|
|
Mei 2024 Tsjerkefinster
Mei 2024 Tsjerkefinster
overdenking
Misbruik die vrijheid niet
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en staan we stil bij al het oorlogsgeweld in de huidige tijd. 5 mei valt dit jaar op zondag – je zou zeggen, bij uitstek de dag om stil te staan bij wat het betekent om in vrijheid te leven. Zeker als je daarbij bedenkt dat we in mei ook het Pinksterfeest vieren, het feest van het uitgieten van de Geest over ieder die geloof hecht aan Jezus Christus, de gekruisigde en opgestane Heer. Als de apostel Paulus schrijft over ‘vrijheid’, dan heeft hij het over de ‘vrijheid in Christus’ die bevrijding geeft uit deze door het kwaad beheerste wereld (Galaten 1:4).
Maar hoe werkt die ‘vrijheid in Christus’ in de praktijk van ons dagelijks leven? Als we kritisch kijken naar onze eigen manier van leven dan lijken ook wij christenen verstrikt te zijn in een systeem dat beheerst wordt door koopziekte en consumptiedwang, in plaats van te leven in de vrijheid waartoe we geroepen zijn (Galaten 5:13). In de onlangs gehouden Oecumenelezing maakte econoom Paul Schenderling een vergelijking met het systeem van de farao van Egypte. Zijn scherpe analyse klonk als volgt: “In Nederland houden de middenklasse en de rijkere klasse met hun voorraadbunkers talloze andere mensen geketend door de macht van het geld. Alleen al in Nederland zelf leven honderdduizenden werkende armen in permanente angst en bestaansonzekerheid. Vaak hebben ze een schamel flexcontract en werken ze veel uren voor een minimumloon of nog minder dan een minimumloon. En buiten Nederland werken er nog eens 10 miljoen mensen in het mondiale Zuiden voor Nederlandse consumptie. Ze worden zwaar onderbetaald, werken onder verschrikkelijke omstandigheden, hebben vrijwel geen vrije tijd en hebben geen sociaal vangnet.”
In een recent boek over de betekenis van de zeven hoofdzonden voor het maatschappelijk debat en voor het alledaagse leven komt uiteraard ook de hebzucht als één van die hoofdzonden aan de orde. Volgens dat boek verwachten veel mensen dat zij dankzij bezittingen vrijer en zelfstandiger in het leven kunnen staan. Maar als christenen zouden we beter moeten weten! Echte vrijheid is niet te koop, maar is een geschenk van God.
Of, zoals Paulus schrijft: Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde … (Galaten 5:13). ‘Vrijheid in Christus’ is dus geen vrijbrief is om te doen wat je zelf prettig of belangrijk vindt. Voorop staat dat wij door Christus zijn bevrijd. Anderen hoeven ons niet te vertellen wat wij hebben te doen. Dat vertelt Christus ons. En in zijn aanwijzingen staat de liefde centraal. Hij heeft voor ons alle richtlijnen van God samengevat in twee geboden: Heb God lief boven alles en uw naaste als uzelf. In hoofdstuk 5 van de brief aan de Galaten wijst Paulus met name op de liefde voor elkaar. Tot die liefde zijn wij niet van nature geneigd. Integendeel, Paulus schrijft: Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt (v. 17). Kortom, ook al zijn we geroepen om ‘vrij’ te zijn, het gaat om vrijheid die gebonden is aan de opdracht tot liefhebben!
Wat betekent dit nu concreet in onze tijd? Een tijd waarin ook wij via allerlei sociale media op een geraffineerde manier geprikkeld worden om telkens weer iets anders of iets nieuws aan te schaffen. Een tijd waarin het nieuwe normaal lijkt te zijn dat als iets jou niet naar de zin gaat, je er op los slaat of zelfs mes of pistool gebruikt. En dan hebben we het nog niet over die enorme scheefgroei tussen rijk en arm, waarbij de mensen die het financieel moeilijk hebben altijd in de hoek zitten waar de klappen vallen.
