|
|
December 2023 Tsjerkefinster
December 2023 Tsjerkefinster
overdenking
Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen
“We moeten de andere kant leren kennen. En daarvoor moeten we elkaar proberen te begrijpen, de haat en de vooroordelen niet laten voortduren, maar naar elkaar luisteren, met elkaar praten, niet als Palestijnen en Israëliërs, maar als mensen, als mensen die dezelfde behoeften hebben.[…] We moeten elkaar proberen te begrijpen, ons in elkaar inleven. We hoeven het niet eens te zijn. Maar we moeten onthouden dat we aan het eind van de dag allemaal hetzelfde wensen: om in vrijheid en vrede te leven. Als mensen over wie dit bloedige conflict gaat, is het onze verantwoordelijkheid en taak om elkaar te bevragen. Dat is hoe verandering ontstaat.”
Bovenstaande woorden zijn deel van een indrukwekkend pleidooi voor vrede, van de Israëlische Noa en Palestijnse Yara tijdens een vredesmars in 2016. Het hoopvolle verhaal van hun onwaarschijnlijke vriendschap staat opgetekend in het boek van Maurits Chabot ‘Over de kloof’ (pag.345 e.v.).
Maurits Chabot is journalist en merkte op de redactie van opinieafdeling van de krant waar hij werkt, dat de media polarisatie te vaak opzoekt en versterkt. Hij wilde een tegengeluid laten horen, verhalen voor het voetlicht brengen die niet polariseren maar verbinden. Verhalen van mensen die ondanks hun grote verschillen, ondanks een persoonlijk of een politiek conflict, een onverwachte maar echte vriendschap ontwikkelden. Hij beschrijft onder andere de verhalen van een Hutu en een Tutsi, een Dutchbatter en een Bosniër, en ook deze Noa en Yara, die elkaar leren kennen tijdens een studiejaar in Italië. Na een flinke botsing (‘Jij wilt ons vermoorden’) en een pittige tijd van vooroordelen, (zelf)reflectie en toenadering leren de meiden elkaar echt kennen en raken in gesprek over hun leven, de manier waarop ze zijn opgegroeid en het conflict waar ze beiden op verschillende manieren mee te maken hebben.
Het is een hoopvol verhaal van twee jonge vrouwen die er van overtuigd zijn dat het anders kan en zich daarvoor inzetten. En zo staat het boek vol met onwaarschijnlijke vriendschappen waarvan Maurits zegt ‘ik hoop dat ze ons een zetje geven om juist ook in onze eigen kring, en in de voorbeelden dichtbij, toenadering te zoeken tot elkaar en vragen te stellen’. Want het stellen van vragen, nieuwsgierig zijn naar de ander en naar wat hem of haar beweegt, dat is onmisbaar als je een kloof wilt overbruggen.
Het mooie is dat Maurits ook zei in een gesprek waar ik onlangs bij mocht zijn: ‘In al die voorbeelden speelt geloof een rol. Het is de bron die mensen kracht geeft om de eerste stap naar elkaar te zetten.’ Juist die eerste stap is vaak het moeilijkst vanwege de pijn, de trots, de angst die we voelen.
Vanuit mijn ervaring en met mijn eigen woorden zeg ik dan: We kunnen bij God terecht, Hij wil ons de kracht, moed en barmhartigheid schenken die onmisbaar zijn in een proces van vergeving en verzoening.
De adventstijd is begonnen. En straks zingen we uit volle borst met elkaar ‘vrede op aarde, in de mensen een welbehagen’. Wat is het nodig om dat steeds weer te zingen, als gebed tot God om vrede voor de wereld en Zijn vreugde en genade voor mensen. En wat is het ook nodig om in een tijd van onrust, polarisatie en oorlog juist de goede en hoopvolle verhalen met elkaar te delen die iets van die vrede in zich dragen. Naast het verhaal van de geboorte van Jezus zijn er tal van prachtige verhalen in de Bijbel over wonderlijke ontmoetingen en nieuw begin. Zoals Saulus en Ananias (Hand.19) of Jezus en Zacheüs (Lucas 19).
