PKN
Protestantse gemeente Augustinusga
 
December 2024 Tsjerkefinster December 2024 Tsjerkefinster

















Er is een kindeke geboren

Het is al bijna weer Advent. We gaan de ‘donkere dagen voor Kerst’ in. Een tijd die voor velen ook echt donker kan voelen, vanwege verdrietige herinneringen die aan deze tijd van het jaar gekoppeld zijn, vanwege het missen van geliefde, vanwege het opzien tegen Kerst omdat ‘gezellig Kerst vieren’ eigenlijk niet meer lukt door spanningen of emoties.

En als we dan ook nog eens het journaal aanzetten en kijken naar de wereld of naar onze Nederlandse politiek, dan wordt het niet meteen lichter in ons gemoed.

Het is niet altijd makkelijk om dan het Licht te zien en ik denk dat het juist in deze tijd extra waardevol is om met elkaar uit te kijken naar de geboorte van Jezus, het Licht van de wereld. Elke week wordt het iets lichter.
Het materiaal van Kind op Zondag heeft deze periode als thema de treffende vraag ‘Help jij me hopen?’ Het maakt duidelijk dat we niet zonder elkaar kunnen als gemeente van Christus. Om elkaar bij de hand te nemen, te zien, te horen en de hoop levend te houden en uit te delen. Pas dan kan het echt Kerst worden en kunnen we met elkaar Jezus in ons midden ontvangen.
Ds. Inge
dsingelandman@gmail.com / 0648829885


Voor de Adventstijd ter overdenking


Hij komt

In de stilte van het wachten
waar de haast en tijd verstomt
groeit geloof uit tot verwachten
naar de vrede die nog komt.

In de stilte van geloven
waar de twijfel is verstomd
bloeit de hoop uit tot verwachten
naar het leven dat nog komt.

In de stilte van het hopen
waar de toekomst ogen heeft
mogen wij in liefde wachten
op de komst van Hem die leeft.

Hoop, geloof en liefde samen
helpen wachten op de Heer.
Zo gesterkt in stil vertrouwen
weten we, ja, Hij komt weer!

Naar een gedicht van Rieteke Hoogendoorn
ds. Guda Borger









Minsken fan ‘e wei Nieuwsbrief van de classis, Jaargang 2024, Nr 6



Aan de gemeente van God in Korinte,
geheiligd in Christus Jezus
en geroepen om Gods heiligen te zijn,
en aan allen die de naam
van onze Heer Jezus Christus aanroepen,
waar dan ook, bij hen en bij ons.’
(I Korintiërs 1:2, NBV21)


Moeten we samenwerken?
Op bezoek in gemeentes leggen kerkenraden vaak de vraag naar samenwerking op tafel. Gelukkig is er op dit vlak niets dat moet. Door deel te zijn van de Protestantse Kerk werken we al samen, het is goed om daar ook stil bij te staan. Maar soms wordt de vraag heel concreet, vaak als het niet meer lukt om zelfstandig verder te gaan. En dan is het vaak ook al te laat, omdat er eigenlijk al geen energie meer is om die samenwerking vorm te geven. Daarom leg ik de vraag toch maar eens bij u op tafel. En op zoek naar een antwoord begin ik bij de woorden hierboven uit Paulus z’n brief aan de gemeente in Korinthe.
Gemeente in het grote verband
De woorden waarmee de apostelen hun brieven adresseren geven aan hoe de kerk toen georganiseerd was: met kleine gemeentes die zelfstandig hun weg gingen en toch in geloof onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Van Jeruzalem tot Rome kwamen er steeds meer gemeentes bij. En uiteindelijk waren er ze er zelfs in Sloten, Metslawier en Workum.
Dorpsgemeente
Die kleine plaatselijke gemeente heeft eeuwenlang stand gehouden, waarschijnlijk ook in uw eigen dorp of stad. Door je geloof te delen met de mensen met wie je dagelijks omgaat, krijgt het geloof een gezicht. Je weet van gelovigen ver weg en lang geleden, en natuurlijk teer je op hun wijsheid en moed. Maar met de mensen om je heen moet je het doen. Op die manier raakt het geloof ook verworteld met het leven van alledag en is voor iedereen een geloofsgemeenschap op loopafstand bereikbaar.

