PKN
Protestantse gemeente Augustinusga
 
April 2025 Tsjerkefinster April 2025 Tsjerkefinster

overdenking
40 dagen voorbereiden op het grote Feest!
Bij het verschijnen van het april nummer van het Tsjerkefinster zijn we al weer ruim over de helft van de 40-dagentijd.
Heeft deze voorbereidingstijd ons al iets gebracht, zou dan de vraag kunnen zijn. Een vraag die zeker past bij onze tijd van ik-gerichtheid, maar niet alleen bij onze tijd. In de 129 vragen van de Heidelbergse Catechismus, één van de leerboeken voor de kerk uit de 16e eeuw, komt met regelmaat naar voren: wat is het nut voor ons dat … en ook welke troost biedt het u dat


In de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel uit de 4e eeuw staat dat Jezus Christus om ons mensen en om ons behoud is neergedaald uit de hemelen. De Catechismus sluit daarbij aan wanneer daarin wordt gevraagd naar het nut voor ons van de heilige ontvangenis en de geboorte van Christus (vraag 36), naar het nut van Zijn offer en dood (vraag 43), naar het nut van Zijn opstanding (vraag 45) en naar het nut van Zijn hemelvaart (vraag 49). In deze vragen gaat het dus om de betekenis van het werk van Jezus Christus voor ons, van Zijn komst naar de aarde tot en met zijn terugkeer naar de Vader. Een werk waaraan wij géén bijdrage hebben geleverd, maar waaraan wij deel mogen krijgen door het geloof. Zoals -vrij vertaald- staat in het antwoord op vraag 60:
Al heb ik er niets van gemaakt in mijn leven, al heb ik een slecht geweten, al schuilt er in mij een vreemde hang naar het kwaad, toch houdt God mij voor rechtvaardig en heilig. Dat is omdat Jezus voor mij in staat. Ik heb daar helemaal niets aan bijgedragen, het is pure goedheid en liefde van de kant van God. Het enige wat van mij wordt gevraagd is om dit te aanvaarden.
In de 40-dagentijd gaat het om het stilstaan bij wat Jezus Christus voor ons heeft gedaan. Wat Hij in woord en werk heeft gedaan aan goede dingen tijdens Zijn aardse leven en wat Hij heeft verdragen. Hij is geestelijk onder druk gezet en heeft lichamelijk geleden door mensen die Zijn manier van doen en Zijn manier van spreken over Zijn hemelse Vader niet konden verdragen. Het heeft Hem zijn aardse leven gekost; Hij stierf een gruwelijke dood aan het kruis.

Met ons verstand kunnen wij niet bevatten waarom dat zo is gegaan, laat staan dat wij kunnen begrijpen waarom het zo moest gebeuren. Wel komt er op een aantal plekken in de Bijbel naar voren dat wat er in de wereld gebeurt, geen van tevoren vastgesteld scenario is dat precies volgens plan moet worden uitgevoerd. Als Jezus op een ezel Jeruzalem nadert en de mensen Hem toeroepen: Gezegend hij die komt in de Naam van de Heer, dan huilt Jezus om het lot van de stad. Want de stad zal verwoest worden, omdat ze de tijd van Gods ontferming niet heeft erkend. (Lucas 19:37-44). Dat had dus anders gekund!
Als de spanning tussen Jezus en de leidslieden steeds groter wordt, vertelt Jezus een gelijkenis waarin naar voren komt dat er hoop was dat de leidslieden Jezus zouden ontzien. Die gelijkenis wordt door drie van de vier evangelisten verteld en gaat over een heer die zijn wijngaard verpacht aan wijnbouwers. Als de heer knechten stuurt om zijn aandeel van de oogst in ontvangst te nemen, worden die met lege handen teruggestuurd, al dan niet mishandeld. Sommigen werden zelfs gedood. En in alle drie de weergaven van deze gelijkenis komt dan naar voren: tenslotte stuurde de heer zijn zoon naar de pachters, met de gedachte: voor mijn zoon zullen ze wel ontzag hebben! Nee dus, ook hij wordt gedood. En de leidslieden die deze gelijkenis hoorden, begrepen dat Jezus met deze gelijkenis hen op het oog had. Toch bleven ze bij hun plan om Jezus te doden. Maar het had dus anders gekund! (Matteüs 21:33-46, Marcus 12:1-12, Lucas 20:9-19)