Maar ook vandaag de dag zijn er genoeg verhalen van vergeving, verzoening en vrede. Zoals dit hoopvolle verhaal van de vriendschap van Noa en Yara die ook nu onverminderd stand houdt. Zij leren ons hoe we zélf aan die vrede kunnen werken: Met elkaar praten, naar elkaar luisteren, en nooit vergeten dat we elkaars medemensen zijn, mensen met dezelfde behoeften, mensen die aan het einde van de dag allemaal hetzelfde wensen: in vrede en vrijheid leven. Vrede op aarde.
Ds. Inge Landman
(n.a.v. het boek ‘Over de kloof’ van Maurits Chabot, 2022)
Wij wensen iedereen in Augustinusga en in Surhuizum een warme en gezegende kerst!
redactie,
Petra de Bruin, Hillie Dijkstra en Tine van der Veen
Algemeen
Beste mensen,
Vorig jaar hebben wij kerstbomen verkocht. De opbrengst was bestemd voor transportkosten hulpgoederen naar Oekraïne. Maandag 6 november is ons 15de transport vertrokken. De vrachtauto was volgeladen met goederen verzameld in Surhuizum en omstreken en Meppel. Ook de dozen van de schoendoosaktie zijn mee gegaan. 92 stuks schoenendozen zijn ingezameld bij school, kerk en Doarspstrjiite 34. Prachtig !
Samen met alle andere goederen vertrokken naar Kiev.
De oorlog is nog niet voorbij en hulp is zo nodig ! Stoppen is voor ons geen optie, daarom proberen wij weer een vrachtauto vol te krijgen in januari 2024. Om ook deze brandstoffen te kunnen betalen verkopen wij kerstbomen.
Voor velen die alles zijn kwijtgeraakt: hoop is een lichtje in je hart dat vandaag moed geeft en morgen kracht !
Laten wij samen proberen hoop, licht en moed te geven.
Nordmann kerstbomen, zonder kluit, vanaf € 15,00
It is samar wer kryst. Wilt u alvast bestellen, stuurt u dan een mail naar i-devries@hotmail.com of telefonisch via 06 22 73 58 34.
Als vervoer een probleem is, dan brengen wij de boom bij u thuis.
Freonlike groetnis fan Ieneke de Vries
Algemeen
Minsken fan ‘e wei
Nieuwsbrief van de classis
Jaargang 2023
Nummer 8
‘Je maakt je druk over zoveel dingen,
Er is maar één ding noodzakelijk.’
(Lucas 10:41, NBV21)
Het vele
Na twee maanden in mijn nieuwe functie ben ik onder de indruk van alles wat er in de bovenplaatselijke organisatie van onze kerk allemaal gebeurt. Het gaat dan niet alleen om de classis, maar ook om wat er landelijk in het dienstencentrum en daarbuiten gedaan wordt. Compleet nieuw is dat natuurlijk niet voor mij, maar de omvang en complexiteit ervan doen me toch weer even versteld staan. Is dit allemaal nodig? Ja, als je elk onderdeel afzonderlijk goed bekijkt, dan zeker. Samen een twintig eeuwen oude traditie levend houden, dat vraagt nu eenmaal inzet van allerlei soort: niet alleen theologisch, maar ook pastoraal, diaconaal, organisatorisch, bouwkundig, financieel, publicitair, administratief en nog veel meer. En toch…
Wat wij als kerkmensen echt nodig hebben is niet het vele maar het ene. Of moet ik zeggen: de Ene. Het is niet verkeerd om ons de hele week door druk te maken over van alles en nog wat. Het is nuttig en geeft ook afleiding en voldoening. Als we maar zo nu en dan, of op z’n minst dat ene moment op zondagmorgen, tot rust komen bij het horen van dat ene woord, die ene stem die ons tot leven roept.
Daardoor gesterkt en met dat doel voor ogen wil ik graag, met al die anderen in onze kerk, voor u aan de slag.
