|
|
November 2024 Tsjerkefinster
November 2024 Tsjerkefinster
overdenking
Actief Samenwerken… tot kleur samenklank
Laten we eerlijk zijn. Het is niet altijd het gesprek dat we het liefste voeren in de kerkenraad of op de gemeenteavond. Het gesprek over de toekomst. Over hoe het er over 5 of 10 jaar uitziet in onze gemeentes. Liever zijn we bezig met het nu. Met wat er goed gaat. Met het organiseren van mooie activiteiten en bijeenkomsten voor onze plaatselijke gemeente.
Maar toch. Voor Kootstertille is deze vraag naar de toekomst nú al noodzaak geworden en voor enkele andere gemeentes geldt dat het goed is om hier juist nu al over na te denken. Want in alle gemeentes merken we dat sommige dingen heel goed gaan, vreugde brengen en energie. En dat het bij andere zaken en taken het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers en ambtsdragers te vinden. We worden kwetsbaarder als gemeentes, met name als het gaat om bestuurskracht.
In het samenwerkingsverband Kootstertille-Twijzel-Harkema-Augustinusga-Drogeham dat sinds 2019 bestaat, zetten we voorzichtige stappen om te verkennen hoe zo’n samenwerking eruit zou kunnen zien. Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om op bestuurlijk niveau (administratie/kerkenraad) krachten te bundelen in een samenwerkingsorgaan? En daarmee bepaalde dingen bovenplaatselijk te organiseren, en andere dingen juist in het eigen dorp te blijven doen? Of zien we andere mogelijkheden?
Het zijn spannende vragen die de komende maanden en jaren op de agenda staan en verder verkend en uitgewerkt moeten worden. In eerste instantie kan het zomaar weerstand oproepen, vooral wanneer de urgentie wat minder gevoeld wordt.
Maar het zijn ook kansrijke vragen. Want samenwerking kan er juist voor zorgen dat de energie en menskracht die er is, zoveel mogelijk ingezet wordt voor het inspireren en faciliteren van de levende geloofsgemeenschap en niet verloren gaat in voortdurende zoeken naar nieuwe bestuurskracht of in zwoegen met cijfers door iemand die misschien liever iets anders zou doen voor de gemeente.
Uiteindelijk gaat het er ten diepste om dat we gemeente van Christus zijn. Met elkaar maar ook elk in ons eigen dorp. We delen het verlangen dat we in onze dorpen een plek willen bieden om geloof, hoop en liefde met elkaar te delen, om God en elkaar te ontmoeten, om iets te kunnen betekenen voor onze naaste dichtbij en ver weg. In dat verlangen zijn we als verschillende gemeentes ook elkaar gegeven, om waar mogelijk elkaar te ondersteunen en te helpen.
Op een vergadering met de kerkenraden van het samenwerkingsverband deelde ik als opening een verhaal gebaseerd op Marcus 2. Graag deel ik het ook op deze plek:
Jezus geeft onderricht in een huis en er staat een hele menigte mensen om Hem heen, zowel binnen als buiten. Er is geen doorkomen aan. Ietsje verderop treffen we een kwetsbare man, hij kan niet lopen. En in dit geval heeft roepen ook weinig zin, want met al het geroezemoes en gefluister buiten zal Jezus, die binnen is, hem sowieso niet horen.
Hij wil graag naar Jezus toe, maar de omstandigheden maken hem zo onderhand wel moedeloos.
En nu? Hoe moet het als je het alleen niet redt? Hij wil wel, hij heeft genoeg te bieden, maar zonder hulp komt hij niet verder.
Dan ineens komen er vier mensen naar hem toe. Ze bedenken met z’n vijven een plan. Schouders eronder!
Door de deur zal niet gaan. Maar soms moet je creatief zijn, lef hebben, zoeken naar mogelijkheden die niet echt voor de hand liggen. Met z’n vijven komen ze op het dak terecht – dat was nog best een heel gezwoeg trouwens – maar het lukt ze. Daar maken ze een opening. Voorzichtig laten ze hun kwetsbare vriend zakken voor de voeten van Jezus. De man geneest, er is weer beweging. En er ontstaat weer toekomst.