Niet voor niets is Jezus zijn optreden begonnen met de oproep: De tijd is aangebroken, het Koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en geloof dit goede nieuws! (Marcus 1:15) Het resultaat van zijn verkondiging heeft menselijkerwijs gesproken nauwelijks succes gehad. Mensen waren wel enthousiast over de wonderen en tekenen die Hij deed en er waren zeker ook mensen die in Jezus een gezant van God hebben erkend. Maar tot een algemene erkenning van Jezus als de beloofde koning in de lijn van David, ja, als de langverwachte Messias is het niet gekomen.

Als we dan terugkeren naar de vraag aan het begin van deze overdenking of deze voorbereidingstijd ons al iets heeft gebracht, dan gaat het dus om meer dan: lukt het ons om dagelijks een stukje uit de 40-dagenkalender te lezen of om ons te houden aan wat we onszelf hebben opgelegd aan opgave om te vasten. Deze dingen kunnen heel nuttig zijn, maar de vraag is waartoe we deze inspanningen doen. De 40-dagentijd is bedoeld om heel bewust stil te staan bij het werk van Jezus Christus dat Hij met het oog op ons heeft gedaan! Stilstaan ook bij het besef dat wij alleen met Gods hulp in staat zijn om weerstand te bieden tegen al het kwaad dat op ons afkomt en ook in onszelf aanwezig is.

Zoals verwoord in een lied van W. Barnard:

Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd,
dat is de Geest aanvaarden die naar het leven leidt:
de mensen niet verlaten, Gods woord zijn toegedaan,
dat is op deze aarde de duivel wederstaan. (Lied 538:4)

ds. Guda Borger
 

Algemeen

Opstanding

K an ik het echt geloven,
De Heer is waarlijk opgestaan?
Mijn hart zegt ja, geloof het maar,
Dit goede nieuws is werkelijk waar.


Onze zonden zijn door Hem vergeven,
Een nieuw begin komt in ons leven.
Een leven vol van liefde voor elkaar.
Weet allen, het is werkelijk waar.


Met Pasen begint de nieuwe tijd,
Een leven vol van goede moed.
Wees allen vandaag vol vrolijkheid,
Uiteindelijk komt het altijd goed.

Het kwaad zal goed nooit overwinnen,
De zachte kreten zijn het sterkst.
Kom, het is Pasen, de Heer is opgestaan,
Laten wij zijn wegen gaan.





Minsken fan ‘e wei Nieuwsbrief van de classis, Jaargang 2025, Nr 2

Hoe goed is het, hoe heerlijk, als broeders en zusters bijeen te wonen!’
(Psalm 133:1, NBV21)

