|
|
Februari 2025 Tsjerkefinster
Februari 2025 Tsjerkefinster
overdenking
Wat geloof ik nu eigenlijk?
Als dit nummer van het Tsjerkefinster in de bus valt, is de week van gebed voor de eenheid van christenen net afgesloten. Wereldwijd is door miljoenen christenen stilgestaan bij Wie ons met elkaar verbindt. De grote verbinder is Jezus, de Christus, die volgens de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel om ons mensen en om ons behoud is neergedaald uit de hemelen en is … mens geworden. Deze belijdenis heeft de eeuwen door een belangrijke rol gespeeld, zowel in de Oosterse als in de Westerse kerken. Inmiddels zijn we in de Protestantse kerken vooral vertrouwd aan de kortere Apostolische Geloofsbelijdenis.
Voor christenen is het bijna vanzelfsprekend om rekening te houden met een werkelijkheid die ons verstand en onze ervaring ‘te boven’ gaat. Ook al kunnen we dat nauwelijks of niet concreet maken, we ‘geloven’ dat er een God is, die van buitenaf onze geschiedenis binnenkomt en zich aan mensen bekend maakt. Voor veel van onze tijdgenoten is dat volstrekt anders. Zij leven binnen een gesloten wereldbeeld, waarin geen ruimte is voor iets of iemand die zich buiten de voor ons mensen waarneembare werkelijkheid zou bevinden. Dat heeft gevolgen voor de invulling van hun dagelijks leven en handelen. Maar niet alleen zij, ook wij christenen worden door dit tegenwoordig gangbare wereldbeeld beïnvloed.
Als je denkt dat in het leven alles binnen de sfeer van het waarneembare ligt, dan is de kans groot dat je gaat ‘geloven’ dat we alles zelf onder controle kunnen en moeten hebben. En dat we dus onze uiterste best moeten doen om zaken goed te laten verlopen. In de kerk lijken we die manier van denken over te nemen in de manier waarop wij uit alle macht proberen het ‘kerkelijk bedrijf’ gaande te houden. Met allerlei activiteiten en de roep om en inzet van meer vrijwilligers, meer jonge mensen, meer geld etc. ‘geloven’ we misschien wel het tij van de achteruitgang en krimp te kunnen keren of in ieder geval te vertragen. Maar tegen deze achtergrond heeft ‘geloven’ geen verbinding meer met de Bijbelse God, noch met Jezus Christus. Dan denken we - net als onze tijdgenoten - dat het van ons afhangt hoe het verder gaat. In ons geval: hoe het verder gaat met de kerk, of meer specifiek, met onze gemeente.
Veel van de mensen die zich ‘niet-gelovig’ noemen, bedoelen daar meestal mee dat ze niet geloven in iets of iemand die het ‘voor het zeggen heeft’ op een hoger niveau dan het aardse. Tegelijkertijd houden velen van hen voor ‘waar’ wat op de sociale media wordt gedeeld, zeker als het past in het politieke of sociale plaatje dat men toch al had. Dat dit ‘voor waar houden’ een vorm is van ‘geloven’ in iets wat niet te bewijzen is, realiseert men zich meestal niet. Terwijl de invulling van het dagelijks leven daar wel door wordt gestempeld, waarbij men er als vanzelfsprekend vanuit gaat dat men het goed ziet en dus ook goed handelt. Immers, ik maak zelf wel uit wat ik vind, zeg en doe!
Zeker op dit punt zou een christen zich moeten onderscheiden van anderen. Als we ons willen spiegelen aan het voorbeeld van Jezus Christus, dan is duidelijk dat het in ons leven niet moet gaan om wat ‘ik’ wil, maar om de vraag wat God wil. Naar het woord van Jezus tot zijn Vader: niet mijn wil, maar úw wil geschiede. Dat betekende in zijn situatie dat Jezus bespotting, marteling en de kruisdood moest ondergaan. Iets wat bij ons altijd weer bevreemding oproept, want zoiets kan God toch niet van zijn eigen Zoon, en ook niet van ons vragen?! Zoiets past in ieder geval niet binnen een gesloten wereldbeeld waarbij we denken dat wij als mensen de hele werkelijkheid kunnen overzien en zelf kunnen uitmaken wat wel of niet goed is.