Ds. Inge Landman
“TSJERKEPAAD” 2024
Afgelopen zomer is onze kerk 12 zaterdagen open geweest tijdens “Tsjerkepaad” 2024. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij vrijwilligers die gastvrouw/heer wilden zijn. Elke zaterdag was er wel iets bijzonders te zien of te horen in de kerk. Zo was er het orgel dat door verschillende organisten werd bespeeld. Of er was accordeon-/ keyboard muziek te beluisteren. Ook waren er enkele dorpsgenoten die hun schilderwerken showden. Maar vooral mooi, was de diversiteit aan bezoekers.
Naast bezoekers uit eigen omgeving, mochten we bezoekers uit o.a. Maassluis, Oldenzijl, Baflo, Hippolytushoef, Munsterland (DL) Wijnjewoude, Aalsmeer, Boornbergum, Staphorst, Burgwerd en Amersfoort verwelkomen.
Reacties waren zeer uitlopend. Vooral over de toren en de glas in lood ramen werd gesproken. Albert en Hieke mochten mensen ontvangen uit Baflo die hun bezoek combineerden met het bijwonen van het SOA festival. Zij werden uitgenodigd voor een tegenbezoek in Baflo waar ze in september gehoor aan hebben gegeven. Siemon en Marijke hadden onder de bezoekers leden van de solexclub AOW uit Joure die een bezoekje combineerden met hun toertocht. Zo is er bij meer gasten wel iets bijzonders te vertellen. Elke bezoeker die dat wenste kreeg een kop thee of koffie aangeboden en een kaart van de kerk. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd seizoen. Volgend jaar willen we er weer voorgaan.
Zijn er mensen die denken ik zou ook wel eens een keer gastvrouw/heer willen zijn, dan kunnen zich opgeven.
Of als er mensen zijn die iets willen tentoonstellen wat past bij het doel van “Tsjerkepaad”, laat het ons weten. Volgend jaar in mei hopen we weer als groep bij elkaar te komen om af te spreken wat we dan kunnen doen.In de kerkbode van mei 2025 zal een oproep worden gedaan. Dan komen we ook met de datum van samenkomen. Groet, Siep Folkerts
Door Gerande Sikkema –
Adjunct directeur Mission Possible Nederland
Er staat een grote pan soep te borrelen in mijn keuken. Een mega pan, ooit gekregen van mijn schoonmoeder. Ik geloof dat er zo'n 20 liter in kan. Gelukkig heb ik een keukenkastje waar de pan in past. Binnenkort hebben we een feestje en ik maak van één van de reuzenpompoenen uit de moestuin een verse soep. Het is wel even rekenen met de ingrediënten om ervoor te zorgen dat de smaak goed in orde is straks. Ik leg de appels, de wortels en de uien klaar en begin met schillen en snijden.
Terwijl ik in de pan roer en er lekkere geuren door de keuken beginnen te zweven, komen de kinderen thuis. Ze schuiven aan tafel in de keuken, vertellen wat verhalen van school en bietsen alvast wat soep. En een warme chocolademelk, want het regent. Ze zijn weer thuis. En ineens voel ik me zo dichtbij mijn collega's op het veld. Verse soep, warme choco en verhalen delen. Thuis. Thuis is juist dit simpele. Maar het kan zo ontzettend ver zijn als je diep in de problemen zit. Verhalen over mishandeling, armoede en achterstand vullen dagelijks mijn beeldscherm van mijn laptop. Foto’s waar je bij pasgeboren baby’s al eenzaamheid in de ogen ziet. En elke keer raakt het mijn hart opnieuw. Elke keer voel ik weer de pijn. En de dankbaarheid voor het thuis dat ik voor mijn eigen kinderen kan zijn.
Veel Mission Possible projecten zijn begonnen met soep. Het uitdelen van warme soep aan de straatkinderen in Moskou. En tijdens één van mijn recente reizen stond er een Roma moeder in grote pan maaltijd soep te roeren in Slatina, Bulgarije. De kinderen kregen allemaal een kop van deze voedzame soep met een stuk brood. Soms is het de enige maaltijd die ze op een dag krijgen. Samen bidden, samen danken, samen eten.
Zoveel pannen soep zijn er al gemaakt. En terwijl ik in mijn eigen pan roer, bid ik in mijn hart dat er nog heel veel soepen worden gemaakt. Dat er, letterlijk, warmte kan worden uitgedeeld. En dat er in die warmte liefde zit. Liefde van ons, maar juist ook liefde van God. Dat de mensen die we willen bereiken met Zijn liefde een warmte ontvangen die blijft nadat de soep op is.