Alleen samen zijn we Kerk, maar hoe?
Dit was het thema van de brede vergadering van onze classis op donderdag 23 januari in Joure: geloven doe je samen. Al eeuwen is de kerk daarom verdeeld in gemeentes waar mensen samen kunnen komen en naar elkaar omzien. Doorgaans zijn die gemeentes in oppervlakte zo groot, dat je elkaar nog net te voet bereiken kunt. Eeuwenlang was dat van groot praktisch belang. Zo kent de kaart van onze classis meer dan 200 gemeentes. Dat werkt goed, maar blijft dat ook zo in onze tijd? De kerk is een stuk kleiner geworden, en afstanden ook. Zouden we het heerlijk bijeen wonen van al die broeders en zusters niet anders kunnen regelen? Om dit te verkennen loop ik de verschillende vragen van deze avond één voor één met u langs en vertel wat de rode draad is in de reacties.
Waar draait het om in uw gemeente?
Geloof en gemeenschap: daar draait het om in de gemeente van de Heer. Bij deze vraag werden vooral deze twee opties aangekruist, en dan vaak met de opmerking erbij dat het ene niet los te zien is van het andere: geloven doe je samen, dat kan niet anders! Het geloof is te groot voor mijn koppie alleen en het wil handen en voeten krijgen in de omgang met elkaar. Daarom vormen we een gemeente en willen we elkaar niet missen!
Hoe staat het met de bestuurskracht van uw kerkenraad?
Deze tweede vraag bevindt zich nog steeds op geestelijk vlak. Geloven komt niet zomaar op uit onszelf, het vraagt om geestelijk leiderschap. Daar staat de kerkenraad voor. En gelukkig: de meeste gemeentes hebben nog een volledige of bijna volledige kerkenraad! En dat gaat goed! Maar: in heel veel gemeentes verwacht men dat dat niet lang meer duurt. Opvolgers zijn vaak niet meer te vinden. Veel kerkenraden zijn de afgelopen jaren al flink gekrompen, en verder krimpen gaat niet meer. Daar kun je somber over zijn, maar je kunt ook zeggen: meer dan tweehonderd zelfstandige gemeenten met elk hun eigen kerkenraad, dat is ook wel een beetje veel.
Op welke punten zou u willen samenwerken met andere gemeentes?
Na alle zorgen die zijn uitgesproken bij de vorige vraag, zou je verwachten dat er een breed gedeeld verlangen zou zijn om op bestuurlijk vlak met elkaar samen te werken. Als je kerkenraden samenvoegt, dan heb je weer ambtsdragers genoeg om leiding te geven aan het vieren, leren en dienen in onze gemeentes. Maar dat ligt toch anders. Vooral in de toelichting op de antwoorden verlangen de meesten naar meer projectmatige samenwerking. En dat is nog te begrijpen ook: de gemeente is een gemeenschap en gemeenschappen hebben tijd nodig om naar elkaar toe te groeien. Je kunt in een paar maanden mooie afspraken maken op papier, maar het groeien van herkenning en vertrouwen vraagt meer tijd. ‘Als we die tijd nog hebben’, denk ik dan. Maar misschien ben ik te ongeduldig…
Een gemakkelijker stap die vaak genoemd werd, was: richt een gezamenlijk kerkelijk bureau op. Daar kun je niet alleen de ledenadministratie aan toevertrouwen, maar ook bijvoorbeeld het beheer van de website, de boekhouding, de preekvoorzienig of het uitvoerend deel van het scribaat. Zo krijg je als kerkenraad de handen vrij voor het leiding geven zelf. En ondertussen bouw je zo een infrastructuur waardoor toekomstige samenwerking veel gemakkelijker gaat.
Hoe ziet u de rol van gemeentes met een sterke kerkenraad?
Hier lopen de meningen echt uiteen. De ene helft zet in op groei en bloei van die gemeentes zelf, de andere helft ziet ze als steun en toeverlaat voor kleine gemeentes. Dat kan samengaan, maar zie ik ook een dilemma: misschien heeft zo’n gemeente een eigen weg gevonden het evangelie actueel en aansprekend te verstaan. Die wil je dan ook de kans geven om die weg verder te verkennen. Er zou zo een palet van gemeentes met elk een eigen, aansprekend geluid kunnen ontstaan. Samenwerking kan dat eigene weer vlak maken, als je niet oppast.
Hoe ziet u de rol van gemeentes met een kleine, kwetsbare kerkenraad
Het viel me op dat de optie om op te gaan in een grotere (of meer vitale) buurgemeente toch een flink aantal keren werd aangekruist. Dat had ik niet verwacht. Maar de meesten kiezen toch voor één of andere manier om min of meer zelfstandig te blijven, het liefst met meerdere kleine gemeentes in één groot verband. Dat laatste is een interessant idee om verder uit te werken: hoe zou zo’n groter verband eruit kunnen zien?
Wat verliezen we wanneer we meer gaan samenwerken?
Zelf had ik verwacht dat de meesten het verlies vooral zouden zien in de mogelijkheden samen te werken met lokale partners als school, muziekvereniging en dorpsbelang. Maar dat blijkt heel anders te zijn: het zijn vooral de bekende, vertrouwde gezichten die men vreest te zullen gaan missen.
Het is hier dus weer waar we ook mee begonnen: ons geloof kan niet zonder gemeenschap en onze gemeenschap niet zonder geloof.
Wat winnen we wanneer we meer gaan samenwerken?
Hier komt de verrassing: wat we volgens een nog veel grotere meerderheid gaan winnen bij samenwerking is: nieuwe mensen met nieuwe ideeën en tradities! Dit doet vermoeden dat een samenwerkingsproces een lastige tussenfase kan zijn op weg naar een mooi nieuw begin. Het komt er dan op aan om zorgvuldig om te gaan met de bestaande gemeenschap, die te beschermen en intact te laten, en van daaruit te genieten van het nieuwe en verrassende van de ontmoeting met elkaar. De kerkenraden zouden daarin voor kunnen gaan, bijvoorbeeld door een weekend met elkaar op stap te gaan. Maar dat laatste komt nu pas al schrijvend bij me boven.
Hoe ziet u bij dit alles de rol van de classis?
Dit was een belangrijke vraag voor het Breed moderamen van de classis: hoe wilt u dat we als classis samenwerking stimuleren? En het antwoord is duidelijk: vooral door informatie te geven. Een aantal kiest ook voor een meer sturende rol, omdat gemeentes anders naar elkaar blijven kijken wie er begint. Wel stelt de meerderheid helder en klaar: druk en drang werkt remmend. Dat is een belangrijk signaal: de gemeenten zijn eerst zelf aan zet!
Wat wilt u verder nog met ons delen?
Tot slot werd ons als classis op het hart gedrukt om ook in groei te denken, elkaar te verdragen, de gemeenschap te koesteren, in mogelijkheden te denken en hulp te bieden en werd erop gewezen dat ook grote gemeentes kwetsbaar kunnen zijn en dat krimp ook kansen biedt. En er waren mensen zo aardig om ons te bedanken voor het initiatief, waarbij ik graag ieder wil bedanken die op deze avond mee heeft gedaan!
Voor de agenda
- donderdagavond 8 mei in Trinitas, Heerenveen: inspiratieavond voor het jeugdwerk i.s.m. Roetz.
- zondag 11 mei, 14.00 uur in Steggerda: verbintenis ds. Alco Meesters als voorzitter Classicaal College voor de Visitatie (CCV).
- donderdag 22 mei, 19.15 uur in Franeker: vesper met afscheid ds. Idske van der Pol als voorzitter CCV Fryslân (aansluitend classicale vergadering).
Met hartelijke groet,
ds. Riemer Praamsma, uw classispredikant
(06-58013225 | r.praamsma@protestantsekerk.nl)



