tijd van het kerkelijk jaar die voor mijn idee nog het beste past bij onze eigen tijd. We zien uit naar goed nieuws terwijl de wereld om ons heen steeds meer in de greep komt van duisternis en kilte. Voor even brengt het kerstkind licht in huis, maar zodra de kerstboom weer op zolder staat zakken we weg in de winterblues. Hoe houd je het verlangen levend?
De goede raad in deze brief mag u zien als kleine kaarsjes die dat vlammetje van hoop willen dragen. Voor de grotere kaarsen verwijs ik u naar één van de vele mooie diensten bij u in dorp of stad. Wellicht dat daar één voorzichtig de kansel beklimt, met u om vrede bidt en eerbiedig iets stamelt van goed nieuws, eeuwenoud en lang verwacht.


Goed plan
Op de “Dag van de Duurzaamheid”, dinsdag 10 oktober, hebben tien kerkelijke gemeenten het ‘Convenant Groene Kerken Leeuwarden-Ljouwert’ getekend.
Zij gaan samen aan de slag met thema’s van de ‘Groene-kerkbeweging’ zoals warme-truienzondag, mobiliteit, geldbeheer en een groen beleidsplan (zie: www.groenekerken.nl). Deze tien geloofsgemeenschappen komen twee keer per jaar samen om elkaar te stimuleren steeds één nieuwe groene doelstelling op te pakken om “een tandje duurzamer” te gaan leven. Immers: Samen komen wij verder!
Wij mensen zijn partners in Gods voortdurende scheppingswerk. Het scheppen bestaat uit twee fasen: 1) in gedachten en 2) in de praktijk. De eerste fase slaan we gemakkelijk over, maar juist nu is het belangrijk om samen na te denken over de verduurzaming van onze maatschappij. Bijvoorbeeld aan de hand van het boekje van Martine Vonk “Genieten van genoeg”, dat ook gebruikt is voor een Micha-zondag (www.michanederland.nl).
Voor de komende 40-dagentijd wordt in het kader van het Convenant een project voorbereid: “Plastic Vrij Vasten”. De bewustwording over wegwerp-plastics en hergebruik van materialen kan gevoed worden door informatie over de plastic-soep, maar ook door een afvalraap-wandeling of een textiel-repair-café en met behulp van recepten voor een plastic-vrije smul-maaltijd.
Meer info: www.geloveninleeuwarden.nl
Alex Riemersma- secretaris Geloven in Leeuwarden
Goede middag
U heeft vast wel eens van Kliederkerk gehoord. Het komt uit Engeland en heet daar Messy Church. Ik moet daarbij altijd denken aan Eton Mess: een toetje van kapot gevallen schuimtaart wat er juist door al die brokken heerlijk uitziet. Zo gaat dat ook bij Kliederkerk: een wirwar van activiteiten waar uiteindelijk een prachtige lijn in blijkt te zitten. In Tjalleberd – De Knipe maken ze hier hun eigen programma’s voor en nu ook één om buiten Kliederkerk te vieren.
De kinderen lopen met hun ouders een route in het bos van 2 km en ondertussen doen ze opdrachten, een spel, luisterden ze naar een lied/verhaal door een QR code te scannen. De leiding heeft ook een instructiefilmpje gemaakt voor de app en facebook. Dit materiaal is allemaal op te vragen, maar waarschijnlijker is het aardiger om het eerst een keer ter plekke te verkennen. U kunt hiervoor contact opnemen met limkjeschreur@gmail.com.
Goed idee
Hierboven las u al van twee mooie initiatieven, die wat mij betreft navolging verdienen in alle hoeken van de classis. Zulke ideeën zijn er vast nog meer, ik nodig u graag uit om ze in te sturen. We kunnen ze vast niet allemaal plaatsen, maar wie weet dat in de volgende nieuwsbrief een idee uit uw gemeente staat. U weet wel: als een kaarsje dat heel bescheiden het vlammetje van hoop wil dragen. Hier komen er nog twee, al zijn die eerlijk gezegd een stuk zakelijker van aard. Maar ook dat hoort bij het samen gemeente zijn.
Goede papieren
Stel: je wilt als diaconie of CvK een subsidie aanvragen of een bankrekening wijzigen. Bij de balie zullen ze vragen of u wel de juiste man of vrouw bent om dat namens de kerk te doen. En hoe toon je dat dan aan? Welke documenten heb je daarvoor nodig? Onze scriba heeft dit voor u uitgezocht:
- Eerst vraagt u als gemeente of diaconie bij het landelijk dienstencentrum een ‘verklaring van rechtspersoonlijkheid’ aan. Die sturen ze u per mail toe.