Als geloof in God en in Jezus Christus voor ons méér is dan een persoonlijke hobby, wat betekent het gebod om de naaste lief te hebben dan in deze situatie? Op welke manier kunnen we persoonlijk, en ook als gemeente, laten zien en horen dat het anders moet en kan in onze samenleving? Dat vraagt allereerst van onszelf een radicale keuze. Naar een woord van Paulus die schrijft: Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn aardse natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen (Galaten 5:24). Aan het kruis slaan! Dat vraagt een inspanning van onze en dat doet zeer!
De problemen die zich in de ons land en in de wereld voordoen, lossen we in Surhuizum, noch in onze regio op. Maar laten we een begin maken door los te komen van het idee dat we er ‘recht’ op hebben om met ons geld en onze goederen te doen wat wij willen.
Geld en goed zijn niet ons ‘bezit’, ook niet als je er hard voor gewerkt hebt. Er zijn mensen die veel harder moeten werken en toch geen geld te besteden hebben, puur omdat hun ‘wieg’ op de verkeerde plek heeft gestaan.
En op weg naar het Pinksterfeest kunnen we ons afvragen wat de woorden van Paulus voor ons betekenen in datzelfde hoofdstuk over de vrijheid: laat u leiden door de Geest, dan zult U niet toegeven aan uw aardse begeerten (16).
Het mag duidelijk zijn dat het gaat om een strijd tussen het doen van het goede en het je laten meeslepen door het kwade. Bewustwording van die strijd is een eerste stap en vervolgens is de vraag: welke ruimte krijgt de Geest van God om te werken in ons leven? Paulus noemt als vrucht van de Geest: liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (22-23). Naar welk van deze vruchten van de Geest gaat uw / jouw verlangen uit? Vraag God of Hij je wil leren hoe je zo mag leven dat je meer vrucht zult dragen met het oog op het goede in de samenleving van deze tijd.
ds Guda Borger
Minsken fan ‘e wei Nieuwsbrief van de classis, Jaargang 2024, nr.3
Minsken fan ‘e wei
‘Toen Hij de mensenmenigte zag, voelde Hij medelijden met hen,
omdat ze uitgeput en hulpeloos waren, als schapen zonder herder.’
(Matteüs 9:36, NBV21)
Schapen zonder herder
Jet ziet het plaatje zomaar voor je: de schapen die dwalen over de heide, terwijl er in de verste verte geen herder of herdershond te bekennen is. In deze tijd is dat niet meer verantwoord: de wolf is geen vreemde meer in ons land! En wie zal hem verjagen als er geen herder is?
Deze beeldspraak doet het nog altijd goed om de verhouding tussen de gemeente en haar voorganger te beschrijven. En nu er gebrek aan voorgangers is, is het ook niet meer dan logisch dat de vierde zondag van Pasen (dit jaar op 21 april) is uitgekozen als roepingenzondag. Op deze zondag wordt traditioneel in veel kerken van de Goede Herder uit Johannes 10 gelezen. En welke herder zou zich nu niet graag aan deze Herder willen spiegelen?
Herder ben je niet zomaar
Zelf vind ik dat beeld van de Goede Herder best wel hoog gegrepen. Liever had ik daarom de eerste zondag van de Veertig dagen gekozen. Op deze zondag staat de woestijnervaring centraal. Als Jezus veertig dagen en veertig nachten in de wildernis heeft doorgebracht, komt de verzoeker bij Hem langs.