Bid jij met ons mee? En wil je ons werk ondersteunen? Geef 15 euro voor 1 warme pan soep. Maak je gift over op NL07 RABO 0158 0454 24 t.n.v. Mission Possible o.v.v. Een warme pan soep of scan het tikkie.
PS: Welke soep doet jou aan thuis denken? Stuur je favoriete recept naar ons op! Via de socials zullen we de recepten delen en elkaar inspireren tot het uitdelen van heel veel soep.
Scan de QR code voor een pan soep
Sjongmiddei yn de Sint Martinustsjerke
Der komt wer in prachtige sjong - en muzyk middei.
Op 3 novimber 2024, yn de RK tsjerke fan Snits. De middeis om 15.30 oere.
Mei it koar Canto Divertimento / solo sang / oargel .
En we sjonge meiinoar fansels in oantal Lieten út It Frysk Lieteboek.
Elk is hjir fan herten wolkom om mei te sjongen en te harkjen.
De tagong is fergees.
Oan dizze sjongmiddei wurkje mei
koar Canto Divertimento û.l.f. Bob Pruiksma
solist pastoar Tjitze Tjepkema (en oargel)
solist pastoar Peter van der Weide
oargelist Geart van der Heide
presintaasje Anna Marike Dijkstra-van der Woude (algehiele lieding)
De middei giet út fan de Yntertsjerklike Kommisje foar de Fryske Earetsjinst (YKFE).
Tagong fergees – Kollekte by de útgong
Verslag ringvergadering Buwekleaster van 17 oktober 2024.
Aanwezig en geen afmeldingen:
Augustinusga, Boelenslaan/Surhuisterveen, Drogeham, Eastermar, Harkema, Jistrum, Kootstertille, Rottevalle, Surhuizum, Twijzel(Petruskerk), Twijzel(de Oerdracht).
Er was een terugblik en een vooruitblik op de activiteiten die we als ring organiseren.
- Groothuisbezoek materiaal. Afgesproken dat we een voorstel sturen voor het komende seizoen naar de verschillende deelnemende kerken.
- De zangdienst die we 17 maart j.l. hebben georganiseerd werd goed bezocht. Positieve reacties gekregen van de ca. 130 aanwezigen. We hebben samen gezongen en kunnen luisteren naar de uitleg over bepaalde liederen. We gaan dit het komende seizoen opnieuw organiseren.
- De fietstocht was opnieuw geslaagd. We hebben dit in 2023 en in 2024 georganiseerd. Voor het komende jaar willen we kijken of het in een andere vorm kan.
- Voor de kerkenraden willen we een bijeenkomst organiseren om met elkaar onderwerpen te bespreken die van belang zijn voor ons kerkzijn.
- Iedereen nog geattendeerd op de bijeenkomst van 21 november a.s. over het onderwerp Signaleren en Aankaarten van geldzorgen. Voor meer informatie zie volgende pagina van het kerkblad.
- Een vervolg bijeenkomst is nog niet gepland m.b.t. inspiratieavonden voor kinder- en jeugdwerkers. Mogelijke jeugdevent zou een optie kunnen zijn in de toekomst. Het organiseren hiervan gaan we eerst nog verder bekijken en hierover is dus nog geen beslissing genomen.
- Iedereen is gevraagd om nog met ideeën te komen die we kunnen organiseren als Ring.
Ontwikkelingen en nieuws binnen onze kerken van de Ring zijn besproken m.b.t. het kerk zijn van de dorpskerken.
Het is steeds moeilijker om een complete kerkenraad te vormen en de kerkelijke gemeente goed te laten functioneren wegens het gebrek aan vrijwilligers. Het samenwerkingsverband in onze ring (Twijzel (Oerdracht), Kootstertille, Drogeham, Augustinusga, Harkema) kijkt nu naar mogelijkheden tot verdere samenwerking. Dit proces is opgestart in samenwerking met de classis Friesland.
In kleine groepjes is nagedacht over het thema: ‘Kerk zijn’ met een speciale aandacht tot de groep van 20 t/m 45 jaar in onze gemeenten.