IZB publiceert rapport ‘Op zoek naar toewijding. Twintigers en de kerk’

AMERSFOORT – Wat hebben kerkelijk betrokken twintigers nodig om te groeien in geloof? Agnes van Haaften, hoofd Gemeentecontact en -advies bij de IZB, sprak daarover met twintigers en kerkelijke professionals en deelde haar bevindingen in een rapport. ‘Twintigers hebben een diep verlangen naar Gods aanwezigheid in hun leven.’
Van Haaften voerde groepsgesprekken met kerkelijk actieve jongvolwassenen in zowel steden als dorpen. Daarnaast sprak ze professionals in de kerk die veel met twintigers te maken hebben. Het resultaat is het rapport 'Op zoek naar toewijding. Twintigers en de kerk'. De resultaten daarvan gebruikt de IZB de komende jaren om kerken te helpen in de toerusting van twintigers, een groep die hoog scoort als het gaat om kerkverlating.
Anonimiteit
Van Haaften hoopt dat bijvoorbeeld kerkenraden zich gaan beraden op de vraag hoe ze twintigers kunnen ondersteunen. ‘Vanaf het moment dat ze gaan settelen, dreigen kerkelijke jongeren in de anonimiteit te verdwijnen, zeker als ze single zijn. Veel twintigers gaan kerkelijk shoppen, het geloof verwatert, ze kunnen een relatie krijgen met iemand die niet-kerkelijk is. Daarbij is het niet altijd makkelijk om als eenling de kerkbank in te schuiven.’
Taal voor geloof
Eén van de pleidooien die Van Haaften houdt, is dat twintigers meer geworteld raken in hun geloofstraditie. ‘Praten over het geloof, dat is lang niet iedereen van huis uit gewend. Veel jongeren hebben daarvoor ook alleen maar kerktaal tot hun beschikking, geen taal die hun vrienden gebruiken met wie ze uitgaan.’
De kerk doet ertoe
Tegelijkertijd viel het haar op hoezeer de kerk ertoe doet voor twintigers. ‘Sommigen kunnen zich niet zo vinden in de taal of traditie van hun kerk, maar ze staan niet onverschillig tegenover God. Velen van hen hebben het besef: ik word vastgehouden en ik wil het geloof ook zelf niet loslaten. Dat vond ik het meest hoopgevend en ontroerend. Ergens zijn ze aangeraakt en de kerk heeft daar een vormende rol in gespeeld.’
Toerusting
Het rapport bundelt ook een aantal best practices. De IZB wil zich de komende tijd nadrukkelijk op de toerusting van kerkelijke twintigers richten, bijvoorbeeld via de training Twenties-four-Seven. ‘Het is een reeks van vier avonden waarop twintigers met elkaar in gesprek gaan over vragen zoals: hoe raakt het evangelie mijn leven? Het is belangrijk dat je als twintiger een plek hebt waar je je vragen op tafel kunt leggen.’

