PKN
Protestantse gemeente Augustinusga
 
April 2024 Tsjerkefinster April 2024 Tsjerkefinster


meditatie
Naar Gods wil
Op moment van schrijven is het bijna biddag. Een dag voor gebed, midden in de veertigdagentijd terwijl we onderweg zijn naar Pasen. En wat is er veel om voor te bidden in deze tijd. Maar hoe bidden we eigenlijk?

Jullie hebben niet mij uitgekozen, maar Ik jullie, en Ik heb jullie opgedragen om op weg te gaan en vrucht te dragen, blijvende vrucht. Wat je de Vader in mijn Naam vraagt, zal Hij je geven.
Johannes 15:16

Ben jij, bent u, bekend met de wil van Jezus? Wat heeft Hij met u, jou en mij voor ogen? Toen ik laatst club gaf aan kinderen vroeg ik om gebedspunten. ‘Dat Ajax dit weekend mag winnen!’ Ik antwoordde: ‘dat is niet helemaal hoe bidden werkt’ ‘waarom niet?’.. tsja, waarom eigenlijk niet? Wanneer wij iets In Jezus’ Naam bidden betekent dat ook naar Zijn wil. Ik weet helemaal niet of God wil dat Ajax wint (of schop ik nu iemand tegen het zere been?). Maar wat ik wel weet is dat God het goede met de mensen voorheeft, dus baden we samen voor een mooie wedstrijd, dat er sportiviteit mag zijn en het vredig mag verlopen. Ja, plezier, respect en vrede – daar durf ik wel voor te bidden.

Wanneer wij Gods wil kennen, weten we ook waarvoor wij mogen bidden. Dat is niet een gissen en bidden ‘in de hoop dat het Gods verlangen ook is’. Maar dat is een bidden met overtuiging! En daar gaat kracht mee gepaard, omdat je wéét dat God het wil. Wij mogen bidden om de geestelijke wereld in beweging te zetten.

Ten slotte, zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van Zijn macht. Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel. Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen.
Efeziërs 6:12

Hoe kunnen wij leren wat God wil? Allereerst leren we wie God is door de Bijbel te lezen. Hierin heeft Hij zichzelf bekendgemaakt. We mogen lezen over God in het Oude Testament, en over Jezus in de Evangeliën en de het werk van de Heilige Geest in de rest van het Nieuwe Testament.
Al sinds de zondeval met Adam en Eva is God weer bezig de schepping te herstellen naar Zijn oorspronkelijke plan. Herstel tegenover gebrokenheid, gezondheid tegenover ziekte, vrede tegenover oorlog en strijd, (eeuwig) leven tegenover de dood. Ga zo maar door. We hebben kennis van goed en kwaad. Ga er maar vanuit de God het goede wil.

Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.
Galaten 5:22-23

Juist in een tijd als deze mogen wij weten dat God het goede wil. Wij horen op de media berichten van oorlogen, geweld, demonstraties, zorgen etc. Allemaal zo ver weg en dan lijkt het kwaad in de wereld zo groot. Tegelijk weten we ook dat de media geen aandacht schenkt aan alle gebedsverhoringen, de hulp die op zoveel plaatsen wordt gegeven. En de grote, belangrijke rol die de Kerk daarin speelt.

Landelijk, regionaal of dichter bij huis zien wij in veel kerkelijke gemeenten krimp. Het gaat achteruit, of is in de laatste jaren erg achteruit gegaan. Het leven is een golfbeweging met ups en downs. De ene gemeente begint alweer te bloeien, terwijl een andere misschien de deuren moet sluiten. Soms moet iets eerst minder worden voordat het beter wordt. Gods kijk op de dingen gaat verder dan onze eigen. Wanneer er in onze ogen niets meer van over is, moet ik vaak denken aan de tekst van Jesaja 6:13: ‘Er blijft slechts een stronk over, en het zaad in die stronk is heilig.’
Gods plan gaat wel verder. Het evangelie van het Koninkrijk blijft en gaat nieuwe vruchtbare grond vinden. Jezus is opgestaan en heeft de dood overwonnen. Vanuit die Opstandingskracht mogen wij bidden, met alle gelovigen “Laat Uw Koninkrijk kome en Uw wil geschiede. Gelijk in de hemel als ook op aarde.”