Het bijzondere is dat er veel getuigenissen zijn van christenen die zichzelf konden wegcijferen ten gunste van anderen, juist omdat zij zich daartoe geroepen wisten door God. Dat vraagt een nauwe betrokkenheid op en een persoonlijke omgang met God. Niet voor niets zijn het gebed en de Bijbel, als bron om God te leren kennen, van groot belang in het leven van een christen. Ook als wij willen bijdragen aan het voortgaan en zo mogelijk opbouwen van het kerkelijk leven, zullen het gebed en de Bijbel de pijlers moeten zijn. Maar is dat wat wij ‘geloven’? Of ‘geloven’ we toch eigenlijk dat we het zelf kunnen dan wel moeten doen?
Durf jíj jezelf de vraag te stellen: wat geloof ik nu eigenlijk? En vervolgens: wat betekent dit geloof voor mijn dagelijkse doen en laten, ook als er dingen gebeuren die ‘ik’ niet kan rijmen met de liefde en de goedheid van God?
ds. Guda Borger
Algemeen

Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk- Jaarthema 2024
Het daagt uit om verantwoordelijkheid te nemen voor de medemens en voor de schepping.
Algemeen

IZB organiseert training voor toerusting van jongvolwassenen
AMERSFOORT - Hoe help je twintigers om te groeien in geloof en hun geloof te delen met anderen? Op 11 februari houdt de IZB voor iedereen met hart voor twintigers een train-de-trainersavond in Amersfoort rond het programma Twenties-four-seven.
Twintigers staan midden in de deining van deze tijd, waarbij er van allerlei kanten grote vragen op hen afkomen. Om het geloofsgesprek hierover te stimuleren, heeft de IZB het programma Twenties-four-seven ontwikkeld. Twenties-four-seven bestaat uit vier avonden/ontmoetingen rondom discipelschap, missie en roeping voor gelovige en nog wat zoekende twintigers. De avond op 11 februari is bedoeld om gespreksleiders, jeugdleiders en kerkenraadsleden toe te rusten om de training in hun eigen gemeente te organiseren.
Roeping
‘Het is belangrijk dat twintigers een plek in de kerk hebben waar ze hun vragen over geloof op tafel kunnen leggen’, zegt Agnes van Haaften, die de training ontwikkelde. ‘Wat is mijn roeping? Waar raakt het evangelie aan mijn leven? Hoe kunnen we elkaar helpen om dat te ontdekken?’ De gesprekken over missionaire thema’s en de opzet van de avonden zorgt ervoor dat ook de onderlinge band sterker wordt. ‘Na deze training ervaren twintigers in de kerk meer verbondenheid als groep dan daarvoor.’
De training op 11 februari is op het IZB kantoor, Breestraat 59 in Amersfoort. De training kan ook in-company, bijvoorbeeld in de eigen kerk, gehouden worden.
Meer informatie en aanmelden: www.izb.nl/toerusting
Gemeentenieuws - Augustinusga
Fan de dûmny
Vooruitblik
Wat gebeurt er al weer veel die eerste weken van het nieuwe jaar. Op het wereldtoneel, maar natuurlijk ook dichterbij. Als je vooruitkijkt een nieuw jaar in kan dat hele verschillende gevoelens oproepen. Van enthousiasme en uitkijken naar, maar ook van zorgen, angst en tegen dingen opzien. Voor veel mensen helpt het niet dat we zo’n ontzettend donkere, natte en nu grijze en mistige winter hebben. Het maakt dat de somberheid zomaar de overhand kan krijgen.
Ik hoop dat we elkaar goed in de gaten houden ook in dit nieuwe jaar. En waar mogelijk een lichtpunt voor elkaar zijn. Laten we al onze mijmeringen, ons vooruitkijken in zowel positieve als negatieve zin, ook uitspreken in een gebed. Waarin we bij God neerleggen wat ons bezighoudt en onze Schepper op die manier betrekken in ons dagelijkse reilen en zeilen. Ook dit nieuwe jaar mogen we met God onderweg zijn. Dat mag vertrouwen geven en perspectief.
Een gezegend nieuw jaar gewenst!
Terugblik
Wat was het bijzonder om op Kerstmorgen Rienck Bijma te mogen dopen. Echt dubbel feest en dat was mede dankzij iedereen die er bij kon zijn om samen de dienst tot een ‘warm bad’ te maken. Dank allemaal! Rienck maakte er zelf overigens ook een feestje van, hij bleef maar blij kijken en lachen. Welkom Rienck in de gemeente!