Na het evalueren was duidelijk dat er wel mogelijkheden zijn maar dat er geen pasklare oplossing ligt voor elke gemeente om deze leeftijdsgroep meer te betrekken bij de gemeente.
Informatie over de classis wordt gedeeld.
- Over de maatregelen m.b.t. het thema veilige kerk is gesproken. Onderwerpen zoals VOG voor bepaalde functies binnen de kerk, aanstellen van een vertrouwenspersoon en het aanpassen van de kerkorde bij misbruik situaties.
- Diverse andere onderwerpen zijn besproken die ook wel via de media naar buiten zijn gekomen of via de website van de classis Friesland of de PKN te lezen zijn.
Er is afscheid genomen van ds. Guda Borger en ze is bedankt voor de inzet die ze voor onze Ring heeft gedaan. Ds. Hans de Jong zal haar taak over nemen.
De volgende vergadering staat gepland op:
13 februari 2025 te Eastermar.
Uitnodiging voor de workshop
Signaleren en Aankaarten van Geldzorgen Donderdag 21 November 2024
in de Jacob-Tsjerke, Drogeham
De ring Buwekleaster nodigt ieder die belangstelling heeft voor dit onderwerp uit om te komen. In ieder geval ambtsdragers en wijkwerkers die mensen thuis bezoeken, maar ook gemeenteleden die om andere redenen bij mensen ‘achter de voordeur komen’, betrokken zijn bij vervoer, etc..
Het doel van de workshop is om je toe te rusten en te inspireren in het signaleren en aankaarten van geldzorgen. Als je weet op welke signalen je kunt letten en hoe je hierover in gesprek kunt gaan, is het makkelijker dit ook daadwerkelijk te doen. Die stap kan grote positieve invloed hebben op het leven van degene met wie je spreekt.
Workshop Signaleren en Aankaarten van Geldzorgen
In de workshop leer je belangrijke basisinformatie over de gevolgen van geldzorgen, schulden (en armoede) en mogelijke signalen van financiële zorgen. Aan bod komt onder andere:
- Hoe signaleer ik geldzorgen en armoede? Aan de hand van foto’s leer je inschatten wat wel en niet een teken van armoede kan zijn
- Hoe maak je geldzorgen bespreekbaar? Aan de hand van voorbeelden oefen je met het bespreekbaar maken van geldzorgen.
- Naar wie of wat kan ik verwijzen? De praktische informatie die je nodig hebt om te kunnen verwijzen als je met iemand in gesprek raakt.
- Hoe kan ik op de plek waar ik actief ben ook weer andere mensen hierin activeren en bereiken?
Praktische informatie
Datum: Donderdag 21 november 2024
Locatie: Jacob-Tsjerke,
De Sannen 22,
9289 HK Drogeham (tel. 0512-354612)
Inloop: 19.15 uur, start workshop, 19.30 uur
einde ± 22.00 uur
De deelname is gratis, graag aanmelden bij
de scriba
van uw eigen kerk!
Jongerenweekenden op klooster Westerhûs
“Ik ben tot rust gekomen. Én het heeft veel in beweging gezet.” Aldus een van de deelnemers na een jongerenweekend op klooster Westerhûs. Van 29 november - 1 december staat er weer één op het programma.
Een weekend op adem komen op een prachtige plek, speciaal voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Het ritme van het kloosterleven ontdekken, ruimte voor jezelf nemen en leeftijdgenoten ontmoeten. Dat is wat je kunt verwachten.
Van harte welkom! Ken je iemand in je omgeving voor wie het misschien iets is? Geef het door. Voor meer info: https://nijkleaster.frl/jongeren-weekend/. Ook de data in 2025 zijn bekend: 7-9 februari, 23-25 mei en 17-19 oktober.
Algemeen
Gemeentenieuws – Augustinusga
Fan de dûmny Soms is er even heel veel tegelijk aan pastoraat, kringenwerk, vergaderingen. Dan zijn de uurtjes, ook om iets te schrijven voor het Tsjerkefinster, schaars. Dus deze keer alleen het hoofdartikel van mijn hand, volgende editie hopelijk weer een langer bericht.
Natuurlijk geldt onverminderd dat mocht er iets zijn waar je mee rondloopt, wat je wilt delen of bespreken: laat het weten. Ik maak graag een afspraak!