Aan hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan Hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, tot in alle generaties, tot in alle eeuwigheid. Amen.
Efeziërs 3:20-21

Erwin Kooistra


Lied 858: Vernieuw in ons, o God



Vernieuw in ons, o God,
uw liefde, lentelicht.
Herstel ons naar uw beeld en strijk
het kwaad uit ons gezicht.

Beadem ons, o Geest,
met wonderlijke kracht,
dan opent zich het leven weer,
een bloem in volle pracht.

Geef ons, o Christus, deel
aan levenslang geluk.
Gedoopt in U, een nieuw bestaan –
dat slaat geen dood meer stuk.

Drie-enig God, vervul
wat U ons hebt beloofd,
na al ons zoeken U te zien,
dan staan wij oog in oog.

Tekst en melodie: © Hope Publishing Company*, Carol Stream; vertaling: © BV Liedboek




AMERIKAANSE FIETSTOCHT




De komende zomer organiseren we weer een paar keer een Amerikaanse fietstocht. De eerstvolgende keer is op
28 april.


Net zoals afgelopen zomer proberen we te gaan fietsen in een andere omgeving dan Surhuizum. Het zal een fietstocht zijn van ongeveer 30 km.

Iedereen neemt zijn eigen natje en droogje mee. We vertrekken met de auto om 13.00 uur vanaf de “Doarpstsjerke”.

Heeft u geen vervoer voor uw fiets? Dan zullen we proberen dit voor u te regelen. Geeft u dit dan even aan ons door.

Schrijf vast de volgende data ’s op uw kalender:
28 april, 26 mei, 23 juni, 21 juli, 25 augustus, 22 september.

Zijn er vragen belt u dan gerust (0512) 351542.
Groet Siep Folkerts


Verslag van de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Ring Buwekleaster, 15 februari 2024 in gebouw Markant te Jistrum.

Van alle 11 aangesloten gemeenten is een afvaardiging aanwezig. Willem Feenstra uit Harkema zit de vergadering voor en Aukje Douma verzorgt namens gastgemeente de opening. Zij sluit daarin aan bij het thema van de week van gebed 2024: ”Heb God lief en je naaste als jezelf”. Dit thema is ontleend aan de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan, waarin Jezus laat zien wat het betekent om je naaste lief te hebben (Lucas 10:27). Er is een korte toepassing van deze gelijkenis, gericht op onze tijd. In gebed wordt een zegen gevraagd over deze avond.

Omdat er elke keer wel één of meer nieuwe afgevaardigden zijn, wordt een voorstelrondje gehouden. Kort noemt iedereen wie hij/zij is, welke gemeente hij/zij vertegenwoordigt en wat zijn/haar ambt of functie in de gemeente is.

Er wordt verslag gedaan van de bijeenkomst die op 23 januari in Eastermar is gehouden voor de diakenen van de ring. Daarin is gesproken over armoede in de eigen omgeving met als belangrijke vragen: hoe herken je het en hoe maak je het bespreekbaar? Naast een aantal praktische tips van de consulente van Kerk in Actie, mw. Jannie Boonstra, is ook gewezen op de mogelijkheden die er via de burgerlijke overheid zijn. Die info is te vinden op https://datgeldtvoormij.nl/.

De theatervoorstelling “In Gods Naam” van Bastiaan Ragas op 2 november in het Barontheater van Opende is door velen positief gewaardeerd. Het missionaire doel om naar aanleiding van de voorstelling met iemand uit je eigen familie of vriendenkring in gesprek te gaan over het geloof, is wisselend ingevuld.

Door de agendacommissie van de ring is een zangmiddag in de Flambou voorbereid. Deze is gepland op zondag 17 maart.

Voor de gemeenten is materiaal voorbereid voor het houden van groothuisbezoeken. De vraag vanuit de ring is om dit voortaan al in
januari beschikbaar te stellen, zodat er in de planning van de gemeenten rekening mee gehouden kan worden.
Er worden voorstellen besproken over activiteiten die we met of voor de ring kunnen organiseren. Er komt in ieder geval een vervolg op de fietstocht in het gebied van de ring, waarschijnlijk in juni.