- Vervolgens maakt u een kopie van de kerkenraadsnotulen waarin de benoeming van voorzitter en secretaris van het betreffende college (met hun namen) is vastgelegd.
- Met deze beide documenten gaat u naar de balie van bank of gemeentehuis.
Wordt er ook naar het KvK-nummer gevraagd? Elke gemeente en elke diaconie heeft er één. Dit is gemakkelijk te vinden op de site van de KvK. U kunt hier niet het nummer van de landelijke kerk voor gebruiken.
Zie verder de rubriek ‘veel gestelde vragen’ op de site van de PKN.
Goed bekend
Het mobiliteitsbureau voor predikanten en kerkelijk werkers helpt gemeentes bij het vinden van een goede voorganger. Ze hebben daar wel de juiste gegevens voor nodig, en daarvoor hebben ze een mooie database aangelegd. Collega’s zullen die kennen onder de naam extranet. Om gemeentes goed van dienst te zijn is het van belang dat die gegevens actueel blijven. Dat geldt ook als een predikant tijdelijk niet beroepbaar wil zijn: elke predikant die ergens langer dan vier jaar staat is dat immers in principe wel. Geef daarom met regelmaat de stand van zeken door met het formulier: protestantsekerk.nl//beroepingswerk/beroepingswerk-predikant.
Goede woorden
Het YKFE, Yntertsjerkelike Kommisje foar de Fryske Earetsjinst, deed op de classis een dringend appel op ons om het Frysk in ere te houden. En tot mijn verrassing hebben zich maar liefst vier vertalers aangemeld om ook onze nieuwsbrief voortaan in twee talen te laten verschijnen. Uw kerkenraad krijgt beide edities, en aan hen is de keus welke ze met u delen. Op de website van de classis vindt u ze allebei.

Goede wensen
Bij een nieuwsbrief die doorgaans slechts via omwegen z’n lezers bereikt weet je nooit of je net te vroeg of net te laat bent. Maar goede wensen mogen altijd. Ik bid en wens u toe dat het verlangen van Advent naar werkelijk Goed Nieuws voor hen die leven in de duisternis van oorlog en dreigende natuurrampen en persoonlijk verdriet – dat bij ons allen het vlammetje van hoop ook na Advent en Kerst zal blijven branden om het nieuwe jaar écht een Nieuw Jaar te laten zijn.

Met hartelijke groet,
ds. Riemer Praamsma
uw classispredikant

- - - Mededelingen voor het volgend nummer (24 januari) graag inleveren vóór 17 januari. - - -


Classis Fryslân
Scriba: Hanneke Dijkstra | 0512-363548 |classisfryslan@gmail.com
Classispredikant: ds. Riemer Praamsma | 06-58013225 | r.praamsma@protestantsekerk

Gemeentenieuws - Augustinusga



Fan de dûmny
Feestdagen
We kijken terug op een feestelijke eerste adventsdienst, waarin Atsje en Rommie in het ambt bevestigd werden. Een mooi begin van de adventstijd en terwijl ik dit schrijf zitten we nog vlak voor Kerst waar we ook weer een feestelijke dienst van hopen te maken voor en met jong en oud.

