PKN
Protestantse gemeente Augustinusga
 
November 2021 - Overdenking November 2021 - Overdenking
 Goede grond zijn
Maar er viel ook wat zaad in goede grond, en dat bracht vrucht voort, deels honderdvoudig, deels zestigvoudig, deels dertigvoudig. Laat wie oren heeft goed luisteren!”
Matteüs 13:8-9

Bovenstaande tekst komt uit één van Jezus’ gelijkenissen over het koninkrijk van God. Jezus spreekt over het zaad als ‘het woord van het koninkrijk’(vers 19), dat zijn de woorden van het evangelie, van Jezus. En Hij spreekt over vier soorten grond, dat zijn wij, de mensen.
Bij de eerste persoon vindt het Woord geen grond en het wordt meteen geroofd. Bij de tweede persoon vindt het Woord wel grond en hij is enthousiast! Het wordt vol vreugde ontvangen maar houdt geen stand. Het Woord schiet geen wortel door oppervlakkigheid. De derde persoon echter ontvangt het Woord in zijn hart en het kan wortelen. Maar het woord is niet het enige dat in het hart wordt ontvangen. Er zijn zorgen, rijkdommen en afleidingen, waardoor vrucht uitblijft.
Aan deze gelijkenis moest ik laatst denken. Met name het derde soort grond. Wat zijn we allemaal blij dat het leven weer een beetje normaal is. Geen anderhalve meter afstand meer, geen evenementen die uitgesteld hoeven te worden. Samenkomen kan weer onbeperkt. In onze samenkomsten zingen we weer. De clubs gaan door, gespreksgroepen en al het andere binnen het gemeenteleven. Maar natuurlijk niet alleen binnen het gemeenteleven. Sportverenigingen, activiteiten, zanggroepen, muziekgroepen, verjaardagen, jubilea, schoolreizen, tentfeesten, vakanties en wat we allemaal maar doen in onze dagelijkse levens.
Stuk voor stuk allemaal mooie en waardevolle activiteiten. Dat vind ik ook, erg leuk zelfs! Maar soms vraag ik me af… is dat het nu? Moet ik het mezelf zo druk maken met het bezoeken en organiseren van allerlei verschillende activiteiten? Nu alles weer zo’n beetje mag, merk ik dat daar veel tijd naartoe gaat. Misschien herkent u dit? Soms ligt mijn focus op alles wat nog moet gebeuren, en leuke activiteiten die weer mogen.
Maar als ik de tekst in Matteüs 13 lees denk ik: wat vraagt God eigenlijk van mij? Ondanks de drukte van de activiteiten kom ik erachter dat het belangrijk is om het belangrijkste niet uit het oog te verliezen.
Altijd weer kom ik terug bij één van mijn favoriete teksten: Matteüs 6:33 “Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Als ik dit maar blijf doen, vóór al mijn andere activiteiten en bezigheden – éérst Hem zoeken – dan zullen alle zorgen en verlangens worden vervangen door vertrouwen, rijkdom en vrucht. De rest komt dan vanzelf wel.
De vierde grond wil ik natuurlijk niet onbesproken laten. Matteüs 13:23 “Het zaad dat in goede grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en begrijpen. Zij dragen dan ook rijkelijk vrucht, deels honderdvoudig, deels zestigvoudig, deels dertigvoudig.” Jezus roept ons op om goede grond te zijn. Hoe worden we dat dan? Meestal gaat hier tijd overheen. Het zou heel goed kunnen dat Jezus de vier gronden als ‘progressief’ heeft bedoeld. Velen van ons beginnen bij het horen van het Woord, zonder het te begrijpen en te ontvangen. Vervolgens ontvangen we het, maar vindt het nog geen wortel omdat diepgaande kennis ontbreekt. Daarna krijgt het wél wortels, maar verstikt ons geloof door alles wat ons bezighoudt. Tot slot weten we prioriteiten te stellen en geven wij het Woord de ruimte om in ons te groeien, ons te vormen, tot bloei te brengen en dragen we rijkelijk vrucht.
Dit ter bemoediging voor u en mij, in de drukte van het leven. We mogen het dus ontvangen, laten wortelen, en ongehinderd laten groeien. Dan dragen wij rijkelijk vrucht.

Erwin Kooistra


 
terug
 
 
 

Inloggen

Augustinitsjerke
datum en tijdstip 04-12-2022 om 9.30
2e adventmeer details

 
Blijf op de hoogte

meer
 
Besloten gedeelte
  meer
 
Classis Fryslân, gemeente zijn kun je niet in je eentje.
meer
 
Contact gegevens

Adressen en telefoonnummers
 
 
Huur de kerk of 't Gebou


     
huur de kerk 0512-352425 (overdag) 0512-352353 (s'avonds)
huur het gebouw 06-53665098 Joop de Vries, beheerder
 
Like PKN Augustinusga

 op facebook!
 
 
Privacyverklaring

  meer
 
Filmpje Tsjerkepaad

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.