Jarig Wijma uit Drogeham is de nieuwe afgevaardigde namens onze ring naar de classicale vergadering. We bedanken Albert Bosma uit Rottevalle die dit de voorgaande jaren heeft behartigd.

In een uitwisselingsrondje is het wel en wee van de gemeenten benoemd. Eastermar ziet uit naar de bevestiging van de nieuwe predikant, ds. G. Timmer, op 17 maart aanstaande. De Petruskerk van Twijzel heeft een beroepingscommissie samengesteld, omdat ds. Gert Wijnstok zijn taak in deze gemeente gaat beëindigen. In veel gemeenten is er zorg over de bemensing van de kerkenraad. Tegelijkertijd worden er door diverse gemeenten ook positieve ontwikkelingen gemeld. Van een geslaagde gemeenteavond waarin verschillen en tegenstellingen besproken konden worden tot samenwerking met andere kerkelijke gemeenten in de week van gebed 2024.

In de afsluiting stond ds. Guda Borger stil bij de ongeveer vijftig kloosters die er voor de reformatie in Friesland zijn geweest. Deze zijn aan het begin of vlak na de reformatie bijna allemaal verwoest. Toen was er sprake van een letterlijke strijd om het ware christelijke geloof. Inmiddels zijn de ‘fronten’ anders en is – politiek gezien – vooral de Islam het mikpunt van weerstand. De vraag aan ons christenen is, hoe wij ons daarin opstellen. Komen we op voor de geloofsvrijheid van moslims, of op z’n minst voor hen als ‘vreemdeling’ in ons midden? Zo worden we telkens weer geplaatst voor de vraag wat in deze tijd ‘goed’ is en wat God van ons vraagt. God zelf blijft trouw en wil ons leiden door zijn heilige Geest. We sluiten de avond af met het zingen van Lied 708 “Groot is uw trouw o Heer”.

De volgende bijeenkomst van de ring is gepland op donderdag 17 oktober 2024 te Drogeham. Als u/jij als gemeentelid aandachtspunten of vragen wilt aandragen voor onze ring, kunt u dit doorgeven aan de afgevaardigde van uw gemeente of sturen naar de voorzitter van de agendacommissie: w_feenstra@hotmail.com.

Namens de agendacommissie, Guda Borger

Algemeen





Minsken fan ‘e wei Nieuwsbrief van de classis, Jaargang 2024, Nr 2

Als Ik de boog in de wolken zie verschijnen,
zal Ik denken aan het eeuwigdurende verbond
tussen God en al wat op aarde leeft.’ (Genesis 9:16, NBV21)

Kijk eens naar de regenboog
Deze nieuwsbrief staat in het teken van de regenboog. De provincie wil haar regenboogbeleid afschaffen, verschillende maatschappelijke organisaties doen een oproep dat niet te doen, en mij werd gevraagd of ik als classispredikant die oproep wil ondersteunen. Echt politiek is dat niet: het betreft een relatief kleine post op de provinciale begroting. Het is meer het symbool. En symbolen doen ertoe! Zo herinner ik me nog goed hoe mijn gemeente in De Knipe ter gelegenheid van ‘Roze zondag’ bij de kerk de regenboogvlag in top had gehesen. Het raakte me veel dieper dan ik had verwacht: ‘Mijn kerk staat borg voor mij!’ Dat wist ik natuurlijk al lang, maar nu werd ik er haast emotioneel bij. Dat doet een simpel stuk katoen aan een aluminium mast. En dat doet het beleid daaromheen. ‘Het is maar een symbool,’ zeggen ze dan. En dan zeg ik: ‘Jazeker, het is een symbool!’
Nu houd ik eerlijk gezegd niet zo van een lijst waar je je naam op mag zetten. Ik ben het nooit honderd procent eens met de tekst die erboven staat en ik vind het argument belangrijker dan het aantal mensen dat erachter staat. Maar in dit geval: Wat zou het zeggen als de Kerk in deze lijst ontbreekt? Zeker in een tijd waarin Poetin met een beroep op religie homo’s terug jaagt in de kast en homo’s in bijvoorbeeld Oeganda met eenzelfde beroep op religie worden vervolgd, moeten religieuze leiders zoeken naar symbolen van veelkleurigheid. En ze moeten duidelijk maken dat de Kerk voor die veelkleurigheid borg voor wil staan. En wat leent zich daar beter voor dan de regenboog? Toch maar tekenen dan? Om de laatste twijfelaar mee te krijgen wijs ik graag op het bredere perspectief van een veelkleurige samenleving. Daar wordt in alle hoeken van de kerk aan gewerkt. Om daar iets van te laten zien loop ik de kleuren van de regenboog één voor één met u langs.