Het rapport is te lezen via www.izb.nl/toerusting of deze link: https://jongerenrapport.izb.nl/


Dodenherdenking 4 mei om 19.30 uur in de Doarpstsjerke

































Hartelijke groet van de 4 mei commissie


G roene HOOP doet leven – 10 mei
 
Op 10 mei 2025 organiseren Groene Kerken Fryslân en Solidair Friesland de inspiratie-dag ‘Groene HOOP doet leven’.


Deze dag zal van 10:00 – 15:30 uur worden gehouden op het bedrijf van Mulder Agro, Foarwei 45 in Kollumerzwaag en is gratis toegankelijk (wel een collecte naar draagkracht).

Er is koffie/thee en voor de lunch ook soep. We vragen de bezoekers om zelf wat brood en fruit mee te nemen voor de lunch.
 

Groene Kerken Fryslân is een netwerk van kerken die zich inzetten voor duurzaamheid in brede zin, zowel ecologisch als sociaal. Groene Kerken Fryslan is onderdeel van het landelijke Groene Kerken netwerk. Solidair Friesland zet zich al meer dan 70 jaar in om samen onze omgeving socialer, eerlijker en duurzamer door te geven.

Met de Inspiratiedag willen wij deelnemers voorzien van kennis, inspiratie en handvatten om hun eigen dagelijks leven en lokale geloofsgemeenschap verder te verduurzamen. De dag biedt een platform voor uitwisseling van ervaringen en het opdoen van nieuwe inzichten. In het optreden van Kees Posthumus wordt de bezoekers een spiegel voor gehouden en worden de bezoekers uitgedaagd om zelf (letterlijk) in beweging te komen.
 
Mirella Klomp zal als theoloog, en zeer betrokken op het thema duurzaamheid, een aantal handvatten meegeven. Ze zal de bezoekers meenemen in het verhaal dat grond de basis is van ons bestaan. De grond waar we vandaan komen bepaalt onze geschiedenis en hoe wij met de grond omgaan bepaalt onze toekomst.
 
We werken deze dag ook samen met lokale initiatieven zoals de werkgroep Bloeidorp Kollumerzwaag, Land van ons in de regio, de Noardlike Fryske Walden en de lokale kerken.
 