Maar boven alles wil ik op deze plek even de aandacht vragen voor de dames (heren zijn welkom!) van de werkgroep Vieren. Niet alleen waren ze ‘dwaande’ rondom de verschillende kerstvieringen, maar daarnaast hebben ze ook nog een de viering van Oudjaarsavond voorbereid én geleid. Geweldig zoveel toewijding en creativiteit! Tegelijk: we moeten ook zuinig op ze zijn, want deze vier dames hebben ook nog een aantal andere taken in de gemeente. Het lijkt me een goede zaak om de werkgroep wat te versterken, dus bij deze van harte een oproep om aan te haken! Wil je meer weten/ even overleggen? Stuur me gerust een berichtje via mail of app of bel even.
Gesprekskring
Met de gesprekskring lezen we dit jaar het bijbelboek Daniël. We verbazen ons over de grillige en wrede Nebukadnessar, we bewonderen het grote geloofsvertrouwen van Daniël en zijn vrienden, we leren over de ballingschap en herkennen patronen in onze (politieke) samenleving. En dan zijn we daarbij ook nog eens op een hele mooie manier in gesprek over ons eigen leven en geloof. Kortom: van alles te ontdekken, te leren en te delen.
Tijdens de tweede dienst van de Prekenreeks op 2 februari zal het ook over Daniël gaan, en kunnen we er op die manier wat van delen met de gemeente. Hopelijk tot dan!
Bezoeken
Door de kerstdrukte en aansluitend mijn vakantie kost het nu even wat tijd om de draad van de bezoeken weer op te pakken. Ik vind het fijn om van u/jou te horen als je graag wilt afspreken, dus schroom niet!
Hartelijke groet, ds. Inge
06 48829885 / dsingelandman@gmail.com
bij de diensten
Verrassend Anders: Leven in het licht van Gods Koninkrijk - dienstenreeks PG Augustinusga
Van 26 januari t/m 16 februari hebben we een dienstenreeks! Vier zondagen achter elkaar houden we bijzondere diensten met onze eigen voorgangers en gemeenteleden rondom het thema: Het Koninkrijk van God.
Na een mooie ontmoetingsdienst op 26 januari om te beginnen gaan we in februari verder:
Ik heb een droom
Zondag 2 februari, om 9.30 uur. Voorganger is ds. Inge Landman. In de Bijbel wordt er nogal eens gedroomd. In deze dienst lezen we uit het boek Daniël over de confronterende droom van de wrede koning Nebukadnessar. Wat zegt deze droom over menselijke machtsstructuren, toen en nu? De confronterende beelden blijken ook een hoopvolle boodschap in zich te dragen. Waarin vinden we vandaag de dag die hoop en de sporen van Gods Koninkrijk?
Wie het kleine niet eert
Zondag 9 februari, om 9.30 uur. Voorganger is Erwin Kooistra. Onze verwachtingen en verlangens zijn vaak zo groot. Maar je moet ergens beginnen. In deze dienst staan we stil bij de kracht van het kleine. Jezus sprak over een zaadje: klein en onopvallend, maar vol leven en groeikracht. Het laat ons zien hoe juist iets kleins een begin kan zijn van iets groots. Samen ontdekken we de waarde van het kleine in ons leven.
Gelukkig ben je
Zondag 16 februari, om 9.30 uur. Voorganger is ds. Inge Landman. Jezus spreekt over mensen die gelukkig zijn in het Koninkrijk van God, maar Hij geeft er een vreemde draai aan. Wat bedoelt Hij? We hopen het samen te ontdekken. Deze zondag ronden we de dienstenreeks af met de viering van het Heilig Avondmaal. Weet je welkom!
Alle diensten worden gehouden in het Tsjerkegebou. Graag tot dan
van de kerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 3 december 2024
De opening was deze keer door Erwin met een vragenrondje: ‘Hoe heb je de kerstdagen en oud en nieuw beleefd?’ Na afloop waren we weer bijgepraat door allemaal verschillende belevenissen. Na het lezen van Titus 3: 5 en 6 over barmhartigheid ging hij voor in gebed.
Ter aanvulling op de notulen heeft ds. Inge een bericht gestuurd naar de classis over de preekvoorziening dat er landelijk een regeling moet komen en niet per classis.