Rood
Rood of roze is de eerste kleur. Roze verwijst natuurlijk naar de jaarlijkse ‘Roze Viering’. Een werkgroep organiseert die steeds in een andere gemeente, samen mét die gemeente. (www.werkgroepgh.nl)
Rood zelf is de kleur van het gezellige haardvuur en daarmee van thuis. U kent wellicht de projecten van ‘De Thuisgevers’. Destijds is het opgezet door de gemeente Kampen en de PKN om Oekraïners een plek te geven. Inmiddels gaat de aandacht ook naar vluchtelingen met een verblijfstatus. Veel kerken en andere maatschappelijke organisaties doen mee. Veel gemeentes in onze classis zoeken na de noodopvang voor Oekraïners naar een vervolg. Misschien heeft uw gemeente nog een geschikte plek? De Thuisgevers denken graag met u mee. (www.dethuisgevers.nl)

Oranje
Nog geen jaar geleden deed onze koning een bijzondere poging de eenheid van de regenboog te herstellen. Bij de viering van Keti Koti in het Oosterpark in Amsterdam sprak hij plechtig namens ons allen zijn excuses uit voor de mensenhandel waar ons volk zich in het verleden schuldig aan heeft gemaakt. Of hoe zeg je dat: ons volk bestaat inmiddels ook uit talloze nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Samen moeten we bouwen aan de toekomst van ons land, en daarvoor hebben die excuses de weg weer een stukje vrij gemaakt. Voor de gemeente is er materiaal beschikbaar om hiermee aan het werk te gaan.
(protestantsekerk.nl/thema/slavernijverleden)

Geel
Sinds kort hebben we als classis weer een actieve werkgroep Kerk & Israël. Eén van de opdrachten die ze hebben meegekregen is het alert zijn op antisemitisme in onze samenleving en in onze kerk. De gele ster is iets uit het verleden, maar zit er ook iets van de antisemiet in ons? Lezen we de schrift soms door een verkeerde bril? We hopen dat de werkgroep ons hierin de weg zal wijzen, zodat we weer echt contact krijgen met de joodse wortels van ons geloof. Ook bij het Overlegorgaan Joden en Christenen is hiervoor materiaal beschikbaar. (www.ojec.org)

Groen
Dit is echt iets heel anders, en toch is er ook een overeenkomst: boeren voelen zich soms apart gezet in ons land. Dat is natuurlijk nergens voor nodig. Er is een milieuprobleem waar we samen aan moeten werken, maar dat is dus ook voor ons samen: als ik bij de super die goedkope kippenbout kies, dan kan ik de boer niet verwijten dat hij die produceert. De boer is deel van het geheel. De oecumenische werkgroep Kerken & Landbouw probeert boer en burger weer met elkaar in gesprek te brengen en daar ook het geloof in te betrekken. (www.kerkenenlandbouw.nl)

Blauw
In mijn verbeelding staat blauw voor vrede. Dan staar ik in de wijde blauwe koepel boven ons hoofd, zie de weerschijn daarvan in het stille water en begrijp voor één moment niets meer van alle conflicten om ons heen. Laten we het vooral goed hebben met elkaar! Bedenk hoe veel mensen hun gebed om vrede naar dezelfde hemel hebben op doen stijgen, en laat het als een milde regen weer neerdalen op je hoofd. Oorlog is huiveringwekkend, wij mensen zijn daar niet op gebouwd.