Bijzonder wordt ook de dienst van Oudejaarsdag, weer met zorg en aandacht voorbereid door de Werkgroep Vieren. Wat fijn dat deze werkgroep er is met van ieder lid zoveel creativiteit en inbreng van ideeën, mooie teksten en gedichten. Iets om dankbaar voor te zijn. Let op: omdat Oudejaarsdag op zondag valt is er deze keer alleen ’s ochtends een kerkdienst. Mis hem dus niet!
Dienstenreeks 2024 – “Waar het hart vol van is…”
Ook in het nieuwe jaar willen we graag weer een dienstenreeks houden. Vier diensten achter elkaar met als thema ‘Waar het hart vol van is…’. Hiermee sluiten we aan bij het jaarthema van de PKN (Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde) en zullen we elke zondag aandacht besteden aan een andere manier van getuigen.
Getuigen door creativiteit, getuigen door zang & muziek, getuigen door (niet) te doen en getuigen door te vertellen.

De eerste dienst van de reeks is op zondag 21 januari en is tevens een Ontmoetingsdienst. We sluiten de reeks af op zondag 11 februari en vieren dan ook samen de Maaltijd van de Heer. Van harte aanbevolen om zoveel mogelijk alle diensten aanwezig te zijn! Vakantie:
Na de dienst van Kerstochtend ben ik een poosje niet aan het werk t/m 7 januari. Voor dringende zaken graag contact opnemen met iemand van de kerkenraad.

Rest mij jullie allen een gezegend en liefdevol 2024 te wensen,
met een hartelijke groet ook van Hans, Boaz en Abel,

Ds. Inge
0648829885
dsingelandman@gmail.com



bij de diensten

Ontmoetingsdienst op 21 januari 10uur ‘Getuigen door creativiteit!’

Op 21 januari om 10 uur is de eerste ontmoetingsdienst van het nieuwe jaar, in het Tsjerkegebou. Ontmoeting, gastvrijheid, inhoud én creativiteit staan hier centraal. Op een ontspannen manier hopen we elkaar te ontmoeten met koffie/thee of ranja met wat lekkers. Dit keer met het thema ‘Getuigen door creativiteit!

Het is onderdeel van de dienstenreeks van 21 en 28 januari en 4 en 11 februari met als hoofdthema ‘Waar het hart vol van is...’ Waarbij het elke dienst gaat over een andere manier van het overbrengen van een boodschap.

Misschien heb je wel eens een tekening of schilderij gemaakt dat voor jou íets zegt over een gevoel dat je hebt of een boodschap die je wilt overbrengen. Dit zien we ook terug in de Bijbel. Tijdens deze dienst gaan we iets zien van Gods creativiteit, de creativiteit van mensen en misschien krijgen we ook wel een creatie van elkaar te zien! We hopen elkaar daar te ontmoeten!
Wanneer: zondag 21 januari
Plaats: Tsjerkegebou
Tijd: inloop vanaf 9.30 uur met koffie, thee, ranja en wat lekkers. We beginnen om 10.00 uur.

Namens het ontmoetingsdienstteam,
Erwin Kooistra

Van de kerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 5 december 2023.
De opening wordt gedaan door Erwin met een stelling “Hoe kun je Jezus waarderen en gelijken op Hem tijdens zijn leven op aarde”. Een conclusie was dat hij altijd bad met zijn vader, soms de hele nacht om kracht te krijgen. Dit leek ons een goed argument om dit ook te doen.
De kerstvieringen worden drie keer in de kerk gehouden, de boom is inmiddels weer geregeld, vorig jaar was hij iets te groot uitgevallen dit jaar heeft hij de juiste maat.
De Bazuin wil graag wat meer tijd voor de diensten, deze begint dan ook om tien uur.
Op 20 december wil de school graag de kerk gebruiken voor hun kerstviering. Het zou mooi zijn als de boom er dan in staat. Erwin zal de teksten op de borden in de kerk aanpassen.
Het jaargesprek met Inge is positief verlopen. Ze voelt zich hier thuis in onze gemeente en ook de samenwerking met Erwin is positief. Erwin gaat op 18 januari 2024 weer op nascholing voor de tweede keer en in maart nog een keer.
College van beheer: Contracten verkoop woning en aankoop land zijn per 1 december getekend.
De testament executeur hoopt eind 2023 de boedel van mevrouw A. Piso-Postmus af te wikkelen.
Er komt een opgaveformulier voor vrijwilligers bij de brief vrijwillige bijdrage. Dit om nieuw ingekomen ook een kans te geven zich aan te melden als vrijwilliger, tevens geldt dit ook voor de overige gemeenteleden die zich nog niet hebben aangemeld.