Nieuwsbrief
Eén van al die activiteiten is natuurlijk deze nieuwsbrief. De nieuwsbrief van de classis en de brieven van de classispredikant komen erin samen. Op de naam kom ik nog eens terug. Het doel is om u als gemeentelid bij het werk van de classis te betrekken, en ook om u te informeren over wat er elders in de classis gebeurt. Het formaat is heel bewust een dubbelzijdig bedrukt A4, zodat u ‘m gemakkelijk als inlegvel bij uw kerkblad kunt verspreiden. Die beperkte ruimte zorgt er meteen voor dat de selectie streng en de stukjes kort en bondig zullen zijn. Nieuws uit de gemeentes is welkom, wanneer het om activiteiten gaat waar naar verwachting meer mensen uit de classis interesse in hebben. Ik volsta dan met datum, activiteit en aanvangstijd en verwijs verder naar uw website. Dit proefnummer zal vooral informatie van de classis en de classispredikant bevatten.
Classis
Als er zoveel te doen is, dan blijft het er al gauw bij een afgevaardigde naar de classis te sturen. Toch loont het de moeite, want de classis vormt een belangrijke schakel in het leven en werken van de kerk. Vraagt u eens aan uw kerkenraad of uw ring wel een iemand heeft afgevaardigd. Wellicht kunt u daar dan meteen een naam van een geschikte kandidaat aan toevoegen. De classis vergadert ‘s avonds, dus denkt u ook aan jongeren en anderen die nog niet met pensioen zijn. En niet-ambtsdragers kunnen voor deze taak als boventallig lid in het ambt worden bevestigd.
Veilige kerk
Op de classisvergadering van 19 september bleek de belangstelling voor een veilige kerk groot is. We bespraken de door de synode voorgestelde kerkordewijzigingen, en meestal is daar zoveel belangstelling niet voor. Nu dus wel! Aan de ene kant waren afgevaardigden blij dat ze nu echt iets aan een veilige kerk konden doen, aan de andere kant waren ze aarzelend: werken de voorgestelde maatregelen echt en maken ze de regeldruk die er al is niet alleen maar groter. Een volledig verslag kunt u opvragen bij de scriba. (adres: zie onder)
Alle reacties zijn doorgestuurd naar de synode en we zien er met spanning naar uit wat die op hieromtrent zal beslissen.
Frisse kijk op FRIS
Her en der hoor ik zuchten over de toegenomen regeldruk, vooral wat betreft de financiële verslaglegging middels FRIS. Er is veel over gezegd, en er zal ook nog wel het nodige over gezegd worden. De één wijst op de eisen die in de hele samenleving aan de administratie worden gesteld, de ander op ons eigen verlangen om transparant te zijn over onze financiën en weer een ander op de gewenning, die ook bij Fris wel zal komen. Dat is allemaal juist, maar ondertussen blijft bij velen het zuchten achter de PC. Een oplossing is niet dadelijk voorhanden, wel een helpende hand. Voor de technische vragen: fris-help@protestantsekerk.nl (030 8801777) en voor inhoudelijk advies: Andele Hellema (a.hellema@protestantsekerk.nl of 030 8801531)
Onderdak
U hebt het gehoord in het nieuws: het wordt weer krap in Ter Apel. Nu zijn veel gemeentes in onze classis al actief in de opvang van asielzoekers en statushouders. Mogelijk ziet u nog een mogelijkheid. U kunt in dat geval contact opnemen met INLIA, krp@inlia.nl of 050-3138181.
Studieplannen
De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) ontwikkelt een nieuwe, brede bachelorstudie waarin theologie in relatie tot andere geesteswetenschappen en sociale wetenschappen wordt bestudeerd, als voorbereiding op een master binnen deze domeinen. De PThU heeft nu een enquête uitgezet voor scholieren, om te peilen wat de belangstelling is voor dit plan. De link hiervoor kun je bij mij opvragen. (adres: zie onder) Invullen kan t/m 24 november (en je kunt er ook nog een waardebon mee winnen!)
Vensters
De website van onze classis geeft regelmatig een inspirerend kijkje in het leven van één van de gemeentes. Op dit moment vindt u er Drogeham en Sint Annaparochie. Bent u benieuwd hoe ze daar gemeente zijn? U leest het op www.classisfrylan.nl.