Paars
Paars of violet is de kleur van de Veertigdagen-, Passie- of Vastentijd. In de vorige nieuwsbrief schreef ik u al iets over een bijzonder vasten: veertig dagen zonder plastic. Er is nu een website waar u aardige ideeën hiervoor op kunt doen. Zo wordt ook in de vastentijd de wereld steeds een tikje groener. (www.geloveninleeuwarden.nl)

De Passietijd brengt ons nog op een heel andere manier bij ons thema: de Heer zocht immers voortdurend zijn gezelschap in de marge: een tollenaar, een vrouw van lichte zeden, een bedelaar: op de één of andere manier wist Hij zich bij hen thuis. Of was het dat Hij voor hen een thuis wilde zijn? Het doet denken aan een aanloophuis, een warme-kamer project of zomaar een project van een plaatselijke diaconie.
Het lijden dat we deze veertig dagen gedenken is het lijden dat de Heer met ons deelt. Zo wordt zijn wereld één. Hij doet het met ons, en voor ons. We horen bij elkaar.

Indigo
Eerlijk gezegd weet ik niet wat Indigo is. En geeft u mij het op een plaatje, dan zie ik het nog niet. Ik zal wel wat kleurenblind zijn. Waarschijnlijk zit deze kleur precies daarom in de regenboog: er moet een plekje zijn dat niet echt benoembaar of aanwijsbaar is. Er is een plekje vrij, voor wie zich in de andere kleuren niet herkent. De afkorting die met LHBT begint, krijgt steeds weer een letter erbij, totdat uiteindelijk ook uw letter erin voorkomt. Dat is voor mijn idee indigo: een open plek voor elk die zich ergens anders niet bij vind horen.
En nu nog eens de regenboog
Zeven kleuren bij elkaar, zo hoort een regenboog te zijn. Die kleuren hebben niets met elkaar gemeen, behalve dat het verschillende kleuren zijn. Maar ze horen bij elkaar. Bijbels gesproken: we zijn door de goede Schepper samen op de aarde gezet. En zo hebben we het met elkaar te doen.
Ik weet niet of de oproep voor de regenboog in het provinciehuis iets uit zal halen, maar daar gaat het ook niet om. Een grote groep mensen heeft zich uitgesproken om de regenboog hoog te houden. Daar gaat het om. En ook al stopt de provincie met haar eigen beleid, dat van de kerk gaat gewoon door. We blijven om ons heen zien of er één is die ongewild buiten staat. We blijven net als onze Heer zoeken in de marge. En we blijven dromen van een aarde waar voor ieder mens een plekje is.

Met hartelijke groet,

ds. Riemer Praamsma, uw classispredikant
06-58013225 | r.praamsma@protestantsekerk.nl

Gemeentenieuws - Augustinusga


Fan de dûmny
Als deze editie van het Tsjerkefinster verschijnt is Pasen alweer achter de rug. Ik hoop dat we met velen het feest van de Opstanding mochten vieren! En ook dat het Paaslicht met ons mee blijft gaan in de tijd die komt.
Van alles wilde ik schrijven maar het meeste gaat over dingen die nog vóór de Pasen plaatsvinden: de gesprekskring, de groep jonge ouders, het bezoek aan Jorwert. Er is van alles te beleven en (mee) te doen! Voor april en verder staat er qua activiteiten nog niet zoveel gepland. Dat gebeurt vast nog, maar daarover dan volgende keer meer.
Hebt u/heb jij een mooi idee? Laat het horen!
Werkgroep vieren
Meedenken over de kerkdiensten? Invulling geven aan de oudjaarsdienst en/of de paascyclus? Het is leuk en inspirerend om mee bezig te zijn! Een aantal leden van de werkgroep vieren zit in zóveel groepjes tegelijk, dat ze graag het stokje doorgeven aan een ander. Wie o wie vindt het leuk om mee te draaien? Graag een bericht naar mij of Anneke Zwart.
Gesprek/bezoek
Wanneer je ergens over in gesprek wilt of behoefte hebt aan een bezoek: ik maak graag een afspraak.
Met een hartelijke groet,
Ds. Inge
0648829885
dsingelandman@gmail.com


Mensen hebben mensen nodig
(Marinus van den Berg)


Mensen hebben mensen nodig
Om elkaar te dragen
Om elkaar tot leven te brengen

Mensen hebben mensen nodig
Om voor elkaar op te komen
Om samen te werken
Aan welzijn en geluk

Mensen hebben mensen nodig
Om te laten zien wie U bent
God van liefde
God van gerechtigheid.