En ook Johannes de Doper gaat eerst de wildernis in, voor hij in het openbaar mag optreden. Zo staat de woestijn voor de leerschool waar een herder eerst doorheen moet voor hij de kudde kan leiden. Veel voorgangers van nu hebben hun studie van destijds ook zo ervaren. Je wordt alleen gelaten met een stapel boeken om je geloof te bevragen. Niets mag nog vanzelfsprekend zijn. Elke vraag wordt met een tegenvraag beantwoord, en elke stelling roept een net zo krachtig weerwoord op. Is er dan niets meer waar? De woestijn leert je inderdaad om te relativeren. Maar het leert je ook waar het ravijn is waar je weg moet blijven, en waar je de oases vindt om op krachten te komen. Vraag uw predikant maar eens wat z’n studie met z’n geloof heeft gedaan, en u krijgt vast een mooi verhaal.
Eerst naar de woestijn
Toen ik ging studeren waren er voor het Protestantse deel der kerk nog zes woestijnen om uit te kiezen. Nu is dat er nog maar één: de PThU in Utrecht. Die zit dan wel in het hart van de oecumene met de Theologische Universiteit van de Nederlandse Gereformeerden om de hoek en het Catherijneconvent op loopafstand. Veel studenten kiezen er ook voor een tijdje in het buitenland te studeren. En dan zijn er natuurlijk nog de HBO-opleidingen van CHE en Windesheim, met wat minder woestijn en wat meer praktische vaardigheden om aan de slag te gaan. Meer kun je lezen op de websites van PThU, Windesheim en CHE. En ken je zelf een leuke dominee? Vraag dan eens of je een dagje mee mag lopen.
Pendelen tussen twee kuddes
Steeds meer predikanten en kerkelijk werkers hebben twee of meer gemeentes. En ik denk dat dit er in de toekomst alleen maar meer zullen worden. Hoe pak je dat aan? Is het alleen maar dubbel werk, of kun je ook dingen combineren? En moet je tijd en aandacht precies tussen de gemeentes verdelen, of mag je daar wat soepel in zijn? Er zijn vragen genoeg, en we nodigen elke voorganger met meer dan één gemeente uit om een keer bij elkaar te komen om hierover door te bomen. Aanmelden kan bij ds. Ferdinand Pierik: f.pierik@hetnet.nl.
Op zoek naar een herder?
Zoals gezegd: het zal steeds vaker zo zijn dat uw gemeentes hun voorganger met elkaar moeten gaan delen. Dat vraagt een stukje coördinatie. Daarom moet uw kerkenraad eerst in gesprek met de classis, voor ze het beroepingswerk kan opstarten. Onze specialisten van het CCBB kijken dan naar uw meerjarenbegroting, om te zien of u voldoende (financiële) draagkracht heeft om zelfstandig een predikant te beroepen. Maar dat is niet alles. Twee mensen van de classis gaan ook met u in gesprek of uw gemeente nu en in de toekomst voldoende bestuurskracht en geestkracht heeft. Met andere woorden: kunt u uw nieuwe voorganger omringen met een stevige kerkenraad om de verantwoordelijkheid mee te delen en met voldoende betrokken en geïnteresseerde gemeenteleden om geïnspireerd te blijven. Want zoals u inspiratie verwacht van uw voorganger, zo verwacht hij of zij dat ook van u. Het is goed om deze vragen te stellen voor u het avontuur van een nieuwe predikant aangaat. Het is helemaal geen schande als u op één van de vragen ‘nee’ moet zeggen: gemeentes zijn er immers om elkaar te helpen en waarschijnlijk kunt u met een partnergemeente wel van start.
Extra ondersteuning
Wanneer u een predikant zoekt is bovenstaande procedure verplicht, maar wanneer u een kerkelijk werker zoekt is er wat dat betreft nog niets geregeld. Formeel staat een gemeente er dan alleen voor. Als classis hebben we daar geen vrede mee, en daarom bieden we ons vacaturegesprek voortaan ook aan voor gemeentes die een kerkelijk werker zoeken. Er zijn dan zelfs nog wat extra valkuilen te vermijden. Neemt u hiervoor gerust contact op met scriba of classispredikant.