De Inspiratiedag omvat:
  • Een lezing door Mirella Klomp, theologe en expert op het gebied van duurzaamheid en geloof.
  • Een inspirerend optreden van verhalenverteller en theatermaker Kees Posthumus.
  • Interactieve workshops en werksessies gericht op praktische verduurzaming binnen kerken.
  • Netwerkmogelijkheden voor kerken en lokale initiatieven om samenwerkingsverbanden te stimuleren.
  • Inspiratie vanuit woorden, zang en symbolen.
  • Praktische terugkoppeling om in je eigen omgeving (thuis en in je geloofsgemeenschap) de inspiratie en ideeën om te zetten in concrete acties.
 Van harte welkom! Opgeven kan via gkf@solidairfriesland.nl
Bij vragen kunt u contact leggen met Sietske Visser (s.visser@nijkleaster.frl of 06-30294733) of Roger Dragstra (rdragstra@solidairfriesland.nl of 06-28343062)

 

Gemeentenieuws - Augustinusga


Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig
en hoe onzegbaar ons nabij.
Gij zijt gestadig met ons bezig,
onder uw vleugels rusten wij.


Gij zijt niet ver van wie U aanbidden,
niet hoog en breed van ons vandaan.
Gij zijt zo mens´lijk in ons midden
dat Gij dit lied wel zult verstaan.


Gij zijt onzichtbaar voor onze ogen
en niemand heeft U ooit gezien.
Maar wij vermoeden en geloven
dat Gij ons draagt, dat Gij ons dient.


Gij zijt in alles diep verscholen,
in al wat leeft en zich ontvouwt.
Maar in de mensen wilt Gij wonen
met hart en ziel aan ons getrouwd.


Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig
waar ook ter wereld mensen zijn.
Blijf zo genadig met ons bezig,
tot wij in U volkomen zijn.

(Huub Oosterhuis, lied 275 NLB)


Fan de dûmny

40dagentijd
We zijn alweer een heel eind op weg in de 40dagentijd. Na een paar weken van griep in ons gezin ben ik blij om de draad van het werk weer op te pakken. Hopelijk hebben jullie nog wat geduld met me wat betreft het inhalen van de (bezoek)achterstand, als ik iets vergeten ben: schroom niet me eraan te herinneren!
Deze periode van de christelijke kalender vind ik persoonlijk de meest bijzondere in het jaar. Een tijd voor wat extra bezinning, proberen rust te vinden voor de dingen in het leven en het geloof die er echt toe doen. Voor sommigen een tijd van vasten. En natuurlijk het samen toeleven naar Pasen, het feest van de Opstanding van Jezus, nieuw begin, nieuw leven voor ieder.
Ik hoop dat het voor iedereen mogelijk is om deze periode aandacht te geven aan de bovenstaande dingen. Zoek een manier die bij je past, zodat het ook lukt en de lat niet zó hoog ligt dat je bij voorbaat afhaakt. Leg je telefoon een (half) uur per dag weg, of zoek een vast moment op de dag om te bidden, stil te zijn, iets te lezen. Doe zelf of als gezin iets extra’s voor medemensen die afhankelijk zijn van hulp. Praat erover met elkaar zodat je elkaar kan inspireren. Genoeg te bedenken!

Veel zegen gewenst in deze tijd van inkeer en omkeer. Dat ieder Gods nabijheid mag ervaren en gesterkt mag worden in het geloof!
Hongerdoek
Een vreemde naam voor een mooie traditie. Heel vroeger (in de Middeleeuwen) hingen er tijdens de vastentijd grote doeken in de kerk om alle pracht en praal te bedekken in een tijd die ging om soberheid en inkeer.

In de jaren ’80 is er vanuit de Duitse kerk een nieuwe impuls aan gegeven, en werden partnerkerken in het Zuiden gevraagd om deze doeken een betekenisvol ontwerp te geven op basis van Bijbelse thema’s en verhalen.
Vorige week kreeg ik een hongerdoek uit 1982 thuisbezorgd, met een ontwerp van de Haïtiaanse kunstenaar Jaques Chéry. Een indrukwekkend kunstwerk waarop van alles te ontdekken valt: het lijden van de mensen, Jezus die daarin aanwezig is, de hoopvolle boodschap van het evangelie, en in het centrum van het doek Jezus die niet aan het kruis hangt, maar aan de levensboom. Het trof me hoe actueel de afbeeldingen zijn. Hieronder de afbeelding in het klein en zwart-wit, maar zoek het vast eens op online voor wie nieuwsgierig is naar alle symboliek. Wie weet komt het doek deze 40dagentijd nog voorbij, in de gesprekskring of tijdens de dienst op Witte Donderdag, en anders zeker een keer tijdens een extra avond volgend jaar.