Wek dan die kracht in ons.
Doe die liefde in ons ontvlammen
Die ons omkeert naar elkaar
Die ons doet zorgen voor elkaar

Dat wij U liefhebben
Dat wij onze naaste beminnen
Dat wij onszelf kunnen beminnen


Een hartelijke groet namens het pastorale team,

Ds. Inge




Zondag 14 april om 10.00 uur is er een speciale themadienst in de Augustinitsjerke in Augustinusga
In deze dienst staat het verhaal van Babel centraal. Het gaat over het bouwen van een hoge toren, beroemd worden en bij elkaar blijven.
Wat voor lering kunnen we trekken uit dit verhaal en waarom wilde God ingrijpen? Het belooft een bijzondere dienst te worden!
Wij nodigen u / jullie dan ook van harte uit om deze dienst bij te wonen.
Graag tot ziens op zondag 14 april.



Roon Staal doet Augustinusga aan tijdens de lente tour
Zanger en pianist Roon Staal komt in zijn nieuwe Lente Tour naar Augustinusga. Het concert vindt plaats op vrijdag 3 mei in het Augustinitsjerke. De aanvangstijd is 20.00 uur.

Magische, rustgevende sfeer
Met zijn warme tenorstem en melodieuze pianospel speelt Roon bekende cover songs op authentieke wijze en eigen werken, zowel in het Engels als Nederlands.

Musical en buitenland
Als kind stond Roon Staal al op de theater planken en in TV studio's met artiesten als John Kraaijkamp sr., Ruth Jacott, Ron Brandsteder en Ernst Daniël Smit. In de hit-musical Les Miserables speelde Staal de kinderrol Gavroche in het Carré Theater en als jonge twintiger nam hij de titelrol in de rock-opera 'Tommy' op zich met lovende kritieken ten gevolg. In de musical Rembrandt speelde hij even later naast Henk Poort als zoon Titus van Rijn en met Chantal Janzen en Freek Bartels gaf hij in 2010 gestalte aan het verhaal van de Hollandse musical Petticoat waarmee hij de grotere theaters aandeed. Met name daarna trad Roon veel op in het verre Oosten van Rusland en Japan met zijn solo werk terwijl hij in Nederland nu zo'n 4 touren per jaar volbrengt.


Niet bekend van radio of TV, maar door legendes geprezen. "Wonderlijk, eigenlijk, dat het hem is gelukt zo lang relatief onbekend te blijven", aldus recensist Jacques d' Ancona. Geprezen door bekendheden zoals Art Garfunkel (“Let the amazing tenor vocal performance of Mr. Staal now carry you away!”) en Gilbert O'Sullivan (“It's his voice, not least his songwriting ability, that really shines throughout”). U kunt deze lente genieten van de ontwapenende performance van deze 44-jarige musicus.
Alle informatie over dit concert kunt u vinden op de website www.roonstaal.com, waar u ook kunt reserveren (of via 06-15403125). Tickets kosten € 22,50. Kinderen en jongeren t/m 17 jaar hebben toegang voor € 12,50.

van de kerkenraad

Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 5 maart 2024
Erwin Kooistra verzorgde de opening door het lezen van Mattheus 4:18-24. Hier is Jezus bezig met het werven van discipelen. Door dit stukje drie keer te lezen moesten we kijken wat eruit springt. Hier kregen we vijf minuten de tijd voor. Er kwamen verschillende reacties zoals: ‘zonder tegenspraak volgden ze Jezus’, ‘is dit tegenwoordig nog zo als je iemand vraagt om iets te doen voor de kerk’. ‘Het is niet de bedoeling dat een ieder zendeling wordt’.
Bij de notulen kwam naar voren dat Petra de Bruin gestopt is met het Tsjerkefinster in verband met verhuizing. Zij ontvangt nog een cadeaubon voor haar jarenlange inzet.
Hierna kwam het verslag van de ringvergadering van 15 februari 2024 aan de beurt. Tijdens het voorstelrondje viel mij op dat ze bij de Petruskerk in Twijzel een diaken/scriba hadden in plaats van een ouderling/scriba.
De fietstocht bij de kerken langs was vorig jaar een groot succes en wordt herhaald in juni.
Wat het aantal kerkenraadsleden betreft springt Jistrum er uit met dertien. In tegenstelling tot Kootstertille die volgend jaar helemaal geen kerkenraadsleden meer heeft als ds. Glas met pensioen gaat. Ook ds. Wijnstok stopt in Twijzel.
Het verzoek van de Classis kwam of hun nieuwsbrief in het kerkblad kan. Dit zal overlegd worden met Surhuizum.
Op 15 september is het startzondag, er wordt uitgezocht of het mogelijk is om hier een muziekgroep bij te betrekken.