Kerkelijk werkers
Vorig jaar was er een geslaagde ontmoeting voor alle kerkelijk werkers in Fryslân. Het ging toen vooral over de positie van kerkelijk werkers in onze kerk. Nu gaat het over één specifiek onderdeel daarvan: het voorgaan in kerkdiensten en dan vooral het preken. Kees van Ekris kan daar veel over vertellen. Hij verwierf bekendheid met zijn boek ‘Dialoog, dans en duel. Preken voor tijdgenoten’ en is sinds november vorig jaar ‘Theoloog des Vaderlands’.
Dat belooft een mooie en leerzame ochtend te worden! En na het inhoudelijk deel gaan we voor de ontmoeting samen aan de lunch. Noteer alvast: 9 oktober 2024, van 9.30 tot 13.30 in De Lantearne te Surhuisterveen of meld je aan bij onze scriba: classisfryslan@gmail.com.
Als het spannend wordt
Het ging zojuist al even over de wolf. Die kan het leven van een herder best spannend maken. En zo is er nog wel meer wat er op je pad kan komen. Niet voor niets heeft de landelijke predikantendag (21 mei) als thema ‘Als het spannend wordt’. En in het half jaar dat ik nu classispredikant ben, heb ik al verschillende collega’s gesproken die overwegen om te stoppen. Blijkbaar is de gemeente in sommige gevallen meer een verlengstuk van de woestijn dan het beloofde land. Is hier iets gaande?
Jaren geleden is juist met het oog op dit probleem het jaargesprek voor predikanten ingevoerd. Maar ook daarbuiten is het niet verkeerd om eens aan uw voorganger te vragen wat de secularisatie met hem doet, wat de vergrijzing met hem doet en of hij zelf nog houvast vindt in zijn geloof. Er volgt vast een mooi en bemoedigend gesprek.
Tot slot
Laat je door dit alles niet ontmoedigen. En laten we vooral ook bescheiden blijven. Zowel herder als kudde leggen de lat nog wel eens te hoog. Denkend en schrijvend over roeping en ambt gaan ‘herder’ en ‘Herder’ snel door elkaar heen lopen. Maar een herder kan uiteindelijk niet meer dan wijzen op de Goede Herder boven. De kudde is van Hem. Als je dat vergeet raakt de kudde op drift en de herder opgebrand. Maar de Kerk is van de Heer. Hij is het die zijn kudde hoedt.
Met hartelijke groet,
ds. Riemer Praamsma, uw classispredikant (06-58013225 | r.praamsma@protestantsekerk.nl)
Persbericht 4 mei – herdenking
Via deze weg willen wij een ieder van harte uitnodigen voor de 4 mei herdenking, die vanuit de commissie ‘Kerk en Israël’ classis Fryslân wordt georganiseerd in de Petrustsjerke te Garyp.
Bij deze herdenking willen we in het bijzonder stilstaan bij de slachtoffers van de Shoah, maar uiteraard ook bij alle overige oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
We zien in de wereld om ons heen dat vrijheid en vrede kwetsbaar zijn. Dat de prijs van vrede en vrijheid hoog is. Het is goed, om één avond in het jaar bewust stil te staan bij de vele slachtoffers die tirannie in de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt, ook in ons land.
Toen, en ook in de huidige tijd, zien we dat door het creëren van een zondebok, autoritaire leiders, machthebbers en regimes hun positie versterken. Veelal gebeurt dit door alle problemen te projecteren op één bevolkingsgroep, en deze door taalgebruik en beeldvorming steeds verder te isoleren en te ontmenselijken.
We hebben daarom voor deze herdenking gekozen bijzonder aandacht te schenken aan de gevolgen van antisemitisme. In de Tweede Wereld oorlog heeft dit tot onnoembare gruwelen geleid. Helaas zien we ook in de huidige tijd het antisemitisme weer oplaaien.