Diaconie collectedoelen januari en februari worden apart gemeld in dit kerkblad.
Afgelopen en komende diensten; De laatste zondag van het kerkelijk jaar is goed bezocht en was in de kerk en werd als positief ervaren. Ook de gezinsdienst met bevestiging van ambtsdragers werd ook als zeer geslaagd beoordeeld. Ook de belangstelling was uitstekend.
Komende diensten zijn de kerstdagen en de oudejaarsdagdienst, dit wordt een ochtenddienst omdat het zondag valt.
Wij willen u dan ook nog een gezegend nieuwjaar toewensen en u bent van harte uitgenodigd om de diensten in het nieuwe jaar mee te maken.
Namens de kerkenraad,
Pieter Nicolai

Van de kerkelijk werker

Allereerst een heel voorspoedig 2024 toegewenst onder de zegen van God!

T/m 7 januari houd ik eerst eventjes vakantie. Een tijd bij te komen, God te zoeken in alle rust, en tegelijk vooruit te kijken.

De laatste jaren zien we zoveel mooie dingen in onze gemeente gebeuren: in het jeugdwerk, in ons samenzijn. Met ontmoetingsdiensten, en nieuwe betrokkenheid van gemeenteleden en dorpsgenoten. Op blijde, maar ook op verdrietige momenten leven wij met elkaar mee. PG Augustinusga is een warme en liefdevolle gemeente. Iets om trots op te zijn. Ik ben erg benieuwd welke mooie dingen wij in 2024 met elkaar mogen beleven!

Een hartelijke groet,
Erwin en Jitske Kooistra


Diaconie
Inzamelingsactie voor de voedselbank
Rond de kerst wordt er ontzettend veel voedsel ingezameld bij de voedselbank.
Maar na oud en nieuw is er een flink tekort.
Van 6 tot 14 januari wil Kerk in Actie samen met gemeenten zoveel mogelijk dozen vullen voor de voedselbank die landelijk zo’n 38.000 huishoudens helpt.
De producten die we inzamelen zijn:
-Zonnebloemolie of olijfolie -Groente in blik -Zilvervliesrijst -Volkorenpasta -Houdbare halfvolle melk -Vis in blik -Koffie of thee -Couscous -Havermelk
Neem producten van het lijstje mee naar de kerk of breng ze bij de volgende adressen:
In de gang van Nicolai’s Verzekeringskantoor Geawei 1
Atsje Hiemstra Opslach 4
Woensdagmiddag bij het Tsjerkegebou
Samen tegen Armoede.
Diakonie PKN gemeente Augustinusga.

Jeugdwerk Augustinusga

Club 7/8 en Tienerclub
Gelukkig nieuwjaar! We hebben het in december goed gehad met alle vieringen met de clubs. Bij de tieners hebben we Sinterklaas gevierd met lootjes trekken.

En onze pakjesavond begonnen met samen patat eten met een snack. Een week later was het thema ‘Kerst’. We kozen plaatjes uit die voor ons iets zeggen over kerst, en vertelden elkaar wat kerst voor ons betekent. Toen hebben we samen het kerstverhaal gelezen uit de Bijbel en vervolgens een vertolking gezien op YouTube hoe het er in deze tijd uit had kunnen zien, gemaakt door Beam. We sloten nog af met een spel en wensten elkaar een goede kerstvakantie.