Hartelijke groet, Ds. Inge dsingelandman@gmail.com / 0648829885
bij de diensten
Ontmoetingsdienst 17 november: ‘Betrouwbaar’ Op zondagochtend 17 november is er weer een ontmoetingsdienst om 10 uur in het Tsjerkegebou! Ontmoeting, gastvrijheid en inhoud staan hier centraal. Op een gezellige manier hopen we elkaar daar te ontmoeten.
Er wordt natuurlijk weer voor lekkers gezorgd bij de koffie. En we worden uitgedaagd in deze dienst. Daar wil je bij zijn!
Het thema is: ‘Betrouwbaar.’ Wat is waarheid? Bestaat er wel zoiets als ‘de waarheid’ of kan dat voor iedereen anders zijn?
En ons leven, zijn wij betrouwbaar? Handelen wij eerlijk? Of is dat iets anders. Zoals je leest wordt het een dienst waar veel over te zeggen valt en waarbij we samen op ontdekkingsreis mogen gaan. Het wordt een prachtige dienst voor jong en oud. We hopen dat u/jij erbij bent!
Namens het ontmoetingsdienstteam,
Erwin Kooistra
Wanneer: zondag 17 november
Plaats: Tsjerkegebou
Tijd: inloop vanaf 9.30 uur met koffie, thee, ranja en wat lekkers.
We beginnen om 10.00 uur.
van de kerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 1oktober.
De opening wordt deze keer verzorgd door Erwin met het lezen van Exodus 3 vers 1 tot 14. Dit gaat over de braamstruik en de heilige grond. De vraag was, wat spreekt je het meeste aan in een dienst op zondag? Er kwamen diverse interessante antwoorden.
Bij de ingestuurde stukken zat geen mail van Jan van der Meer. Hij komt op 28 oktober wel in Surhuizum.
Op 17 oktober is er een ringvergadering in Drogeham, Pieter zal ons vertegenwoordigen.
Bij de gemeente opbouw komt de kerkenraadsdag in beeld op 28 oktober in Gerkesklooster. We beginnen om 10 uur en eindigen om 2 uur. We informeren elkaar over de werking van de werkgroepen. We gaan deze evalueren.
Na de dankstonddienst op 6 november is de gemeenteavond gepland. Erwin maakt de uitnodiging, deze komt als losse bijlage met het tsjerkefinster mee. Voor de pauze krijgen we de notulen en mededelingen. Na de pauze proberen we bingo.
Inge gaat de cursus pastorale zorg laatste levensfase volgen.
College van beheer gaat bezwaar indienen tegen de heffing op vermogen die de PKN voorstelt. Dit gaat met name over het vermogen in landbouwgrond waarover een percentage van betaald moet worden. Voor ons komt dit zeer ongunstig uit.
Het voorstel van de Classis is dat het een percentage moet zijn uit de opbrengsten uit vermogen, dat is levend geld, op vermogen is dood geld. Tot op heden wordt er een bedrag per lid afgedragen.
Aangezien het ledental overal terug loopt zoeken ze naar een andere bron van inkomsten of men moet zich aanpassen aan de omstandigheden.
Bij de afgelopen en komende diensten valt op dat Inge op 8 oktober voorgaat. Het is dan avondmaal, maar tevens Israëlzondag, Inge stelt voor dit te benoemen. Er is ook nog een doopdienst te plannen, eventueel eerste kerstdag wanneer ze weer voorgaat.
De startzondag op de boerderij bij Geert en Sandra was een groot succes. Er waren ongeveer 70 leden.
Wil je ook een dienst bijwonen, je bent van harte uitgenodigd!
Namens de kerkenraad
Pieter Nicolai
diaconie
Collecte voor november 2024
Bolivia, Duurzame landbouw in de hoge Andes
Door de klimaatverandering is de regenval in het hoge Andesgebergte steeds grilliger. Veel jongeren trekken naar de stad, omdat ze geen toekomst meer zien in de bergen. Maar sinds er waterreservoirs gebouwd worden, is irrigatie-landbouw mogelijk en keren jongeren terug.