Tijdens de viering zullen getuigenissen van en over Joden uit Fryslân gedeeld worden, luisteren we naar gedichten geschreven door kinderen uit de bovenbouw van CBS “De Wrâldpoarte” uit Garyp, klinken psalmen als gebeden.
Om 8 uur zal de twee minuten stilte in acht worden genomen.
Locatie: Petrustsjerke Garyp, Tsjerkepaed 18
tijd: Inloop 19.00 uur, aanvang 19.15 uur
spreker: ds. Herman de Vries uit Feanwâlden / Ljussens
Algemeen
Kerkenpad op de fiets” Ring Buwekleaster”
--zondag 23 Juni 2024--
Het idee om eens een Kerkenpad per fiets in Ring Buwekleaster te organiseren is tijdens een ringbijeenkomst in 2022 ontstaan. Na de succesvolle fietstocht in 2023 gaan we voor een tweede editie!
Op zondag 23 juni zijn ’s middags alle kerkdeuren (onder voorbehoud) in onze Ring open. De gemeenteleden worden ook dit jaar op deze zondag ‘s middags uitgenodigd om per fiets alle kerken van Ring Buwekleaster te bezoeken.
De vorige keer is door de meesten natuurlijk niet het hele rondje afgelegd, sommigen namen de Noordelijke route, anderen gingen juist om de Zuid.
Centraal in onze Ring ligt de PKN-kerk van Harkema, zowel voor de ‘noorderlingen’ als de gemeenteleden uit het zuiden centraal gelegen. Hier kunt u opnieuw genieten van een kopje koffie of thee, vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur staat de koffie/thee in Harkema klaar. Een aantal kerken heeft al aangegeven dat er ook bij hen een bakje koffie of thee is te krijgen.
De kerkgebouwen zijn vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur open, loop gerust binnen om eens te kijken hoe het er bij een andere kerk eruitziet.
We wensen u opnieuw veel plezier op deze tocht door de prachtige Friese wouden. Adressen kerken: 1/Harkema Warmoltsstrjitte 113, 9281 PM Harkema 2/Surhuisterveen Groningerstraat 40, 9231 CM Surhuisterveen 3/Rottevalle Buorren 44, 9221 TC Rottevalle 4/Eastermar Torenlaan 12-14, 9261 VZ Eastermar 5/Jistrum Schoolstraat 2, 9258 CH Jistrum 6/Twijzel De Oerdracht Optwizel 64, 9286 EE Twijzel 7/Twijzel Petruskerk Tsjerkebuorren 15, 9286 EZ Twijzel 8/Kootstertille Benedictuskerk, Tillebuorren 42, 9288 AP Kootstertille 9/Dogeham De Walburgatsjerke, Tsjerke Buorren 7 9289 HL Drogeham 10/Augustinusga Geawei 15, 9284 TA Augustinusga 11/Surhuizum Doarpsstrjitte 31, 9283 TD
Gemeentenieuws - Augustinusga
Fan de dûmny
Opstaan tegen onrecht
Het is niet altijd makkelijk om in ‘de waan van de dag’ te leven vanuit het Licht van Pasen. De wereld lijkt met de week onrustiger te worden en zowel in het klein als tussen landen wordt wel opgeroepen tot de-escalatie, maar lijkt daar nauwelijks gehoor aan gegeven te worden. Opstanding is misschien wel meer dan ooit ook een opstaan tegen geweld, tegen onrecht, tegen uitbuiting. In je eentje haalt dat misschien niet zoveel uit, maar samen komen we verder. Zo kunnen we ook als gemeente er voor kiezen hoe we reageren op wat er om ons heen en in de wereld gebeurt, en daar met woorden én daden ook iets van laten merken. Zal het grote impact hebben? Misschien niet, maar niets doen is geen optie. In de dienst van zondag 5 mei, Bevrijdingsdag zullen we hier verder met elkaar over nadenken. We horen dan ook het ‘gebed van de moeders’, gezongen in het Fries door Renske. Een lied van moeders die bidden om de veilige thuiskomst van hun kinderen, die noodgedwongen moeten vechten in de oorlog. Hopelijk allemaal tot dan!