Identiteitsgemeente
In de loop der eeuwen kwam er naast de plaatselijke gemeentes en parochies nog een andere vorm om samen te geloven. Mensen die zich niet thuis voelden in de kerk van hun eigen dorp of stad stichten een gemeente met een eigen identiteit. Zo ontstonden er vrij- en rechtzinnige, hoog- en laagliturgische, intellectuele en laagdrempelige gemeentes onder de noemer ‘evangelisatie’, ‘modaliteitsgemeente’ of mooier nog ‘gemeente met smoel’. Ik houd van die gemeentes omdat ze vaak een heel eigen verhaal hebben en zo kunnen verwoorden waar ze voor staan. Ze missen de binding met één dorp of stad, maar zetten daar iets anders tegenover.
Regiogemeente
Nogmaals: de kracht van de dorpsgemeente ligt in de verwevenheid met de mensen en het leven van alledag. Of moet ik zeggen dat het daar lag? Veel dorpsgemeenschappen zijn nog altijd heel vitaal, andere dorpen zijn vooral woonplaats geworden, waarbij het leven in familie-, werk- en verenigingsverband zich ver daarbuiten afspeelt. Soms is de kerk er nog de enige maatschappelijke speler in het veld. En als ook die steeds kleiner wordt, komt als vanzelf de vraag op om ook het geloof buiten de woonplaats te vieren in een regiogemeente van heel veel dorpen bij elkaar. Als je op weg gaat voor je boodschappen, je werk en je ontspanning, kan dat ook voor de kerk.
Kansen en risico’s
Dorpsgemeente, identiteitsgemeente en regiogemeente zijn de basisvormen tot nu toe. De dorpsgemeente heeft de oudste rechten, verbindt geloof en leven, maar loopt ook het risico zo met het dorp te versmelten dat het geloof nog maar moeizaam ter tafel komt. De identiteitsgemeente geeft duidelijk haar eigen geluid, maar kan zich daar ook in verliezen en zo het contact met de buitenwereld kwijt raken. De regiogemeente is door bundeling van krachten efficiënt, maar kan daardoor ook wat kleurloos worden. Met een mengvorm kun je wellicht kansen benutten en toch risico’s vermijden.
Regiogemeente met focus op de dorpen
Wanneer een dorpsgemeente te kwetsbaar is geworden om zelfstandig door te gaan, maar er toch nog mooie kansen liggen omdat het dorp nog altijd naast woonplek vooral een gemeenschap is, zou het zonde zijn om zondermeer op te gaan in een regiogemeente. Maar dat hoeft ook niet. Je kunt ook een regiogemeente vormen die juist als doel heeft het kerkelijk leven in de dorpen overeind te houden. De kerkenraad regelt dan centraal wat er centraal allemaal te regelen valt, maar stelt ook in elk dorp een kleine commissie in die bijvoorbeeld het onderling pastoraat, het contact met school en dorpsbelang, het schoonmaken van de kerk en de wekelijkse bloemengroet verzorgt. De zondagse viering is bij voldoende deelname in het eigen dorp, en anders bij toerbeurt in één van de andere dorpen in de regio. Kerkordelijk is dat prima te regelen, op voorwaarde dat je elkaar iets gunt en elkaar vertrouwt.
Regiogemeente met variatie in identiteit
Dezelfde formule kun je ook toepassen wanneer je niet zozeer verschillende dorpen, als wel verschillende vormen van geloofsbeleving met elkaar wilt verbinden. De grote, gezamenlijke kerkenraad kan dan beslissen over de zakelijke kant van het verhaal, kleine commissies kunnen zorgen voor vieringen in oecumenische, evangelische, confessionele of maatschappij-kritische sfeer. Ook dit is kerkordelijk goed te doen, mits je elkaar vertrouwt en elkaar iets gunt.

Dorpsgemeente met eigen identiteit
Om het lijstje compleet te maken noem ik ook nog gemeente met een uitgesproken eigen identiteit die toch volop verbonden is met bijvoorbeeld het dorp of de wijk waar haar kerkgebouw staat. Of andersom: een dorpsgemeente die langzaam maar zeker een heel eigen karakter heeft gekregen.