Bij de feestweek is dit jaar geen kerkdienst, volgend jaar is dit wel de bedoeling.
Verzoek luisteraars kerktelefoon: of het mogelijk is om te vermelden wie ouderling van dienst, diaken, organist, beamer en koster is, wij zullen dit proberen.
Een voorstel is om bij overlijden een rouwkaart door iedere aanwezige in de kerk te laten tekenen. Voor de corona deden we dit ook.
Hierna worden de financiële overzichten behandeld, deze waren goedgekeurd door het College van Beheer.
De afronding van de boedel van mevr. Aaltje Piso is bijna rond.
De diensten worden vanaf april weer in de kerk gehouden, behalve de eerste zondag van de maand, dan is het koffiedrinken en tijdens de ontmoetingsdiensten om het laagdrempelig te houden.
Op 14 april is een dienst met gospelkoor “Sjammasj”.
Op 19 mei met Pinksteren komen Engbert en Peter, de Friese Simon en Garfunkel.
Wilt u/je ook een dienst meebeleven, je bent van harte uitgenodigd.
Namens de kerkenraad
Pieter Nicolai

jeugdwerk
Club 7/8 en Tienerclub
Bij club 7/8 hebben we collages gemaakt over de verschillende feestdagen. Veel dingen zijn al bekend, maar ineens komen er allemaal nieuwe vragen. Welk verhaal hoort eigenlijk bij welke feestdag? Wat gebeurt er eigenlijk met hemelvaart, en wat houdt Pinksteren in? Mooie collages worden gemaakt en mooie gesprekken gevoerd.

Bij de Tienerclub spraken we de vorige keer over het koninkrijk van God. Daarna gingen we verder over het moeilijke thema ‘Jezus volgen’. Moeilijke woorden, wat zou hiermee worden bedoeld? En welke positie nemen wij zelf in en waarom? We keken ook een fragment uit de dramaserie ‘the Chosen’. Dit brengt de verhalen die we lezen dichterbij.

De volgende bijeenkomsten zijn op:
  • 2 april 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
  • 7 april 19.00 uur bij Erwin en Jitske (Tienerclub)
  • 16 april 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
  • 21 april 19.00 uur bij Erwin en Jitske (Tienerclub)
  • 30 april 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
  • 5 mei 19.00 uur bij Erwin en Jitske (Tienerclub)

Heb je het clubwerk een beetje gevolgd en ben je nieuwsgierig geworden? Je mag hierover altijd even contact opnemen met mij, bel/app: 06-42428824 of mail: erwin_kooistra@hotmail.com of met iemand anders van het kinderkerkenwerk. Wij hoor het graag!

Namens het jeugdwerk,
Erwin Kooistra

diaconie
Collecte in april voor Oekraïne

Steun voor inwoners en ontheemden
Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne gooien het leven van veel inwoners volledig overhoop.
Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen. Regionale hulpcentra geven kwetsbare kinderen - zoals in de frontlinie van Kharkiv – een veilige plek, delen voedsel en medicijnen uit aan iedereen die het nodig heeft en bieden hulp bij traumaverwerking.

Daarom geef wat u kunt missen.

Namens de diaconie
Rommie Miedema


 
terug
 
 
 

Inloggen

Augustinitsjerke
datum en tijdstip 09-05-2024 om 09:30
Hemelvaartsdagmeer details

 
Blijf op de hoogte

meer
 
Besloten gedeelte




  meer
 
Classis Fryslân, gemeente zijn kun je niet in je eentje.
meer
 
Contact gegevens

Adressen en telefoonnummers
 
 
Huur de kerk of 't Gebou


     
huur de kerk 0512-352425 (overdag) 0512-352353 (s'avonds)
huur het gebouw 06-53665098 Joop de Vries, beheerder
 
Like PKN Augustinusga

 op facebook!
 
 
Privacyverklaring

  meer
 
Filmpje Tsjerkepaad

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.