Gesprekskring
Het was een inspirerend seizoen, waarin we grenzen hebben verlegd met Naomi en Ruth. Boeiend was het om dieper op het Bijbelboek Ruth in te gaan, te ontdekken hoe het ook in dit boek over asielzoekers gaat en hoe verschillend Naomi en Ruth in eerste instantie naar de toekomst kijken. Maar hun bijzondere relatie (schoonmoeder/schoondochter) overwint de uitzichtloosheid en lege handen worden weer gevuld. We herkenden ook dingen van hen in ons eigen leven, zowel de dieptepunten als de nieuwe toekomst, en hoe we daarin Gods nabijheid soms ook mogen ervaren.
Het was mooi om met elkaar uit te wisselen en volgend seizoen zal er dan ook zeker weer een gesprekskring plaatsvinden voor ieder die daar aan mee wil doen. T.z.t. weer bericht.
Bezoek?
Wanneer je ergens over in gesprek wilt of behoefte hebt aan een bezoek: ik maak graag een afspraak.
Met een hartelijke groet,
Ds. Inge
0648829885
dsingelandman@gmail.com
bij de diensten
De Fryske Simon en Garfunkel in
de Augustinitsjerke
Wie
Peter en Engbert,
“de Fryske Simon en Garfunkel”
Wanneer
Pinksterzondag 19 mei om 10.00uur
Waar
in de Augustinitsjerke
Het thema van deze dienst is:
Natuurlijk
U bent van harte welkom!
van de kerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 3 april 2024 gehouden in het tsjerkegebouw.
Inge verzorgde de opening door een gedeelte te lezen uit Mattheus en ging voor in gebed.
Het uitstapje naar Jorwerd werd als zeer geslaagd ervaren. Er waren voldoende deelnemers. Het was indrukwekkend om zoiets mee te maken.
Notulen van de gemeente avond en evaluatie van 13 maart werden behandeld. Hier kwamen behalve de financiële verslagen ook verschillende punten aan de orde. Zoals de pastorie, wat doen we ermee, opknappen of verkopen, men was voor verkopen, maar aan de andere kant, wat is een kerk zonder pastorie was een opmerking. We gaan dit verder bekijken.
De restauratie van de kerk staat dit jaar op het programma en zal uitbesteed worden, dit is om de zes jaar en omvat nu herstel voegwerk en verven van de klok en de galmluiken, dit is een hele operatie om erbij te komen. De kosten worden voor 60 procent gesubsidieerd en zijn begroot op € 25.000.
De werkgroep vieren wil graag vervangers, wie dit aanspreekt kan zich melden. Dit geldt ook voor de scriba die er nog niet is. Hoe bevalt het kerken in het tsjerkegebouw. De reactie is dat het een goede noodoplossing is, maar we gaan toch liever naar
de kerk. Dit gaat dus vanaf de paascyclus weer gebeuren.
De veertigdagenkalender wordt als positief ervaren.
Tine Atsma gaat verhuizen naar Surhuisterveen, ze blijven lid bij onze kerk, maar stopt met het kosteren. Sietse Dijkstra wordt de vervanger. De boekhouding blijft ze doen evenals het beameren. Ze bracht ook de Elisabethbode langs, dit wordt overgenomen door Klaas Radema.
Ook Tiemen Brandsma stopt met beameren, hier zoeken we nog iemand voor, je kunt je aanmelden.
Dan is er nog een groepsgesprek over welke activiteiten zou je leuk vinden. Op de eerste plek stond een gezellige avond met hapjes en drankjes, op de tweede plek een zangdienst en op de derde plek een boottocht.
Vervolgens gaan we verder met de gewone notulen. Het
college van beheer stelt voor om Inge en Erwin meer in te zetten als gastpredikant om meer binding met de gemeente te krijgen, tevens krijgen ze dan meer uren.