Met een hartelijke groet!
Ds. Inge, 0648829885/ dsingelandman@gmail.com


Bij de diensten
Speciale Ontmoetingsdienst: Pasen!
Op Eerste Paasdag, zondag 20 april, vieren we samen het feest van de opstanding: Jezus leeft! Dit is een nieuw begin vol hoop en vreugde, en we nodigen je van harte uit om dit met ons te beleven.

Er is een speciale ontmoetingsdienst om 10 uur in de Augustinitsjerke! In het thema van ‘Pasen!’ Jezus is opgestaan! Dat vieren wij deze zondag. Het is een nieuw begin voor ons allemaal!

Het wordt een inspirerende en feestelijke ochtend voor jong en oud. We starten om 9.00 uur met een gezellig verzorgd paasontbijt in het Tsjerkegebou.
  • Hiervoor zo mogelijk even tijdig aanmelden bij Jikkestyn den Hartogh (mail: contact@fantfamke.nl / tel. 06 20005887).

Om 10.00 uur begint de kerkdienst in de Augustinitsjerke, waarin we samen het Paasevangelie lezen, luisteren naar een inspirerende preek, bekende Paasliederen zingen, begeleid door orgel en koperblazer. Een ochtend vol muziek, bezinning en ontmoeting!

We hopen je te ontmoeten en samen Pasen te vieren!


Wanneer: Zondag 20 april, Eerste Paasdag
Plaats & tijd: 9.00 uur – Paasontbijt in Tsjerkegebou
(zo mogelijk aanmelden)
10.00 uur – Kerkdienst in de Augustinitsjerke

Namens het ontmoetingsdienstteam, Erwin Kooistra

van de kerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 4 maart:
De opening wordt verzorgd door ds. Inge met het lezen van 1 Korinthe vers 13. Gemeente zijn met elkaar, hoe werkt dit in de praktijk en hoe ga je met elkaar om? Hierna gaat ze voor in gebed.
Hierna zijn de notulen.
Het verslag van de ringvergadering op 13 februari. Atje en Pieter zijn geweest. Ds. Timmer van Eastermar opende de vergadering met een verslag van zijn vrijwilligerswerk op Aruba, hier is hij drie maanden werkzaam geweest als dominee in twee gemeenten, deze worden iedere maand afgelost.

De kloostermiddag staat zondag 1 juni gepland, ook in Eastermar.
Ook waren er gemeenten die ook wel in ons samenwerkings-verband wilden aansluiten of de hele ring.
Verslag vergadering ondersteuning van mensen met geldzorgen op 27 februari: Wilco is hiernaartoe geweest namens de diaconie. Het ging over het opzetten van schuldhulpmaatje in Achtkarspelen. Een vervolgvergadering is op 10 april, Wilco gaat hier weer naartoe.
Op 19 maart staat de vergadering met de kerkrent-meesters gepland in Drogeham over samenwerking op financieel gebied.
Op 26 februari stond er een vergadering gepland met de bezoekmedewerkers, alle straten hebben weer een bezoekmedewerker.
College van kerkrentmeesters: Hier waren de jaarcijfers bekend van 2024 en werden besproken.
College van diakenen: Ook hier was het jaarverslag klaar en werd besproken.
Werkgroep Vieren: hebben een nieuwe paaskaars besteld.
De dienst op paasmorgen is een ontmoetingsdienst zodat mensen die alleen deze diensten bezoeken ook een paasviering mee kunnen maken met bekende paasliederen.
18 mei heeft Jan van der Meer afgezegd, omdat er op korte termijn geen voorganger beschikbaar is, opperde Inge om naar Harkema te komen, waar zij voorgaat. Wij gaan akkoord met dit voorstel.
Op 12 maart na de bidstond werd de gemeente avond gehouden. Na de opening en de notulen kwamen de mededelingen van de kerkenraad. De werkgroepen werken goed en zijn goed bemand.
Helaas is er nog steeds geen scriba gevonden of heeft iemand zich aangemeld.
Kerken in het gebouw bespaard aanzienlijk in de gaskosten. Vanaf de paascyclus gaan we weer in de kerk, behalve voor het koffiedrinken en de ontmoetingsdiensten.
Er worden nog ideeën voor de startzondag geopperd. Hierna komt Erwin met het jeugdwerk wat goed draait met twee jeugdclubs. Ook is hij in Kootstertille aan het werk om de situatie overzichtelijk te maken met werkgroepen wat goede vooruitzichten biedt.
Tijdens de koffie kunnen we aan de hand van een lijst vijf liederen uitzoeken voor de zangdienst van 25 mei.
Hierna zijn de financiën aan de beurt, deze worden besproken door Tine. De kascommissie, bestaande uit Wiebe Buruma en Jaap Elzinga konden geen fouten vinden.
Bij de rondvraag kwam naar voren dat er wel schimmel in de kerk ontstaat, er moet meer geventileerd worden.