Het overleg van het samenwerkingsverband met voorzitters en voorgangers is verzet naar 27 januari in Drogeham, dit in verband met een cursus die ds. Inge op 13 januari en 3 maart gaat volgen over bovenplaatselijke samenwerking en de rol van de voorgangers, deze is gratis in Joure.
De Wifi in het Tsjerkegebouw is niet beveiligd, er moet een code in, dit is met de nieuwe glasvezelaansluiting vergeten.
Erwin gaat een cursus volgen voor preekconsent, we betalen samen met Kootstertille ieder de helft € 375,-.
College van beheer heeft het verzoek gehad van de Bazuin om een gratis concert te houden op 25 februari 2025. Met het verzoek om geen huur voor de kerk te vragen. Het voorstel is om een collecte te houden voor de onkosten. De kerk moet wel verwarmd worden en er zal een koster ingezet moeten worden.
De dienst op tweede kerstdag was verzorgd door de Bazuin, er waren zoveel bezoekers dat er een twintigtal stoelen uit het gebouw moest worden ingezet. Doordat er tafels in de kerk stonden voor de koffie moesten de stoelen in het middenpad, wat volgens de vergunning niet mag.
Dit moet voortaan anders, de koffie kan ook in de hal. Helaas was de beamerpresentatie vanaf het midden tot achter in de kerk niet te zien. De letters waren te klein met een verkeerde achtergrond. Dit was de afgelopen twee jaar ook het geval. Vorig jaar heeft Nienke het aangepast. Ze wilden het dit jaar beter doen, maar daar is niet aan gedacht volgens de bazuincommissie. Ons voorstel is om volgend jaar van tevoren het een en ander met elkaar door de te nemen. De dienst was overigens perfect in elkaar gezet en een hele belevenis om mee te maken. Dit was ook het geval met de kerstavonddienst, waar ook de Bazuin met het saxofoonkwartet speelde. Ook konden we genieten door bekende kerstliedjes te zingen. Eerste kerstdag was nog specialer doordat er een kindje werd gedoopt, dit was volgens mij nog niet eerder gebeurt en had daardoor een speciale betekenis samen met de geboorte van Jezus. Ook de oudejaarsdienst van de groep vieren viel in de smaak.
Wilt u ook een dienst meebeleven, wij houden ons aanbevolen. Temeer omdat er nu vier opvolgende diensten komen van onze eigen voorgangers.
Namens de kerkenraad,
Pieter Nicolai
jeugdwerk
Hoe groeit een vrucht?
Om het nieuwe jaar te beginnen blikten we bij de clubs terug op de kerstvakantie, maar bespraken we ook goede voornemens. Samen ontdekten de vrucht van de heilige Geest. Dit begon met een experimentje. Een vrijwilliger werd geblinddoekt en kreeg verschillend fruit om aan te ruiken. Konden ze raden wat het was? Een peer werd een appel en een sinaasappel werd een citroen. Dat is moeilijker dan het lijkt!
We ontdekten door te lezen en afbeeldingen in de ruimte wat de vrucht van de heilige Geest is: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid en zelfbeheersing.
Hoe groeit een vrucht eigenlijk? Aan een boom die geplant is in vruchtbare grond en genoeg water en licht krijgt. Zo mogen wij gegrond blijven in ons geloof en ons laten voeden met de woorden van God. Dan brengen wij als vanzelf goede vruchten voort.
Dit zijn de datums van club voor februari/maart 2025:
Jatov Young (klas 2 en 3) wordt gehouden op zondagavond om 19.00 uur bij Erwin en Jitske thuis. Ze komen samen op:
9 februari geen club. 7 februari gaan we naar Thialf!
- 23 februari
- 9 maart
- 23 maart
Jatov Kids (groep 7/8 en klas 1) wordt gehouden op maandag-avond om 19.00 uur in het jeugdhonk. Ze komen samen op:
10 februari geen club. 7 februari gaan we naar Thialf!
- 24 februari
- 10 maart
- 24 maart
Geïnteresseerd in het jeugdwerk en wil je meer weten? Stuur
gerust een appje of mail naar: erwin_kooistra@hotmail.com
Namens het jeugdwerk, Erwin Kooistra
Als vandaag niet gaat
zoals je had verwacht
Als morgen minder straalt
Je even niet meer lacht
Als je in het donker vecht
Een inktzwarte nacht
Kijk dan iedere keer omhoog
Hij geeft precies genoeg kracht
-Leo Heuvelman-
| terug
|
|
|
|
|
|