Werkgroep vieren heeft vier keer een dienst gedaan, dit
bespaarde een gastpredikant van ongeveer € 150,- per keer.
Voorstel om € 500 euro te schenken aan het project van
Trienke in Bolivia, hiermee gaan we akkoord.
De redactie van het tsjerkefinster wilde graag een
contactpersoon, dit wordt Pieter Nicolai. Hier kunnen ze terecht voor vragen.
De paascyclus is naar tevredenheid verlopen onder goede belangstelling.
De preekvoorziener had 21 juli nog geen dominee, besloten wordt om een zangdienst te doen. Voor 28 augustus was ook nog niemand, deze wilde Erwin wel doen als gastpredikant. Wij nodigen iedereen van harte uit om de diensten mee te beleven.
Namens de kerkenraad,
Pieter Nicolai
diaconie
Bangladesh (collectes voor de maand mei)
Gemeenteopbouw voor dorpskerken.
In afgelegen dorpen in Bangladesh is het niet vanzelfsprekend dat gemeenteleden samen een sterke gemeente vormen. Christenen vormen een kleine minderheid en het opleidingsniveau in de dorpen is laag. Om de dorpsgemeenten te helpen vitaal te zijn en blijven, ondersteunt Kerk in Actie een programma voor gemeenteopbouw.
Voorgangers en kerkelijke vrijwilligers krijgen training in bijbelonderwijs, kinderwerk, leiderschap en diaconaat. Dankzij dit programma kunnen gemeenteleden groeien in geloof en in dienstbaarheid binnen en buiten de eigen gemeenschap. Geef wat u missen kunt.
Namens de diaconie,
Rommie Miedema
jeugdwerk
Club 7/8 en Tienerclub
Muziek maken en samen zingen, wat is dat eigenlijk mooi. Elke keer als we club hebben, bij de tieners en bij groep 7/8 pak ik mijn gitaar en zingen we een paar liederen. Vaak dezelfde, maar af en toe leren we ook iets nieuws. Toen ik laatst bij 7/8 vroeg: ‘Wie vindt het zingen één van de leukste onderdelen van club?’ gingen bijna alle vingers omhoog, inclusief de mijne. De laatste keer hebben we het erover gehad dat de Bijbel zegt in Efeziërs 5:18-20 “Laat de Geest u vervullen en zing met elkaar psalmen, hymnen en liederen die de Geest u ingeeft.” Wat zijn psalmen? Wat zijn lofliederen? Het komt vast wel eens voor dat je heel blij bent, zó blij dat je wel wilt zingen, begint te fluiten of een dansje maakt.
God heeft muziek bedacht zodat we lofliederen tot Hem mogen zingen, maar ook zodat we ons gevoel kunnen uiten. Wat heeft Hij het toch mooi bedacht. We hebben het er ook over gehad dat iets wat door God heel mooi is bedacht, soms heel erg misbruikt kan worden. Door allemaal rare woorden in liedteksten te doen. Jammer dat mensen er soms zo’n potje van maken. Hoe vinden wij dat? Willen wij daar dan nog naar luisteren? Laten wij ons maar op het goede richten.
De volgende bijeenkomsten zijn op:
30 april 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
5 mei 19.00 uur bij Erwin en Jitske (Tienerclub)
14 mei 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
26 mei 19.00 uur bij Erwin en Jitske (Tienerclub)
28 mei 14.30 uur in het Jeugdhonk (Club 7/8)
Heb je het clubwerk een beetje gevolgd en ben je nieuwsgierig geworden? Je mag hierover altijd eventjes contact opnemen met mij, bel/app: 06-42428824 of mail: erwin_kooistra@hotmail.com of met iemand anders van het kinderkerkenwerk. Wij horen het graag!
Namens het jeugdwerk,
Erwin Kooistra
| terug
|
|
|
|
|
|