Wilt u ook een dienst meemaken, ze worden elke week gehouden. U bent van harte welkom.

Namens de kerkenraad, Pieter Nicolai

Jeugdwerk Augustinusga

40dagentijd, in de stilte
Op dit moment zitten we midden in de 40dagentijd en leven we toe naar Pasen. Bij de clubs hebben we erbij stilgestaan dat Jezus 40 dagen vastte in de woestijn. Zo zoekt Jezus steeds weer de eenzaamheid op om dicht bij God te zijn. Wat gebeurt er eigenlijk met ons als we een lange tijd stil zouden zijn? Is dat gemakkelijk, of juist moeilijk en waarom dan? We hebben een stilte oefening gedaan. Een grote uitdaging voor de jeugd! Maar voor veel volwassenen net zo moeilijk hoor.
Bij Jatov Kids zijn we ook nog creatief bezig geweest voor het Tsjerkepaad deze zomer. Dat zal dan daar te zijner tijd te bezichtigen zijn.

Dit zijn de datums van club voor april 2025:
Jatov Young (klas 2 en 3) wordt gehouden op zondagavond om 19.00 uur bij Erwin en Jitske thuis. Ze komen samen op de volgende datums:
  • 6 april
  • 27 april (laatste keer)
Jatov Kids (groep 7/8 en klas 1) wordt gehouden op maandagavond om 19.00 uur in het jeugdhonk. Ze komen samen op de volgende datums:
  • 7 april
  • 28 april (laatste keer)
Geïnteresseerd in het jeugdwerk en wil je meer weten? Stuur gerust een appje of mail naar: erwin_kooistra@hotmail.com.

Namens het jeugdwerk, Erwin Kooistra



diaconie

Collectes van Kerk in Actie in april zijn voor: Nederland

VEILIGE PLEK VOOR STUDENTEN

Prestatiedruk, twijfels of je wel op je plek bent en over wat je met je toekomst wilt, rouw, eenzaamheid…. er kan veel op studenten afkomen.
Het studentenpastoraat biedt een veilige plek waar ze terecht kunnen met hun vragen over persoonlijke ontwikkeling, zingeving en geloof, en voor aandacht en een luisterend oor.

In de Protestantse kerk werken ruim vijfhonderd predikanten-geestelijk verzorgers op bijzondere plekken, zoals in het studentenpastoraat.
Zij maken de kerk op hun eigen plek zichtbaar.

Namens de diaconie van harte aanbevolen



 
terug
 
 
 

Inloggen

Tsjerkegebouw
datum en tijdstip 06-04-2025 om 9.30
meer details

 
Blijf op de hoogte

meer
 
Besloten gedeelte




  meer
 
Classis Fryslân, gemeente zijn kun je niet in je eentje.
meer
 
Contact gegevens

Adressen en telefoonnummers
 
 
Huur de kerk of 't Gebou


     
huur de kerk 0512-352425 (overdag) 0512-352353 (s'avonds)
huur het gebouw 06-53665098 Joop de Vries, beheerder
 
Like PKN Augustinusga

 op facebook!
 
 
Privacyverklaring

  meer
 
Filmpje Tsjerkepaad

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.