Waar sta je?
Het is een aardige oefening om met elkaar uit te vinden in welk van bovenstaande modellen je je eigen gemeente herkent. Waarschijnlijk wel in meer dan één, het leven is nooit helemaal in modellen te vangen. Maar de meesten zullen zich wel in de dorpsgemeente herkennen. Bij sommigen begint dit beeld wat te kraken omdat de dynamiek in en met hun omgeving verdwijnt, bij anderen ook omdat ze zelf te kwetsbaar zijn geworden. En dan komt als vanzelf een volgend gesprekspunt op tafel.
Waar wil je naartoe?
Blijf af van wat goed werkt’ leerde een monteur me ooit, waarschijnlijk niet wetend dat ik ook bij niet werkende techniek graag op afstand blijf. Maar ik vertaal het graag naar de kerk: voer geen grote reorganisatie door in een gemeente waar alles lekker loopt. Pas als het dreigt te gaan schuren is het tijd om de koers te verleggen. Voor veel gemeentes in onze classis zal het dan richting regiogemeente gaan, waarbij ik duidelijk heb willen maken dat dit door focus op de dorpen of ruimte voor diversiteit niet onherkenbaar en onpersoonlijk hoeft te zijn. Ik raad elke gemeente aan om dit gesprek over de koers met elkaar alvast een keer aan te gaan.

Moeten we samenwerken?
Daar is nog een keer die vervelende vraag, en nog steeds is het antwoord: nee, we moeten niets. We kunnen er wel alvast over nadenken. Misschien zou uw gemeente er wel mee geholpen zijn. En nog belangrijker: misschien zou een gemeente bij u in de buurt ermee geholpen zijn. De vraag naar samenwerking is niet alleen urgent voor kwetsbare gemeentes, maar juist ook voor de gemeentes om hen heen. Ik praat daar graag nog eens met u over door.

Met hartelijke groet,
ds. Riemer Praamsma, uw classispredikant
(06-58013225 | r.praamsma@protestantsekerk.nl)



Zie ook de website: classisfryslan.nl





Kerst is niet compleet zonder het Weihnachtsoratorium.


Wanneer: vrijdag 13 december 2024, 20.00 uur
Waar: De Flambou, Groningerstraat 40, Surhuisterveen

Concertkoor Gloria Deo viert samen met barokorkest Florilegium Musicum en vier solisten de geboorte van Jezus met dit schitterende werk van Bach.
Vanaf het prachtige openingskoor "Jauchzet frohlocket" wordt het hele kerstverhaal verteld: de geboorte van Jezus, de jubelende engelen, de haastende herders naar Bethlehem en een ontroerende Maria. Voor het schrijven van dit oratorium gebruikte Bach composities uit voorgaande jaren die hij weer opnieuw toepaste in het Weihnachtsoratorium. Hij veranderde een aantal eerder gemaakte wereldlijke cantates en maakte ze geschikt voor het dit werk. Dit kerstoratorium brengt het publiek vreugde en vrolijkheid. Het is kerstfeest in zijn volle glorie, een feest van trompetgeschal, juichende koren en indrukwekkende pauken.

Het koor werkt dit keer samen met het Barokorkest Florilegium Musicum; een gewaardeerd internationaal orkest met gespecialiseerde barokmusici, die historische instrumenten of kopieën daarvan bespelen.

Verder werken mee:
Clarisse Planchais, sopraan Gerben v/d Werf, countertenor.
Twan van der Wolde, tenor Ben Brunt, bariton.
De algehele leiding is in handen van dirigent Jeroen Helder.

Kaartverkoop gloriadeo.nl € 30,- (€ 15,- tot 16 jaar)

 

Gemeentenieuws - Augustinusga

.
Fan de dûmny

Diensten
Het is een zegen om te kunnen melden dat er in de gemeente van alles te beleven is rondom de feestdagen. Iedereen is daarvoor van harte uitgenodigd! Of je nu wekelijks komt of twee keer per jaar. Of je zeker bent of twijfelt of nieuwsgierig: wees welkom zoals je bent. Elders in het Tsjerkefinster staan de tijden en locaties. Hierbij (nogmaals) een aantal bijzonderheden:

Op Kerstavond wordt de dienst opgeluisterd door het saxofoonkwartet van de Bazuin en is er na afloop iets warms te drinken.
Kerstochtend wordt dit jaar extra bijzonder, want in deze dienst zal Rienck Sijmen Bijma gedoopt worden. Zoon van Hendrik Bijma en Marije Bijma-Pasma, broertje van Jelke en Fedde. Tijdens de dienst is er oppas voor de kleintjes en kindernevendienst.
Tweede Kerstdag zal er als vanouds weer een viering plaatsvinden verzorgd door de Bazuin.
En Oudjaarsavond is iedereen van harte uitgenodigd bij een vesper/themaviering die verzorgd zal worden door de werkgroep vieren.
Ik hoop u en jou te ontmoeten op Kerstmorgen en wens iedereen een gezegende tijd toe, waarin hoop en licht volop gedeeld mag worden!
Een hartelijke groet,
ook van Hans, Boaz en Abel,

Ds. Inge
dsingelandman@gmail.com / 0648829885


ontmoetingsdienst


Thema ontmoetingsdienst 15 december: ‘Goed Nieuws’
Op zondagochtend 15 december is er weer een ontmoetingsdienst om 10.00 uur in het Tsjerkegebou!