Gemeentebezoek
Bij elke kerkenraad kom ik eens in de vier jaar namens de classis op bezoek. Uw kerkenraad krijgt binnenkort van mij een overzicht wie wanneer aan de beurt is. Dit overzicht is echter niet bedoeld om keurig uw beurt af te wachten: wanneer er specifieke vragen leven haal ik het bezoek aan uw kerkenraad graag naar voren.
Preekrooster
‘Wat jammer dat je nu niet meer preekt’, hoor ik de laatste tijd vaak zeggen. Want op de één of andere manier is het idee ontstaan dat een classispredikant niet zou preken. Nu zit het inderdaad niet in mijn officiële takenpakket, maar ik vind het wel mooi en inspirerend om op zondagmorgen ergens in de classis uw voorganger te zijn. Ik ga niet elke zondag op stap, maar uw preekvoorziener kan er gerust een mailtje aan wagen. (Adres: zie onder)
Neat mei neat
Ik hear it jo al tinke: hoe kin it yn de frede bestean dat in nijsbrief fan ús eigen classis allinich yn it Hollânds ferskynt? En dêr hawwe jo hielendal gelyk oan. Spitich genôch is myn frysk te min om it hiele ein twatalich te presintearjen, mar as d’r no ien yn ús classis wêze soe dy’t de brief eltse moanne oersette kin, dan soe ik dat prachtich fIne!
Volgend nummer
Over de naam van onze nieuwsbrief ben ik nog wat aan het dubben. In een volgend nummer zal ik nog wat gedachten met u delen over de achtergrond van deze naam. Maar als u een betere heeft, die hoor ik graag. In elk geval verschijnt de volgende editie op woensdag 29 november.
Het ene
Niet het vele is goed, maar het goede is veel. We begonnen deze nieuwsbrief met de zusters Martha en Maria. Er was voor Maria maar één ding echt nodig, en voor ons is dat niet anders. Ondertussen kunnen we er als Martha van alles bij doen, als dat ene dat ons eigen is maar niet in het gedrang komt.
Met hartelijke groet,
ds. Riemer Praamsma
uw classispredikant
Classis Fryslân
Scriba: Hanneke Dijkstra | 0512-363548 |classisfryslan@gmail.com
Classispredikant: ds. Riemer Praamsma | 06-58013225 | r.praamsma@protestantsekerk.nl
Algemeen
Oh laat er op dit Kerstfeest
Vrede mogen zijn,
daar waar oorlog is en wanhoop
Gods Vrede in eenzaamheid en pijn.
Dat Jezus' licht mag schijnen
in duisternis en smart,
dat Zijn aanwezigheid zal brengen
Vrede in elk mensenhart.
Zodat waar ook op de wereld
Liefde stroomt vanuit Gods troon
en iedereen zal verblijden
want Jezus is de Vredevorst en Zoon!
Dat dit Kerstfeest voor een ieder
Jezus' Vrede brengen zal,
bij onze geliefden en familie
ja Vrede....overal!
Hengstman-van Olst, Els
Gemeentenieuws - Augustinusga
Fan de dûmny
Tel uw zegeningen
Een lang artikel voor in het Tsjerkefinster, dus ik houd het op deze plek kort.
Het ‘reilt en zeilt’ volop in de gemeente en dat is iets om dankbaar naar (om) te kijken deze periode. Met de Werkgroep Vieren wordt flink gewerkt aan een mooie viering op Oudejaarsdag (ochtend!). De gesprekskring komt weer bij elkaar om samen het boek Ruth te lezen, we ontmoeten elkaar met de doopmoeders van de afgelopen periode, en er komt een feestelijke Ontmoetingsdienst aan op 3 december waarin we Atsje en Rommie mogen bevestigen in het ambt van ouderling en diaken.
En dan heb ik het over het jeugdwerk nog niet eens gehad, of de ontmoetingsmiddagen, of over de diaconale kerstattentie, de Kerstvieringen die er aan komen enz.