Bij Club 7/8 hebben we ook kerst gevierd. We vertelden wat kerst voor ons betekent, ik las een gedeelte uit de Bijbel en we keken diezelfde film van Beam.

Als verrassing hadden we een hele leuke afsluitende activiteit: we mochten de kerstbomen van het jeugdhonk versieren!
Met kerstmuziek op de achtergrond was dit een hele gezellige afsluiter voor club van 2023.

Nu in het nieuwe jaar denken we vaak aan een nieuw begin. Bij Club 7/8 gaan we het daarom ook hebben over Genesis: de schepping, zondeval en hoe God een Zijn weg gaat met Israël.

We maken er ook dit jaar weer een feestje van!
De volgende bijeenkomsten zijn op:
14 januari 19.00 uur in het Tsjerkegebou (Tienerclub)
16 januari 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
28 januari 19.00 uur in het Tsjerkegebou (Tienerclub)
30 januari 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)

Heb je het clubwerk een beetje gevolgd en ben je nieuwsgierig geworden? Je mag hierover altijd eventjes contact opnemen met mij, bel/app: 06-42428824 of mail: erwin_kooistra@hotmail.com of met iemand anders van het kinderkerkenwerk. Wij hoor het graag!

Namens het jeugdwerk,
Erwin Kooistra



Wij wensen iedereen in Augustinusga en in
Surhuizum een gezegend nieuwjaar!


De redactie,
Petra de Bruin, Hillie Dijkstra en Tine van der Veen

 
terug
 
 
 

Inloggen

Augustinitsjerke
datum en tijdstip 28-04-2024 om 09:30

Liturgie op zondag 28 april 2024

te Stynsgea

 

 

Voor de dienst: Psalm 72: 1, 4 Geef, Heer, de koning uw rechten

* Psalm 136: 1, 9, 12 Loof de Heer, want Hij is goed

Stil gebed, bemoediging en groet

Klein Gloria

Kyriëgebed

* Lied 283 In de veelheid van geluiden

Gebed bij de Schriftlezingen

Schriftlezing: Psalm 72: 12-19 NBV

* Psalm 89: 8, 17

8 Jo binne,_o Hear, ús krêft, Jo hâlde ús oerein,

Jo meitsje_ús namme grut mei skjintme sûnder ein.

Wy meie troch jo geunst de kroan fan eare drage.

Jo hawwe ús ferhege nei jo wolbehagen.

Jo binne ús in skyld tsjin alle kweade machten

en hawwe ús de kening jûn op wa’t wy wachten.

 

17 Hear, lit ús net fergean, mar hâld ús by de hân

en bring ús wer werom nei ’t lang ferlerne lân.

Betink jo eed oan David, kom, o Hear, fan fierren.

Wêr is jo geunst, o God, út lang ferfleine jierren?

Jo hawwe_ús ’t libben jûn; as we_yn ’e dea fersinke,

wa rêdt ús dan fan ’t grêf en wa sil om ús tinke?

 

Schriftlezing: Handelingen 12: 1-5 en 18-24

*Lied 1009 O lieve Heer, geef vrede

Verkondiging

* Lied 995 O Vader, trek het lot U aan

Gebeden

Collecte

* Lied 422 Laat de woorden die we hoorden

Heenzending en zegen

 

meer details

 
Blijf op de hoogte

meer
 
Besloten gedeelte




  meer
 
Classis Fryslân, gemeente zijn kun je niet in je eentje.
meer
 
Contact gegevens

Adressen en telefoonnummers
 
 
Huur de kerk of 't Gebou


     
huur de kerk 0512-352425 (overdag) 0512-352353 (s'avonds)
huur het gebouw 06-53665098 Joop de Vries, beheerder
 
Like PKN Augustinusga

 op facebook!
 
 
Privacyverklaring

  meer
 
Filmpje Tsjerkepaad

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.