Ontmoeting, gastvrijheid en inhoud staan hier centraal.

We hopen elkaar daar te ontmoeten. Het thema is: ‘
Goed Nieuws’. Dat wil toch jij toch ook horen? Zolang nieuws goed is, is het altijd welkom. Goed Nieuws wil je ontvangen, maar moet het daarbij blijven? Zijn wij ook bereid om Goed Nieuws uit te delen? Deze dienst spreken we over het ontvangen van iets goeds, dat je niet voor jezelf wilt houden. Het wordt een prachtige dienst voor jong en oud. We hopen dat u/jij erbij bent. Koffie en lekkers staat klaar!


Wanneer: zondag 15 december
Plaats: Tsjerkegebou
Tijd: inloop vanaf 9.30 uur met koffie, thee, ranja en lekkers. We beginnen om 10.00 uur.

Namens het ontmoetingsdienstteam,
Erwin Kooistra

van de kerkenraad

Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 5 november 2024
De opening wordt deze keer verzorgd door ds. Inge met het lezen van Psalm 23; “Mij ontbreekt niets”. Hierop was de vraag: hoe gaat het met jou. Na een rondje met de kaars waren we allemaal weer op de hoogte. Vervolgens ging ds.Inge voor in gebed.
Naar aanleiding van de notulen en ingekomen stukken. Er was achteraf wel bericht ontvangen van de Pelgrimstocht van Jan van der Meer, via de kosters was binnengekomen dat hij ook Augustinusga aandeed. Dit was inmiddels geregeld door de kosters, dat de kerk open was op 28 oktober voor ontvangst.
Verslag van de ringvergadering stond al in het Tsjerkefinster.
Op 19 november is er een avond via de classis voor preek-voorzieners. Anneke Zwart is ingelicht, men wil een betere afstemming voor het rondbellen voor de preekvoorziening. Bijvoorbeeld wanneer kan men hiermee starten, sommige voorzieners plannen al 2 jaar vooruit. Idee is om dit beter met elkaar af te stemmen.
De gemeente avond van 6 november werd gehouden na de dankdienst en werd redelijk bezocht.
Op 28 oktober hadden we de kerkenraadsdag en was de evaluatie van de werkgroepen. Er zijn nu 4 werkgroepen.
De eerste is werkgroep “Vieren”, deze gaat over alles wat met de diensten te maken heeft, ze voeren dit soms ook zelf uit. Deze fungeert goed maar kan eventueel nog wat leden gebruiken.

De tweede groep is “Omzien naar elkaar”; zij regelen de bloemen. Alle wijken zijn bezet en het loopt goed. Sandra Kamminga volgt Annie IJlstra op als coördinator.
De derde groep is de jeugd en jonge gezinnen. Zij organiseren de jeugdclubs en ontmoetingsdiensten. Dit loopt ook goed.
De vierde groep is het college van beheer. Hier zit het college van beheer en college van diakenen in. Ze vergaderen met elkaar voor de pauze over de diaconie en na de pauze over de kerkrentmeesterlijke zaken. Deze loopt ook goed en heeft op deze manier meer volume.
De woning naast het gebouw is te koop, wij zijn bezig de erfgrens recht te trekken, deze is in de loop der jaren niet goed geweest.
Er is uitstel op ons bezwaarschrift gekomen over de heffing op vermogen. Er waren teveel bezwaren binnengekomen.
Op eerste kerstdag wordt een doopdienst gehouden.
Willen jullie ook een kerkdienst meemaken? Hierbij ben je van harte uitgenodigd.

Namens de kerkenraad.
Pieter Nicolai

Jeugdwerk Augustinusga

Clubs van start!
De Jeugdclubs zijn weer helemaal van start en zijn verdeeld in twee groepen. De club van Klas 2 en 3: Jatov Young. En de clubgroep voor groep 7/8 en klas 1 – Jatov Kids.

De laatste keren hebben we het gehad over de Tien Geboden. Wat is goed om te doen, wat is verkeerd? Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen zich hieraan zou houden? In het bijzonder hebben we de ‘Tien Woorden Rap’ geleerd, dat is lachen!