Zoals we 3 december ook met elkaar zullen zingen: Tel uw zegeningen. En wat zou het mooi zijn als we niet alleen tellen maar er ook van delen. Daarom: neem eens een buurman, buurvrouw, vriend(in), familielid of kennis mee naar een van deze diensten! Er zijn genoeg mensen met een teen op de drempel die het maar wat fijn zouden vinden als ze samen met een ander kunnen gaan. Iedereen van harte welkom!
Oog voor elkaar
De feestdagen zijn niet enkel een tijd van gezelligheid en vieren. Voor veel mensen is het ook een tijd van omkijken, van gemis en soms ook van eenzaamheid en verdriet. Juist in een kleinere gemeente is de kracht dat we elkaar kennen en op elkaar betrokken zijn.
Denk daarom in deze tijd eens extra aan elkaar. Even een telefoontje, een kaart of een bezoekje.
Ook het pastorale team brengt graag een bezoek aan wie daar behoefte aan heeft. Laat u, laten jullie het weten?
Met een hartelijke groet vanaf de pleats,
Ds. Inge
0648829885
dsingelandman@gmail.com
Symbolische schikking in adventsperiode
Ga mee!
Ook deze advent zal er elke zondag een symbolische schikking zijn. De lezingen worden dit jaar verbonden met het jaarthema van de PKN: Ga mee!
Het is een uitnodiging om samen op zoek en op weg te gaan, als pelgrims met een doel, om uit te komen bij kerst, en dan Jezus, het kind in de kribbe, te vinden.
De basis van de schikkingen symboliseert het zoeken van het pad, om op weg te kunnen gaan.
Daarvoor zijn 4 wegwijzers nodig. De 4 wegwijzers van de 4 adventszondagen vormen met Kerst een ster, de ster die de weg wijst naar Betlehem.
Voor iedere zondag wordt een wegwijzer gemaakt, waar de weg, in de vorm van een guirlande, langs slingert. De guirlande heeft elke zondag een andere bekleding.
Ga mee, langs deze guirlande, naar de ster, die ons naar Kerst leidt.
bij de diensten
Ontmoetingsdienst op 3 december 10uur ‘Ga mee op weg!’
Op de eerste adventzondag, 3 december, hebben we weer een ontmoetingsdienst om 10 uur in het Tsjerkegebou. Ontmoeting, gastvrijheid en inhoud staan hier centraal. Op een ontspannen manier hopen we elkaar te ontmoeten met koffie/thee of ranja met wat lekkers. Dit keer met het thema ‘Ga mee op weg!’
Tijdens deze dienst worden Atsje en Rommie bevestigd als abtsdragers. We zijn dankbaar dat zij zich op deze manier willen inzetten voor de gemeente! In deze dienst gaan we stilstaan bij het verhaal van Ruth en Naomi. Zij gingen op weg van Moab naar Bethlehem. Ruth kwam voor een keuze te staan: ga ik mee, of niet? Het leven zet ons soms voor een keuze: nemen we de makkelijke weg waarbij we ons veilig voelen, of kiezen we voor meer uitdaging, in de wetenschap dat de uitkomst nog vele malen beter zal zijn? Wat kies jij? Ga jij ook met ons mee, op weg naar Bethlehem? We hopen je daar te zien! Dan gaan we samen op weg naar Kerst.
Wanneer: zondag 3 december
Plaats: Tsjerkegebou
Tijd: inloop vanaf 9.30 uur
met koffie, thee, ranja en wat lekkers.
We beginnen om 10.00 uur.
Namens het ontmoetingsdienstteam,
Erwin Kooistra
van de kerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering
Van 7 november 2023
Opening door ds. Inge, rondje met de kaars op tafel. Hoe denk je als kerkenraadslid over de toekomst van de kerk. Hier kwamen verschillende meningen naar voren die positief waren naar de toekomst, om de kerk te behouden in het dorp en de dorpsgemeenschap hier meer in te betrekken.
Er zal een uitdraai gemaakt worden per wijk voor bezoekmedewerkers. Hier kwam naar voren dat het wel een goed idee is om het groene boekje “Tsjerkeinfo” opnieuw te drukken om de leden en activiteiten te updaten. De laatste druk was in 2021. Het zou mooi zijn om dit in 2024 te realiseren. Atsje gaat ermee aan de slag.