Boeren en boerinnen leren samen in coöperatieverband biologische groenten te verbouwen. Veel inheemse bewoners gaan hun traditionele groenterassen weer waarderen. Stadsbewoners leren stadslandbouw en scholieren gaan aan de slag in schooltuinen. Het geeft hoop dat zelfs op 4000 meter hoogte landbouw mogelijk
De diaconie
Lieve vrienden,
Hoe gaat het met jullie? Ik hoop dat alles goed gaat. Met mijn
familie en mij gaat het goed.
Excuses dat het zolang heeft geduurd dat ik heb geschreven.
Ik moest veel dingen voorbereidden voor mijn examens.
Momenteel oefen ik een deel van mijn opdrachten. Ik loop hiervoor 2 maanden stage bij een overheidsbedrijf. Na deze twee maanden ga ik terug om mijn studie weer te vervolgen.
Er is veel wat ik jullie zou willen vertellen, maar mijn Engels is nog niet zo goed.
Ik ga flink studeren zodat ik langere brieven kan schrijven.
Sorry als er hier en daar een foutje inzit.
Ik wil alle gemeenteleden groeten en dat God altijd bij ons mag
zijn en ons een goede gezondheid geeft.
Hopelijk kunnen we elkaar op een dag ontmoeten
(Dit zag ze staan op Google).
Lieve groeten,
Arum en haar familie
PS: Ze stuurde ook nog een paar kleine foto’s mee. Die hangen
op het prikbord in de kerk.
Beste lezers,
Zoals de meesten van jullie wel weten is onze prachtige Augustinitsjerke in de maanden juli tot half september geregeld open om te bezichtigen tijdens Tsjerkepaad op de zaterdagmiddagen.
Een prachtige gelegenheid met meerdere kerken in Friesland om meer over de geschiedenis van de kerk te weten te komen en zo wordt er ook zo nu en dan iets leuks georganiseerd, van kleine concerten, exposities of zoals bij ons in de kerk, verkoop van boeken, puzzels etc. veelal geschonken maar met het doel om ze een tweede leven te geven.
Veel vrijwilligers zetten zich hiervoor enkele zaterdagen in, prachtig gebaar en meestal is er ook een kopje koffie of versnapering in de kerk verkrijgbaar.
Dit jaar bracht het Tsjerkepaad in Augustinusga tijdens deze maanden het prachtige bedrag op van 340 euro.
Dit bedrag wordt geschonken aan twee projecten in ons dorp nl:
Aan Trinke Miedema voor haar project in Bolivia. Het geld wordt besteed aan de opvang van kinderen met een beperking, zodat zij de kans krijgen om zich zo op hun eigen manier te ontwikkelen. De opvang heeft onlangs een grote verbouwing ondergaan en uw bijdrage is dus voor de afwerking meer dan welkom.
En aan Jikkestyn Hoogsteen voor de kansarme moeders en kinderen in Gambia.
Beiden willen iedereen hartelijke danken, een gift is zo ontzettend welkom en wordt zo goed benut! Hartelijk dank dat jullie aan ons wilden denken. Ieder die een steentje heeft bijgedragen, heel hartelijk dank daarvoor.
Met vriendelijke groet,
Jikkestyn en Trinke
Jeugdwerk Augustinusga
Terugblik Startactiviteit
Op 22 september zijn we naar Kollumeroord gegaan om vlotten te bouwen, te zwemmen en bovenal veel plezier te maken. Na veel moeite een vlot in elkaar hebben geknoopt, moet die natuurlijk worden uitgeprobeerd. Alle jeugdleden zijn op het vlot geweest, en ook leiders. Het was leuk, het was spannend en natuurlijk heeft niemand het helemaal droog kunnen houden! Gezegend met een fijne temperatuur en veel zon hebben wij een prachtige dag gehad.
Clubs van start!
De Jeugdclubs zijn weer helemaal van start en zijn verdeeld in twee groepen. De club van Klas 2 en 3: Jatov Young. En de clubgroep voor groep 7/8 en klas 1 – Jatov Kids.
Jatov Young wordt gehouden op zondagavond om 19.00 uur bij Erwin en Jitske thuis. Ze komen samen op de volgende datums:
- 3 november
- 17 november
- 1 december
Jatov Kids wordt gehouden op maandagavond om 19.00 uur in het jeugdhonk. Ze komen samen op de volgende datums:
- 28 oktober
- 11 november
- 25 november
- 9 december
Namens het jeugdwerk,
Erwin Kooistra
| terug
|
|
|
|
|
|