Jatov Young wordt gehouden op zondagavond om 19.00 uur bij Erwin en Jitske thuis. Ze komen samen op de volgende datums:
  • 1 december
  • 14 december
  • 12 januari

Jatov Kids wordt gehouden op maandagavond om 19.00 uur in het jeugdhonk. Ze komen samen op de volgende datums:
  • 9 december
  • 16 december
  • 13 januari

Geïnteresseerd in het jeugdwerk en wil je meer weten? Stuur gerust een appje of mail naar: erwin_kooistra@hotmail.com

Namens het jeugdwerk,

Erwin Kooistra


Collecte voor december 2024:

In actie voor kinderen in de knel.
Opgroeien met geweld, in armoede of zonder ouders.
Miljoenen kinderen op deze wereld hebben geen veilig thuis,
geen schouder om op uit te huilen en niemand die hen beschermt.
Kerk in Actie komt juist voor hen op.
Juist in de adventstijd en met Kerst verdienen deze kwetsbare kinderen extra aandacht en steun.
Van harte aanbevolen, geef wat u kunt missen.

De diaconie.

Rondgang voor de jaarlijkse vaste vrijwillige bijdrage in december

De kerk en het gebouw kosten geld, de diensten, de activiteiten, verwarming, verlichting, personeelskosten en het pastoraal werk. Het zijn kosten die gemaakt worden om de deuren open te houden en u en jou welkom te heten.
Tevens hebben wij ook namens u en jou verplichte afdrachten te doen aan de landelijke PKN organisatie.
Wij brengen in de maand december de enveloppen rond met daarin een brief waarin uw en jouw bijdrage kan worden vermeld. Deze enveloppe wordt dan vervolgens weer opgehaald.
De kerkrentmeesters PKN Gemeente Augustinusga

Tarieven voor rouw- en trouwdiensten.
Opgesteld door de kerkenraad en het college van kerkrentmeesters van de Augustinitsjerke.
Toelichting:
a. kosten worden doorberekend waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen leden en niet-leden.
b. huur kerk en gebouw: bij leden wordt de betaalde vrijwillige kerkelijke bijdrage in mindering gebracht.


 
Tarieven PKN Augustinusga voor rouw- en trouwdiensten
Dienstverlener Dienst Kosten leden/ geboorteleden Kosten niet- leden
Predikant/
Voorganger
Gesprekken met de betrokkenen - -
  voorbereiding en leiden van de dienst geen 450,-
Kerk Gebruik Augustinitsjerke 250,-,
met een korting tot de betaalde vrijwillige bijdrage
250,-
 Koster Kosteren 75,- 75,-


 
 Organist Muziek Vergoeding organist € 50,- Vergoeding organist
€ 50,-
 Gebouw Gebruik
grote zaal
kleine zaal
100,-
€ 40,-
100,-
€ 40,-
  Consumpties koffie/thee
€ 2,- p.p.
koek/cake
€ 0,50 p.p.
koffie/thee
€ 2,- p.p.
koek/cake
€ 0,50 p.p.
Beheerder Bediening Vergoeding
€ 15,- per uur
Vergoeding
€ 15,- p. uur
Overig Klokluiden, bij geen gebruik kerk 25,- 25,-

 
Beamer
USB stick t.b.v. opname dienst
35,-
10,-
35,-
10,-

Aanvullend :
  • Kosten voor extra wensen van huurders worden in rekening gebracht, bijv. een andere predikant/voorganger, extra voorzieningen.
  • Het College van Kerkrentmeesters behoudt zich het recht voor om van bovenstaande regeling af te wijken indien hiertoe aanleiding is.
  • Onder leden worden verstaan diegenen welke een vrijwillige bijdrage aan onze kerk hebben voldaan.
terug
 
 
 

Inloggen

Tsjerkegebouw
datum en tijdstip 06-04-2025 om 9.30
meer details

 
Blijf op de hoogte

meer
 
Besloten gedeelte




  meer
 
Classis Fryslân, gemeente zijn kun je niet in je eentje.
meer
 
Contact gegevens

Adressen en telefoonnummers
 
 
Huur de kerk of 't Gebou


     
huur de kerk 0512-352425 (overdag) 0512-352353 (s'avonds)
huur het gebouw 06-53665098 Joop de Vries, beheerder
 
Like PKN Augustinusga

 op facebook!
 
 
Privacyverklaring

  meer
 
Filmpje Tsjerkepaad

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.