De bezinningsavond op 30 oktober in Harkema voor het samenwerkingsverband was met 15 leden goed bezocht door de 5 gemeenten. Het ging over pastorale toerusting. Ook werd voorgesteld om een keer naar Jorwert te gaan met het samenwerkingsverband op 23 maart 2024 om half 10 en minimaal 15 deelnemers.
Kerkdiensten kunnen via een nieuwe regeling weer gemeld worden bij het Friesch dagblad.
College van beheer; De woning van Aaltje Piso is gegund aan de hoogste bieder, J.A. Veenstra van It Oast 11, tevens gemeentelid. De overdracht is op 1 december 2023. Per deze datum gaan we over tot het kopen van ongeveer 6 hectare weiland te Langezwaag met een erfpachtconstructie om meer rendement te halen.
Diaconiecollectes van november zijn voor project “Wilde Ganzen” en december “Save the Childeren”.
Er zou in februari een gezellige middag voor ouderen georganiseerd kunnen worden.
Bij de diensten; Er zal weer een rooster van ouderling van dienst en medewerkers samengesteld worden door Hieke voor het eerste half jaar van 2024.
De gemeente avond was geslaagd en op deze manier voor herhaling vatbaar. De diensten in het gebouw worden als knus ervaren.
Mededelingen voor de ouderlingen van dienst kunnen best wat losser.
Wilt u ook een dienst meebeleven, u bent hierbij van harte uitgenodigd.
namens de kerkenraad,
Pieter Nicolai
Even een kleine update: met mij gaat het goed. Ik heb de kuren gehad en ben herstellende van de bijwerkingen, die langzaam verdwijnen. Het eten gaat vrij normaal zonder maag, ik moet wel goed kauwen om de maag te vervangen.
Jeugdwerk Augustinusga
Club 7/8 en Tienerclub
We hebben twee hele leuke, gezellige en enthousiaste clubgroepen. Daar wil je bij horen! Het thema waar we ons de vorige keren mee bezig hebben gehouden is: God heeft een plan met je leven. Wat is Gods plan voor ons leven? Wat wil Hij dat we wel of juist niet doen? Ook hebben we ons verdiept in de Bijbel. Waar betekent ‘bijbel’ eigenlijk en wat staat er allemaal in?
Naast de mooie gesprekken die we voeren maken we ook ontzettend veel plezier! Zo hebben we bij de tieners zelf frikandelbroodjes gemaakt. En bij club 7/8 doen we steeds hele leuke spellen. Elke keer is het weer een feestje om club te mogen geven en elkaar hier te ontmoeten!
De volgende bijeenkomsten zijn op:
- 3 december 19.00 uur in het Tsjerkegebou (Tienerclub)
- 12 december 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
- 17 december 19.00 uur in het Tsjerkegebou (Tienerclub)
- 14 januari 19.00 uur in het Tsjerkegebou (Tienerclub)
- 16 januari 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
Heb je het clubwerk een beetje gevolgd en ben je nieuwsgierig geworden? Je mag hierover altijd eventjes contact opnemen met mij, bel/app: 06-42428824 of mail: erwin_kooistra@hotmail.com of met iemand anders van het kinderkerkenwerk. Wij hoor het graag!
Namens het jeugdwerk,
Erwin Kooistra
Van de Kerkrentmeesters
Rondgang voor de jaarlijkse vaste vrijwillige bijdrage in december
De kerk en het gebouw kosten geld, de diensten, de activiteiten, verwarming, verlichting, personeelskosten, pastoraal werk, het zijn kosten die gemaakt worden om de deuren open te houden en u en jou welkom te heten.
Tevens hebben wij ook namens u en jou verplichte afdrachten te doen aan de landelijke PKN organisatie.
Wij brengen in de maand december de enveloppen rond met daarin een brief waarin uw en jouw bijdrage kan worden vermeld, deze wordt dan vervolgens weer opgehaald.
De kerkrentmeesters PKN Gemeente Augustinusga
| terug
|
|
|
|
|
|