Maart - Eerste zondag 40-dagentijd 2019 Maart - Eerste zondag 40-dagentijd 2019

Lucas benadrukt bij de doop van Jezus in de Jordaan de solidariteit van Jezus met het volk.

Lucas neemt het geslachtsregister op, waaruit blijkt dat Jezus in lijn uiteindelijk teruggaat tot zoon van Adam en zoon van God.

Twee lijnen die hun vervolg krijgen in de verzoeking in de woestijn: solidariteit met het volk.

En waarmaken dat Hij als nieuwe Adam standhoudt wanneer Hij wordt aangevochten. Jezus, een veelbelovend nieuw begin, als geliefde zoon en nieuwe Adam.

De naam ‘Adam ’is ontleend aan ‘Adamah’, een Hebreeuws woord dat ‘aarde’ betekent; God vormde de mens uit het stof van de aarde.

In de schikking zijn de vazen in een cirkel geplaatst, als symbool voor de aarde. De vazen worden met elkaar verbonden door klimopranken, die samen een krans van solidariteit vormen. In de vazen staan bloemen van de cyclaam.

Steeds weer anders.
Zo vertrouwd als Hij mij is,
zo vreemd blijft Hij mij,
ik volg Hem,
maar volgen kan ik Hem niet.
In de kring verbonden
door ranken van trouw